středa 6. listopadu 2019

Dlabala jsem dýni...

a uvařila v ní báječný oběd. Receptem mne inspirovala Pavla na blogu PASTU a vzhledem k tomu, že se nám letos dýní urodilo opravdu hodně, přivítám každý zajímavý tip k vyzkoušení.


Plněná dýně Hokaido

* odkrojíme "pokličku"
* dýni vydlabáním zbavíme semen
* dáme ji předpéct do trouby
* na pánvi si orestujeme cibuli, česnek, přidáme mleté maso
* použijeme koření, bylinky, sůl dle svých zvyklostí a chuti
* nakonec vložíme na kostky nakrájený sýr
* vše přesuneme do dýně a dáme péct s "pokličkou"
* jakmile je dužnina měkká, můžeme směle servírovat


K masové směsi si přidlabáváme šťavnatou dýňovou dužninu.

Přiznám se, že jsem nebyla schopná vše sníst a tak jsem si zbylou porci následující den ohřála.

I druhý den to byla dobrota...


10 komentářů:

  1. Alenko, já dýně vůbec nedělám, nemám je moc ráda. Ale když to vidím na tvých fotkách, možná bych je měla zkusit. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On si člověk k nim musí asi najít cestu, tak jako třeba k cuketám, lilku. A když se chytí, zjistí, že mají mnoho využití.
      Marti měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  2. Zajímavý recept. Já si dýni obvykle upeču a dám si ji s nějakým dipem. On o ni manžel moc nestojí (a dělá si v takovém případě fazole, o které zas nestojím já ;-)). Teď se z poslední dýně chystám udělat džem s pomerančem a zázvorem - loni měl u syna úspěch a prosil letos o opakování...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel si lebedil a vyjedl úplně všechno, úplně stačila ta náplň s dýňovou dužninou. Ten džem musí být moc dobrý, to bych také mohla vyzkoušet. Ale až dojíme ty všechny džemy ze sklepa!! :o)).
      Stáni měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  3. Dýňovou polévku občas vařím, někdy jen tak upečenou si ji dám. Takže asi bych měla zkusit ten Tvůj recept.
    Hezký den, Alenko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle recept se zajisté zalíbí mužům :o), hlavně když je tam trochu masa, pak překoná vše ostatní.
      Hani měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  4. Já dýně také mohu, ale než hokaido, raději chutově výraznější druhy ... muškátová, máslová nebo špagetová.
    I když jsem jedlík, asi bych to celé nespucovala,vypadá to lákavě a hodí se to k uplakaným listopadovým dnům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že každý si mezi dýněmi vybere tu svou, hlavně když chutná. Já ji také nedojedla, a i druhý den to bylo chutné.
      Simi měj se pohodově.
      Ála

      Vymazat
  5. To vypadá jako hodně zajímavý recept. Hokkaido mám z dýní nejraději.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi zalíbil a musela jsem hned vyzkoušet, dokud máme ještě vlastní úrodu dýní.
      Krásné dny Lenko.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála