sobota 31. srpna 2019

Rajčatové pyré...

ze žlutých malinkatých rajčátek. 

Letos jsme dostali přebytky sadby od syna a tak je máme poprvé. Rostliny jsou úplně obalené malými sluníčky, které vás oblaží svou šťavnatostí a příjemně nasládlou chutí.
Množství, kterými nás pár rostlinek zásobuje, je neúměrné naší schopnosti jíst každý den rajčata. To opravdu nelze. Vedle žlutých hojně plodí i rajčata červená, a tak každá návštěva, která se u nás zastaví, odchází s pytlíkem rajčat. Ti, kteří nemají zahrádku a nepěstují, jsou nadšení a neodmítají, těm, kteří sami pěstují, je nabízíme i tak, co kdyby náhodou měli sami málo.
Nezbývá mi nic jiného než neustále zavařovat, zkoušet vše, co jenom z rajčat lze na zimu do sklenic dát.

Zaměřila jsem se na rajčatové pyré, jehož příprava je jednoduchá, musím jen hlídat, abych nepřipálila. A tak mám na lince položenou poslední knihu od Roberta Bryndzy, obracím stránky a sem tam zamíchám houstnoucí tekutinu.
Po rozvaření vše ručně propasírovat, to je méně příjemné, a pak redukovat půl hodinu tekutinu na pyré.

Musela jsem si pomalu zvykat na žlutou barvu lahodné šťávy, přeci jenom zvyk je zvyk a s rajčaty máme spojenou barvu červenou.

V policích ve sklepě se vedle sebe nyní tulí malé skleničky jak červeného, tak letos poprvé i žlutého pyré. A musím říct, že málo jich opravdu není.






A manžel mi právě oznamuje, že jde trhat další plody.
Tentokrát již pouze červené.
Žluté jsem již všechny zpracovala.

Prý jsem jak malá FRUTA...



20 komentářů:

  1. To žluté pyré je barevně nezvyklé, bude pak v jídle působnit zajímavě. Já si letos zavařování moc neužila - jen višně a rybíz.
    Tak ať se dál zavařování daří.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to nezvyklé, jsou ale výborná. Mám to Stáňo naopak - letos jsem si zavařování užila až trochu příliš. A ještě nekončím.
      Měj krásné dny.
      Ála

      Smazat
  2. No užíváš si! A Tebe se zima vůbec nemusí ptát, co jsi dělala v létě :-)-
    Měj se hezky a mějte pěknou neděli!
    Hanka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Nedá se nic dělat, tu bohatou úrodu musím zpracovat. Příští rok však bude nutné omezit počet rostlin :o).
      Hani měj krásnou neděli, má být poslední výrazně teplá.
      Ála

      Smazat
  3. Alenko jsi pilná včelička 😊..v zimě budeš vzpomínat na úžasnou úrodu.
    Krásné září ti přeji. Z💙

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, pilná jsem tak trochu z nutnosti :o), všemu se na záhonech daří a tak to musí do sklenic a mrazáku. Odpočívat budu v zimě.
      I tobě krásné zářijové dny.
      Ála

      Smazat
  4. Álo, máš můj obdiv. Tolik úrody a vše dokážeš skvěle zpracovat. Já mám zahradu už jen okrasnou, víc nestíhám. Možná někdy, časem..., něco víc kromě jahod také zasadím.
    Věřím, že se pyré bude v zimě hodit.
    Měj krásnou neděli. D.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dášo, vždyť jsi neustále na cestách, osázené záhony, skleník, to vše spolyká spoustu času. A já ho již nyní opravdu mám dostatek :o)). Naštěstí mne všeliké zavařování celkem baví, celou zimu spotřebovávám co nám narostlo.
      Měj se moc hezky.
      Ála

      Smazat
  5. Alenko, my kromě třešní žádnou úrodu nemáme, zahradu máme spíš na kytky, takže já už moc nezavařuju. Dřív jsem toho dělala hodně pro děti, dnes už mě to nebaví :-) O to víc tě obdivuji. Měj pěkné dny.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dokud ještě můžeme dostatečně se shýbat nad záhonky a ve skleníku, budeme sázet. A když ne, tak to zatravníme a necháme jenom skleník :o)). Zatím mne to stále baví a čas na vše mám.
      Marti, měj se moc hezky.
      Ála

      Smazat
  6. No, nádhera! Vzhledem k tomu, že rajčata nepěstuji, tak jen tiše závidím :o)
    Opravdu jako sluníčka!
    Alenko, přeji krásný večer, Helena

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Helenko, letos té úrody bylo až moc. Můj muž mi neustále říká, že mne obdivuje :o))).
      Měj krásné dny.
      Ála

      Smazat
  7. Zásoby na zimu...super příprava:-)
    Přeji hezké září. Eva

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Evo, už nemám ani sklenici volnou, už mi vozí děti ze svých zásob ve špajzu, což jsou stejně naše sklenice :o)).
      Měj pohodové dny.
      Ála

      Smazat
  8. Alenko, já už zpracovávám jen rajčata a bylinky.Už mám nasyslíno dost na zimu jak v mražákách tak police jsou ve sklepě plné.Rajčat se urodilo až moc, tak jsme hodně rozdali.Jenom mne mrzí, že rakytník mi sklidili ptáčci.Měj krásný den.Martina

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Martino, také hodně rozdáváme a máme radost, že oni mají radost :o). Letos plody rakytníku nemám vůbec, co se nám vyvrátil a podařilo se nám ho na jaře znovu oživit, má sice listy, ale plody žádné. Tak snad příští rok. Ještě, že mám sirup z loňska.
      Krásné dny.
      Ála

      Smazat
  9. Ali díky za inspiraci. Mám ještě dost rajčat a přemýšlela jsem jak je zpracovat.
    Vaříš jen rajčata? Dívala jsem se na recept a často přidávají bazalku, česnek a cukr.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. V knížce o zavařování jsem našla : 2,5 kg pokrájených rajčat, 1 lžička soli - povařit, pod pokličkou 10 minut, odkrytá 15 minut, propasírovat a nezakryté vařit ještě 30 minut do zhoustnutí. Horké do sklenic, zavíčkuji a obrátím.
      Je to nejrychlejší způsob jak uložit rajčata. A pak ještě krájím na půlky (bubák na jedné straně, na druhé půlkolečko), do sklenice dám kousek bobkového listu, kousky cibule, do poloviny zaliji převařenou vodou a sterilizuji asi 20 minu při 80°C. Používám do omáček, polévek, krásně se pak sloupnou.
      Měj se hezky Ali.

      Smazat
    2. Děkuji. Pyré určitě udělám.

      Smazat
    3. Ali dnes jsem pyré uvařila.

      Smazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála