úterý 15. ledna 2019

Chléb a bagetky...

upečené v nové troubě. V sobotu mi synové usadili a zapojili nový sporák, a já se těšila na první pečení. V pondělí mi už bylo lépe, mohla jsem se i ohnout a nemuset mít kapesník u nosu. Ráno jsem zadělala těsta. Jedno na chleba a v druhé míse těsto na bagetky, které jsem si oblíbila.


Meltový chléb

* 250 g hladké mouky
* 150 g špaldové mouky
* 100 g žitné mouky

* 1/2 čerstvého droždí
* 1 lžička cukru
* 1 lžička soli

* 250 ml uvařené, vlažné melty (dělám z rozpustné)
* 70 ml olivového oleje




Mouky smíchám, doprostřed do důlečku rozdrobím droždí, přidám cukr a zaliji částí vlažné melty, nechám vzejít kvásek. Pak přidám zbytek surovin a zadělám těsto, které se nelepí na vařečku, případně si ho dám na vál a zpracuji ručně.
Nechám vykynout, tak 3/4 hodiny.
Po vykynutí můžete do těsta zapracovat různá semínka, bylinky, potom se však těsto ještě nechá asi půl hodiny znovu kynout.

Rozpálím v troubě na 220°C nádobu na chléb - používám oválnou zapékací mísu Simax s víkem.
Do horké nádoby vložím opatrně těsto - pozor na spálení rukou!
Zakryji víkem a dám péci na 30 minut, poté víko odstraním a dopékám kůrku asi 10 minut.
Chléb vyndám na rošt, potřu vodou a nasávám vůni pečeného chleba.



První zkouška trouby při pečení chleba se naprosto povedla.

A tak vyzkoušíme ještě bagetky.


Špaldové bagetky

* 350 g hladké mouky
* 100 g špaldové mouky
* 1/2 kostky čerstvého droždí
* 1 lžička cukru
* 1 lžička soli
* 300 ml vlažné vody
* 2 lžíce olivového oleje




Zaděláme těsto a po vykynutí rozdělíme na 4-6 dílů, podle toho jak chceme mít bagetky široké. Uválíme hada, stočíme ho lehce (jako když ždímáte hadřík) do vrtule, dáme na plech s pečícím papírem, necháme ještě trochu nakynout, potřeme vodou a pak již pečeme na 180-200 °C asi 15-20 minut do růžova.

Tentokrát mi nakynuly tolik, že se přitulily k sobě.


Doma to celé odpoledne úžasně vonělo čerstvým pečivem a můj muž mlsně brouzdal kuchyní s otazníky v očích.

Kdy už to konečně vychladne?...


31 komentářů:

  1. No krásně se bagetky tulí :) A na chleba jsem dostala neuvěřitelnou chuť! To, jak křupe kůrka, to je jedna z nejpříjemnějších věcí! Ještě, že mám zuby stále zdravé, doufám, že tomu tak bude dlouho už jen kvůli té kůrce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také miluji křupavé kůrky čerstvého chleba :o)). Ale úplně nejvíce, je ta chlebová vůně, když se vyndá z trouby.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Já to tak střídám, koupím v pekárně, upeču, zase koupím oblíbený z pekárny :o).
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  3. Voní to až sem ke mně. Bagety určitě zkusím !!!
    Hezké odpoledne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel hlásil, že to voní po celém domě! Takže vůně se vždy opravdu line.
      Hani, krásné dny měj.
      Ála

      Vymazat
  4. Ali, chlebík i bagetky vypadají báječně . Určitě vyzkouším, recepty od Tebe mě ještě nezklamaly.
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bagetky jsem si oblíbila, jsou rychlé a vždy se mi povedly Jani.
      Krásné dny ti přeji.
      Ála

      Vymazat
  5. Alenko, došlo mi droždí, hned jak koupím, upeču podle tebe.Měj se hezky.Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Alenko, vypadají božsky, hned bych se do ještě teplé patky zakousla!
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však ta patka byla také moje!! Já je prostě miluji již z dětství :o).
      Krásné dny Péti.
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko, to je hotová reklama na domácí pekařství. Určitě zkusím. Děkuji moc.
    A ať chutná... :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas mne to takhle popadne, miluji tu vůni pečeného pečiva v kuchyni.
      Hani, krásné dny přeji.
      Ála

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. To souhlasím, čerstvé domácí pečivo je prostě nejlepší :o).
      Krásné dny Rijo.
      Ála

      Vymazat
  9. Alenko, děkuji za oba recepty, pečivo vypadá úžasně!
    Doufám, že ti je už líp!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi Helenko vždy nakloněná vyzkoušet nové recepty, tak snad bude vše chutnat.
      Lépe mi je, ale do stavu úplně zdravého jsem se ještě nenavrátila :o).
      Krásné dny ti přeji.
      Ála

      Vymazat
  10. Koukám, nezahálíš. Do chleba bych se hned zakousla, vypadá krásně vypečeně.
    Tak ať už je jen líp a líp. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, musela jsem vyzkoušet nový sporák a nic sladkého jsme nechtěli, tak padla má volba na pečivo. A dobře jsem udělala :o)).
      Přeji ti krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  11. Bagetky asi někdy vyzkouším - vypadají hodně lákavě. Chleba teda taky, ale meltu u nás nikdo nepije, tak ji kvůli chlebu kupovat nebudu ;-).
    Tak ať ti sporák dál dobře slouží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bagetky jsou opravdu chutné, jednoduché, tak se ti Stáňo bude třeba někdy recept hodit. My doma máme meltu rádi, ale zase tak často si ji nevaříme, spíš si na ni nevzpomeneme, což je škoda.
      Krásné dny měj.
      Ála

      Vymazat
  12. Alenko to musela být vůně. Pro mne neznámé recepty, moc děkuji za ně. Ráda vyzkouším.
    Snad už je ti lépe. Měj se moc krásně.Z🖤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla po celém domě jak hlásil muž :o) Zdeničko.
      Lépe mi už je, ale rýma i kašel se ještě drží, co nadělám.
      Krásné dny ti přeji.
      Ála

      Vymazat
  13. Alenko, ten chleba teda je. Až se sbíhají sliny a ty bagety. Mohla by sis otevřít pekařství :-) To je dobře, že už je ti líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že jsem si patku mázla lehce domácím sádlem, musela jsem si zahřešit!
      Marti, měj se krásně.
      Ála

      Vymazat
  14. Ty jo....jak chutná meltový chleba? To musím vyzkoušet.
    A bagetky vypadají úžasně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, ona ta melta není nijak v chuti výrazná, alespoň já ji tam tolik necítím. Ale měla jsem rozpustnou, tak možná je to tím, že není tak výrazná.
      Bagetky jsou fakt moc dobré.
      Krásné dny měj.
      Ála

      Vymazat
  15. Alenko,jaká náhoda:-)),já se asi 3týdny snažím o kvásek,zatím výsledek žádný:-((( a Vy nás jen tak překvapíte úžasnými recepty.Určitě vyzkouším(meltu snídáme každý den).Spokojené dny přeje Eva z Kraslic.P.S. O kvásek se pokouším,protože u nás byla zrušena pekárna,kde se kváskový chleba pekl od nepaměti. Různé předpeky a nabízené chleby nám vůbec nechutnají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi jsem kvásek také zkoušela a nepochodila jsem, ale chtěla bych ho zkusit znovu, protože prostě kváskový chleba je nejlepší. U nás je asi rok otevřená nová pekárna a do dvou obchůdku v centru vozí chleby z nedalekých pekáren, takže výběr dobrých chlebů máme dost. Jenže to doma upečené je tolik voňavé, že občas prostě upeču.
      Krásné dny Evo do Kraslic.
      Ála

      Vymazat
  16. Ten chleba vypadá nádherně, hned bych se zakousla, kůrku má jako ze žurnálu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála