čtvrtek 22. listopadu 2018

Nedalo mi to...

a dnes jsem se pokusila pomalu, polehoučku, se zvýšenou opatrností, pokrájet zeleninu do kvašáčku. Šlo to! Trvalo mi sice připravit to jedno kilo, které se tam vejde, podstatně delší dobu než obvykle, ale nikam jsem nespěchala.



Připravila jsem si na kvašení :

pekingské zelí
kousek hlávkového zelí
papriku červenou, žlutou a oranžovou
bílou ředkev
malý kousek celeru
cibuli

Vše pokrájené na nudličky jsem zasypala lžící mořské soli. Mělo by to stačit, neboť jsem v jednom pořadu zachytila, že na 1 kg smíchané zeleniny stačí 10 g soli, což je cca 1 lžíce. Pak jsem vše chvíli protřepávala rukama, dokud jsem neměla pocit, že zelenina začíná pouštět šťávu, křehne. Přidala jsem 2 velké česneky nakrájené na malé kousky a kousek čerstvého zázvoru na kolečka. To jsem již jenom lehce vmíchala a dala do kvašáku.




Zelenina bude v kvašáčku 3-4 dny v teple kuchyně a pak ji naplním do skleniček a uložím do sklepa, aby byla v chladnu.

Kvašená zelenina je plná vitamínů, je lahodná a neměli, hlavně v tomto období, bychom opomíjet tento jednoduchý způsob, jak svému organismu dopřát vzpruhu. Stále je to lepší způsob než si v lékárně kupovat zásoby léků.

  
A  pokud nemáte keramický kvašák, zkuste zeleninu dát do obyčejné větší zavařovací sklenice, zatížit menší sklenicí s vodou, uzavřít a počkat si na přírodní zkvašení.

Mé předcházející nakládání zeleniny na mléčné kvašení najdete ZDE  a ještě také TADY.

Doporučuji velmi...





20 komentářů:

  1. Juuuuu, zdravá dobrota připravována nemocnou rukou :-)

    OdpovědětSmazat
  2. Alenko bez kvašenky si to tak nějak už nedovedeme doma představit. Je to úžasná vitaminová bomba 😃.
    Máš kouzelný kvašáček... Přeji ti brzké uzdravení a měj se moc krásně.Z🖤

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, já se téhle zeleniny mohu "ujíst" jak mi chutná. Můj muž občas, ale nechce tam červenou řepu, nevadí, nedávám, tu jsem si naložila extra pro sebe klasicky do nálevu :o)).
      Všichni mne straší, že se to bude hojit dlouho. Ale já věřím, že to nebude tak hrozné. Uvidím.
      pa Ála

      Smazat
  3. To zní zajímavě. Mám naložený 50 litrový kameňák zelí a je vynikající.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Také jsme kdysi nakládali zelí, máme ho rádi. Nyní si kupujeme přímo v zelárně 10 kg kyblík a to nám na zimu stačí.
      Ála

      Smazat
  4. Á .... další recept, co jsem nezkoušela. A vlastně jsem takhle kvašenou zeleninu ani nejedla.Sakryě - mám mezery ve vzdělání ;-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, je to tak jednoduché na přípravu, to ti nezabere ani moc času a jestli máte rádi kysané, tak to vyzkoušej.
      Však já si také neustále doplňuji poznatky.
      Ála

      Smazat
  5. Taky jsem ještě takto zelenino nedělala. Zelí to ano. Takže zkusím, protože toto u nás by zcela určitě šlo na odbyt.
    Měj se hezky a palec ať se rychle hojí.
    Hanka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky znala i z dětství jen nakládání zelí a to máme moc rádi. I jsme ho dříve nakládali. Zkus Hani kilové množství, toho není zase tolik a uvidíš, zda vám zachutná.
      Palec je na mne hodný a dnes je již otok menší, domlouvám mu :o).
      Ála

      Smazat
  6. Alenko, já jsem kvašenou zeleninu nezkoušela. Můj muž má za sebou nepovedený pokus o kvašené okurky a odradil mě od dalších pokusů. Ale tohle vypadá moc dobře a jedle. Měj hezký pátek.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Marti, já jsem ještě nezkoušela kvašené okurky, zavařuji je jenom klasicky do nálevu. Tam mne asi trochu odrazuje ten vzhled :o))), jsou mírně zakalené. Tahle kvašená zelenina je ale úžasná, chce to vyzkoušet.
      Pěkný den.
      Ála

      Smazat
  7. Tuhle dobrotu máme, Alenko, taky moc rádi. Mňam. Musím zase nějakou připravit, teď nemáme doma žádnou, jen klasicky zavařenou.
    Měj se pěkně, Petra

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Tak tu výbornou chuť kvašené zeleniny Péťo znáš.
      Hezký den ti přeji.
      Ála

      Smazat
  8. Alenko, kvašáček mám už dlouho a koupila jsem i dceři.Už nekupuji ani kysané zelí.Všechnu zeleninu nakládám do něho.Je to neskutečná dobrota, alespoň pro nás.Přeji ti,aby se ti paleček brzo zahojil.Mě se to naštěstí nikdy nestalo,ale zase jsem pŕed dvouma měsícema spadla ze schodů, šla jsem spát a nerozsvítila jsem si.Chtěla jsem se vrátit pro kapesník a špatně jsem šlápla letěla jsem po zádech několik schodú a byla jsem pěkně sedŕená.Měj krásný víkend.Martina

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. My už pár let zelí nenakládáme, máme možnost si koupit 10 kg nebo 5 kg nádobu se zelím přímo v zelárně nedaleko od nás. A nám to na zimu naprosto stačí. Takže kvašená zelenina je dalším zpestřením podzimních dobrot, plná vitamínů. Martino, muselo to také šíleně bolet, ale hlavně, že jsi si nic nezlomila.
      Takže příště, svítit a hodně opatrně po schodech.
      Ála

      Smazat
  9. Alenko, krásná kvašáček a jak musí zelenina chutnat. Já jsem nakládala zelí a dnes byla první ochutnávka. Měj se moc hezky. Iva

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Je to dobrota a kdo má ráda kysané zelí, tomu kvašená zelenina chutná také.
      Ivo přeji krásné dny.
      Ála

      Smazat
  10. Alenko, musím si ten kvašák taky pořídit, děláš mi chutě i teď, po ránu!
    Jsem ráda, že to jde i s tím zraněným prstem.
    Pa, Helena

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Helenko, dnes jsem ráno nakoukla pod pokličku a vše je nádherně zalité šťávou a krásně zelenina voní. Zítra přendám do skleniček a naložím další várku. Chci letos darovat kamarádům trochu zdraví ve sklenici :o).
      Prst se hojí, až jsem překvapená, jen ta modrá pod nehtem nevypadá zrovna hezky, ale otok zplasknul a již se mohu prstu dotknout :o).
      Ahoj Helenko!
      Ála

      Smazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála