pátek 8. května 2020

Jednoduché a dobré...

Již dlouho jsem nedala na blog recept, vařím však stále každý den či obden a moc mne baví hledat nové varianty našeho stravování. 
Od února jsem si nasadila přísnější jídelníček a podařilo se mi zhubnout 6 kg, což považuji ve svém věku za značný úspěch a jsem opravdu ráda, že mám pevnou vůli a dokázala jsem to. Vím moc dobře, že ale nesmím povolit a chtěla bych ještě pár centimetrů z pasu a přes boky ubrat. Půjde to!
Můj muž mne velmi podporuje a drží palce, to je také moc příjemné.

Pro vaši inspiraci :


Pomazánka z červené čočky

(výhodou je, že se čočka nemusí namáčet předem)

* cca 100g červené čočky uvaříme v 250 ml vody na kaši
(hlídat a míchat, ať se nepřipálí, měkne velmi rychle)

* přidáme do horké kaše 3 lžíce ovesných vloček, promícháme, mírně osolíme
necháme chladnout

* do misky si nastrouháme na jemno 1 mrkev 
* přidáme cibuli nakrájenou na drobno

* 1 lžíci citronové šťávy

* smícháme s prochladlou čočkou
(zdroj receptu Kuchařka ze Svatojánu)






S domácím pečivem je vynikající.

Další inspirací je třeba tento oběd:

Bramborové placky se zeleninovou omáčkou
- zbyly mi uvařené brambory ve slupce

* nastrouháme na jemno
* sůl
* 1 vejce
* polohrubá mouka

zpracovat na těsto, vyválet "hada" a z kousků vyválet placky
rozpálit pánev na sucho
placky opečeme



* na trošce oleje zpěnit cibuli
* trochu indického koření
* přidala jsem svou naloženou zeleninu "Uncle Bens" z léta, ale můžete
použít buď syrovou pokrájenou zeleninu dle své chuti nebo mraženou směs
* podusila a vmíchala cca půl kelímku smetany (měla jsem načatou kysanou)



Jednoduché, chutné, rychle uvařené.

Dva měsíce jsem jedla vše bez příloh, dnes si již malé  množství povolím :-).

Dobrou chuť...


14 komentářů:

  1. Jo,jo, pomazánku z čočky taky občas dělám. A bramborové placky často ze zbylých brambor i bramborové kašee. Jen dávám mouku hladkou a smažím je na trochu oleje.
    V podstatě je jako přílohu nedělám, na upečené dám mini kousíček másla a na talíři je vrstvím a mezi vrstvy položím sem tam plátek třeba angl.slaniny nebo tzv.suchého salámu :-) a jíme to rukama. Mamka tomu říkala pokroutky. Ale! Taky obdoba jsou tzv.podušky - jen těsto rozválíme na placku, vyřežeme čverečky a opět ne zcela úplně na sucho opečeme a posypeme je teplými škvarkami a k tomu ještě kyselé podušené zelí. Je to dobrota.
    No,není to zrovna současný trend, ale zase až tolik nezdravé to není.
    Hezký sváteční víkend, Alenko!
    Hanka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Mamka placky z bramborového těsta dělávala buď pomaštěné rozpuštěným sádlem nebo potřené povidly, dávala myslím také hladkou mouku :-). Když jsem je poprvé připravila vnukům, koukali na to a prý - Co to babi je? Pak se jenom olizovali a přidávali si na talíře.
      Pravda, sádlo a škvarky patří údajně dneska mezi ne úplně zdravé potraviny, ale jednou za čas nikomu neuškodí, pokud tedy není vyloženě vegetarián, to je jasné.
      Krásný sváteční den Hani.
      Ála

      Smazat
  2. Álo, jsi dobrá, že jsi zvládla zhubnout - 6 kg v našem věku už je pořádná fuška. Já bych potřebovala taky, ale pevná vůle je někde daleko, stres v práci nepomáhá (a manžel mi tvrdí, že se mu líbím tak, jak jsem, takže jak v mne podporuje v kde čem, tak v hubnutí je spíš záškodník typu "a nedáš si se mnou...", navíc vaří často, dobře a rád, ale bohužel ne zrovna nízkoenergeticky).
    Placky bych si dala určitě (i když bych do omáčky asi přidala kuřecí maso, bo jsem masořravec), pomazánku nevím... S luštěninami bojuju - v podstatě mi nechutnají. Jím jen jen v podobě pomazánek, které jsou ještě něčím ochucené (chutná mi třeba hummus), nevím, jestli mrkev a citronová šťáva by stačily... Ráda bych se luštěniny naučila jíst víc, ale zatím mi to moc nejde (holt mlsný jazýček...).
    Měj se pěkně

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já jsem se fakt zabejčila, to rozhodnutí bylo velice silné a přesně to jsem potřebovala, vyšlo to :).
      Do omáčky se samozřejmě maso dá přidat, o tom žádná dišputace, jak kdo chce!
      U nás luštěniny máme rádi moc, takže v tom není žádný problém, to jsem ráda.
      Krásné dny měj.
      Ála

      Smazat
  3. Dnes jsem vařila z červené čočky polévku, byla strašlivě dobrá. Červená čočka je v kurzu, takže díky za tip. A placky z brambor? Ty musí být výborné.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Polévky také z červené čočky vařím, jsou naprosto skvělé! Ty placky jsou tak jednoduché a táááák dobré :-).
      Krásné dny ti přeji.
      Ála

      Smazat
  4. Blahopřeji k váhovému úbytku)))
    Červenou čočku přímo zbožňuji....díky za oba recepty.
    Přeji hezký víkend. Eva

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsem oblékla 3/4 kalhoty, které jsem několik let měla schované, že snad jednou.... :-). Tak to mne fakt dostalo, že jsem opravdu ty centimetry dala!!
      A červená čočka je naprosto skvělá na vaření. Já ji miluji :-).
      Krásné dny Evo.
      Ála

      Smazat
  5. Alenko, moc gratuluji k pevné vůli! Jsi jednička!
    A ty dobroty - červená čočka je u nás doma stálicí, nejvíc asi vařím italskou polévku, tu milují všichni. Ale ty placky!!! To si mě tedy nelákala, neměla jsem je už roky, babička je pekla rovnou na tálu na sporáku...
    Měj hezké dny, moc zdravím! Helena

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Helenko, hlavně, abych si to dokázala udržet :-).
      Také z červené čočky vařím polévku a ráda jí jiné polévky i zahušťuji. A placky, no to je mňamka z dětství doteď.
      Měj se hezky a opatruj se.
      Ála

      Smazat
  6. Alenko, vaříš dobroty. Z červené čočky jsem už taky vařila salát. Měj pěkné dny.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. No vidíš Marti, do salátu jsem ji ještě nevyzkoušela :-).
      Krásné dny přeji.
      Ála

      Smazat
  7. Álo, máš můj obdiv. Mně pevná vůle stále chybí a tak jdou kila stále nahoru. Vím, že nesmím, ale pokud je to doma, tak sním vše, co vidím. Tento víkend byl hodně návštěvní a tak ani nemluvím. Musím tu vůli víc trénovat. Ty jsi šikovná, 6 kilo je fakt super. Moc ti fandím. D.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky. Pevnou vůli naštěstí stále mám, když se fakt rozhodnu, že se do něčeho podobného pustím, tak se dokáži pak i držet celkem bez větších problémů. Ale nyní víkendy jsou pro mne také trochu horší, začalo se grilovat :-), nějaké moravské vínko k tomu a už si to raději musím hlídat.
      Opatruj se.
      Ála

      Smazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála