sobota 13. dubna 2019

Přímo ze mlýna...

mám doma první větší zásoby mouky. Když se mi již daří péct kváskový chleba, tak si zaslouží mít i kvalitní mouku. Hledala jsem na internetu mlýn s e-shopem a narazila na stránky MLÝNA Veselí nad Lužnicí, které je mi trochu známé z našeho cestování po Třeboňsku na kolech, ale že je tam mlýn, jsem nevěděla.
Objednala jsem pořádnou dávku, rovnou naváženou po pěti kilech. Můj muž když viděl ty obrovité pytlíky, jenom zakroutil očima, povzdychl a bez řečí je přenesl do sklepa.


Na zkoušku jsem vybrala tyto druhy.




Musím říct, že mouky jsou takové voňavé, hned mne to překvapilo když jsem otevřela první pytlík.
Mému žitnému kvásku se daří, peču dvakrát, někdy i třikrát do týdne, stále vychytávám svůj postup, který by mi vyhovoval a přiznávám, že chleba je pokaždé jiný. Někdy mám těsto příliš řídké a minule se mi po přemístění z ošatky na plech mírně rozjelo do stran, takže při pečení vznikala spíše placka než šiška, ale na chuť byl tak vynikající, že jsme ho za dva dny snědli. Stále se učím a dělám si poznámky, vychytávám nedostatky a hledám svůj vlastní postup.

Nyní jsem se ustálila na tomto poměru :

100 g žitné
300 g pšeničné chlebové
100 g pšeničné celozrnné
2 lžíce kvásku
2 lžičky soli
380-400 ml vody
kmín


Kvásek nechávám ožít přes noc. Do misky si odvážím 100 g žitné mouky, přidám 100 ml vlažné vody a dvě lžíce kvásku ze sklenice, kterou uchovávám v chladničce. Promíchám, misku dám do igelitového sáčku nebo přikryji potravinovou fólií a přikryji utěrkou. Ráno má kvásek znásobený objem, je obživlý a mohu zadělat těsto na chléb. Z tohoto množství odeberu zase dvě lžíce a přidám do sklenice, kterou opět dám zpátky do chladničky.

Tento postup se mi zatím osvědčil jako nejlepší.


Obyčejný chléb.

Vůně domova...

28 komentářů:

  1. Alenko, máš můj veliký obdiv! Chleba péct neumím, ale jednou bych to chtěla zkusit. Teď vím, že bych kvásek asi neudržela, protože bych neměla čas péct pravidelně. Takže se moc těším na důchod. Pečení chleba bude má další meta! Ten tvůj vypadá nádherně!!! Tak dobrou chuť a krásné dny! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, jednou se do pečení také pustíš, vše má svůj čas. I já jsem měla pečení kváskového chleba na seznamu, co chci vyzkoušet. A povedlo se.
      Měj se moc hezky.
      Ála

      Vymazat
  2. Není nad domácí poctivý chléb z kvalitní mouky:)
    To musí být dobrota.
    Hezkou sobotu přeji Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se mi daří kvásek udržovat, ten chleba je prostě moc dobrý.
      Evo měj krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko, koukněte se na https://www.mlynperner.cz/ - taky mají prima mouku.
    přeji prima den z Jizerek. Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, děkuji za tip, prozkoumám.
      Krásné dny do Jizerek.
      Ála

      Vymazat
  4. Álo, chléb vypadá krásně a voní až k nám. :o) Také jsem pekla kváskový, než mi odešel kvásek a od té doby se mi nepodařilo si ho znovu připravit a ani v okolí nikdo nemá. A přiznám se, že ani moc času na něj teď nemám, ale věřím, že se k němu jednou určitě vrátím.
    Měj krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud již zkušenost Dášo máš, určitě se k pečení vrátíš. Já mám ideální podmínky, jsem doma :o) pořád.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Když se člověk do toho dá, zjistí, že to není žádná věda Ilo.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  6. Nad tvým chlebem se mi sliny sbíhají... Já chleba pekla jen jednou (a ne kváskový), takže jen tiše obdivuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem měla domácí pekárnu, pekla jsem neustále, ale to byly chleby s droždím, tyhle kváskové mi chutnají mnohem více. A pekárna již odešla do pryč a já si jinou již nechtěla koupit.
      Stáňo měj se krásně.
      Ála

      Vymazat
  7. Milá hospodyňko, mám jazyk až na vestě, toto je přesně, co bych nyní zakousla.
    Krásnou neděli přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ti s radostí nabídla Simi na ochutnání.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  8. Alenko, ten chleba je nádherný. Já už ho nepeču. Pekla jsem kdysi pro děti, když byly malé a nebyly ještě žádné domácí pekárny. Tenkrát ho jedly jen tak bez ničeho, jako buchtu. Dnes už mě to nějak neláká. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do toho musí člověk mít prostě chuť, jinak dnes není problém si koupit chutný chléb v malých prodejnách, kam se vozí přímo z pekáren.
      Marti měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  9. Chlebíček jako malovaný. Kdysi jsem občas také chlebík upekla, ale už jsem od toho jaksi upustila. Jak tady čtu, tak je někde problém s kváskem. Tak to u nás v naší oblasti ne. Běžně se prodává a to proto, protože vaříme to naše krkonošské kyselo.
    Kdysi jsme ho kupovali v tekutém stavu, nosili jsme si na něj sklenici, teď se prodává ve stavu těsta, takže doma ho musíme s trochou vody rozkverlat.
    Hezkou Květnou neděli, Alenko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se kdysi kvásek vůbec nedařil, tak jsem to vzdala. Tady se nikde neprodává, jenom sušený v Natuře a ten mi také nevzešel. A to kyselo, to chci vyzkoušet. Hani nemáš na něj recept na blogu? Jak ho přesně děláte u vás? To by mne zajímalo :o).
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  10. Mouky ze mlýna jsou super. Taky jsem je měla( z jiného mlýna). A asi si je zas budu muset pořídit.
    Kváskový chléb jsem zkoušela,několikrát a už už když se mi jakž takž začalo dařit,tak jsem si zapomněla odebrat kvásek. Tak jsem sama na sebe byla naštvaná. Musím zkusit udělat nový.
    Pěkné a chutné pečení.
    Danča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dančo, já jsem kdysi také s kváskem pohořela, nedařilo se a nedařilo. Ale chtěla jsem kváskový chleba péct, tak jsem zkusila znovu a ono to vyšlo. Mám z pečení velikou radost.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  11. Alenko, to je nádhera! Mám pocit, že cítím tu vůni - jak mouky, tak chleba! Tohle jsem prostě ještě nepokořila...
    Přeji hodně úspěchů a hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ono to jednou přijde, jako u mne. Najednou to šlo :o).
      Měj prima dny.
      Ála

      Vymazat
  12. Alenko,
    tak nevím , jak je to možné, ale máme opět společné téma - mouku ze mlýna -www.mlyn-janderov.cz:-)
    Minulý týden jsem si jí také poprvé objednala a hned 10 kg, balení bylo po 3 kg.
    Nejprve jsem nevěděla kam jí všechnu přesypu, ale poradili jsme si a už peču a na Velikonoce se bude hodit !
    A kváskový chléb jsem nedávno upekla dle receptu u www.gardenandkitchen, recept má v instastories na instagramu, nevím jestli dohledáš i na blogu.
    A ten byl zatím nejlepší, jaký jsem kdy pekla !
    Jinak kvásku já mám dost, tak kdyby někdo chtěl, podaruji.
    A Hani, ten recept na kyselo bych také uvítala !
    Krásné Velikonoce !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, oni ale nemají e-shop, že? Nebo jsem se dívala špatně. Na stránky s receptem se podívám, děkuji za odkaz.
      Recept na kyselo mi Hanka poslala na e-mail, myslím že ho dá i na svůj blog. Jen již nyní nemám žádné vlastní houby :o(.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  13. Pečení kváskového chleba je už vyšší škola. Alespoň pro mě byla. ;)
    Než jsem vychytala všechno do posledního puntíku, trvalo to. Ale kváskový chleba je kváskový chleba. Už bych ho neměnila. A s dýňovými semínky a fenyklem, hmmm...
    V poslední době si peču i nekvašené chlebové placky ze žitné mouky a ty jsou také vynikající.
    Krásné dny,
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, souhlasím. Také si hledám vlastní "cestu" a musím říct, že chleba je každým pečením lepší a lepší. Chce to prostě vychytat. Nekvašené chlebové placky, to mi vůbec nic neříká, to bych ráda vyzkoušela.
      Přeji hezké dny.
      Ála

      Vymazat
    2. Recept přikládám.
      Já je střídám s chlebem, abych alespoň trochu omezila pšeničnou mouku, i když do chleba dávám špaldovku.
      Nejlepší jsou čerstvé. Já si půlku těsta vždycky schovám na další den a upeču je čerstvě.
      https://bearsvalley.blogspot.com/2016/12/chlebove-placky.html
      Ať chutná. :)
      J.

      Vymazat
    3. Ještě dodatek: mám vyzkoušeno, že zlaté lněné semínko je v plackách chutnější než to hnědé.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála