sobota 5. ledna 2019

Tradiční kapr jinak...

Na malou chvilku se ještě vrátím ke štědrovečerní večeři, neboť jsem dost zásadně změnila klasický způsob při přípravě ryby. Smažíme vždy kapra, vinnou klobásu, vepřové řízky v trojobalu, opravdu vše v malém množství, aby bylo spíše na ochutnání, žádné velké přebytky, které pak již nikdo nechce jíst. Už nás prostě u stolu je mnohem méně než kdysi, a s tím je nutné i počítat. Bytostně nesnáším plýtvání jídlem, asi to mám zafixované z domova, kde se na využití všech potravin náležitě dbalo.

Mé rozhodnutí znělo - tentokrát žádný kapr smažený v trojobalu, bude přírodní. A kupodivu jsem se setkala s příznivým ohlasem a i můj muž, novopečený rybář, který pečlivě nachytal zásobu ryb na zimu, se změnou neměl žádný problém.

Kapr na citrónu



 * filet z poloviny kapra
* 1 bio citrón na kolečka
* sůl
* 1,5-2 dcl bílého vína
* plátky másla
* vlašské ořechy

Celý filet i s kůží jsem posolila hrubou mořskou solí, ryba sůl snese,  a vložila do pekáčku. Na filet jsem dala plátky másla a na ně kolečka citrónu.
Vše zalila bílým vínem, přidala ořechy a dala péct do trouby cca 180°C asi tak na 20-30 minut.


Z trouby vše úžasně vonělo a já jenom doufala, že ti moji chlapi u stolu ocení jinou chuť tradičního vánočního kapra.
Obávala jsem se však naprosto zbytečně a i náš nejmladší, který vždy kapra jen ochutná symbolicky a raději si naservíruje na talíř kousek vinné klobásy, snědl celou svou porci a chválil, že tak dobrého kapra ještě nejedl.


A to mne velmi potěšilo.
Druhý den jsem k obědu stejným způsobem připravila druhou část filetu, jen jsem již nedala ořechy.

Změna se povedla...


19 komentářů:

  1. Alenko, my míváme na večeři jen kapra, ale taky jsem část obalila a část dělala s máslem v troubě na grilu ovšem bez ořechů a bylo to vynikající. Měj hezkou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás býval problém s kluky, kteří tu rybu prostě nechtěli, líní byli vybírat kostičky, a tak se přidala klobása a řízek.
      Marti, u nás je deštivá sobota, což mne velmi mrzí.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, tahle dělám sladkovodní ryby i přes rok. Je to opravdu jednoduchá a vynikající úprava! Kapr v trojbalu u nás musí být (jen Adam ho nejí), když náhodou něco zbude, udělám pečenáče, ty miluje manžel.
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já postupně zkouším nové recepty na úpravy ryb, neboť během roku můj rybář dopraví domů zásoby :o)). A já mám ryby moc ráda. V rodině mého muže se kapr na vánoce vůbec nejedl, naučil se až se mnou. I rybí polévku neznal.
      A pečenáče neznám?
      Helenko, sobota bude u nás ve znamení nekončícího deště. A to přišel Máťa, že si užijeme sněhu.
      Ála

      Vymazat
  3. Miluji kapra na jiné způsoby než ve strouhance. Třeba na koření :-D přeji krásné dny Alenko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Aničko také. Lépe si rybu vždy vychutnám. Dělám moc ráda kapra po mlynářsku, nebo pod peřinkou z bramborové kaše, na bazalce, na kmínu. Receptů je mnoho.
      Přeji ti prima sobotu.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, taky tak připravují ryby,ale nedávám ořechy, těm já se podvědomě vyhýbám celý život,protože jsem alergik. Měj krásný víkend. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ořechy mám moc ráda, ale vyloženě nesmím arašídy, je mi po nich hrozně zle. Miluji pistácie, kešu, para ořechy. Kapřík byl ale dobrý i bez těch ořechů :o)).
      Měj hezké dny Marti.
      Ála

      Vymazat
  5. Na Vánoce děláme kapra smaženého a současně řízyk, protože manžel kapra kvůli kostem nerad) - nějak mi to k bramborovému salátu pasuje nejlépe. V průběhu roku by mne nenapadlo žádnou rybu smažit - vždycky je dělám nějak přírodně. Na víně jsem to ještě nezkoušekla, takže dobrý tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spousta lidí nemá v oblibě ryby kvůli kostem, i naši kluci občas brblali, ale vždy si alespoň kousíček dali. Je fakt, že v přírodní úpravě mi také chutnají nejvíce.
      Měj se Stáňo hezky.
      Ála

      Vymazat
  6. Alenko, zajímavá inovace. Vyzkoušíme. Dík. Jiřina z N.
    to nádobí je pěkné a barva jako pro mne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám to moc chutnalo, takže zařazuji do našeho jídelníčku.
      Hezký den Jířo.
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko, děkuji za tip. Jednoho kapříka máme ještě v mrazáku, takže určitě vyzkouším.
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem konstatovala, že ty ořechy tam vůbec nemusejí být, když tam nebyly, nepostrádala jsem je :o).
      Dášo měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
    2. Dnes ho jdu vyzkoušet. Za chvilku půjde do trouby, tak jsem zvědavá na výsledek. A ořechy tam jsou také. .o)
      Hezkou neděli. D.

      Vymazat
  8. To musela být dobrota, Alenko! Já mám ryby takhle upravené moc ráda, nebo je dělám ,,na rychlo" na pánvi na kmínu nebo na bylinkách. Já myslím, že tahle změna se povedla!
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že mám další vyzkoušený dobrý recept, protože když je doma rybář, je na talíři ryba častěji :o).
      Jindřiško, krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  9. Alenko, přírodnější způsob přípravy ryb máme i my rádi. Teď jsme měli štiku a moc jsme si pochutnali. Tvůj kapr napadá skvěle, s ořechy jsem to nikdy nezkoušela. Takže díky za tip 😊
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štika je výborná ryba, sice více kostnatá, ale chutná. Já miluji candáta, mňam.
      Péťo měj krásné dny.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála