pátek 15. března 2019

Vláčný chleba...

s vařenými bramborami jsem chtěla vyzkoušet již dlouho, ale kdykoliv jsem si na něj vzpomněla, neměla jsem samozřejmě uvařené brambory a přiznám se bez mučení, byla jsem líná čekat až se uvaří, vychladnou a já budu moci zadělat těsto.
Naše zazimované brambory již nabírají malé klíčky a nastává čas je rychle spotřebovat. Brambory jsou v naší kuchyni velmi oblíbenou přílohou a také jako samostatná jídla. Dala jsem jich vařit hrnec s tím, že ono se nějaké využití najde a měla jsem v plánu z části udělat placky nasucho, část jich konečně použít na chleba. Nakonec placky nebyly, protože můj muž miluje ze svého dětství brambory na loupačku, které si s babičkou často o prázdninách dělávali. Uzmul jich pár kousků z hrnce a pár si jich zabavil, že si udělá k večeři opečené s cibulí. Vlastně jsem jen tak tak zachránila asi osm kulaťoučkých brambor a vyhlásila na ně stav okamžitého nebezpečí při dotyku. Vydržely!




Recept mám opět z Kuchařky ze Svatojánu.

Bramborové bochníčky

* 100 g žitné mouky
* 300 g celozrnné špaldové mouky
* 400 g hladké bílé mouky
* 1 sáček instantního droždí
* 1 a 1/2 lžičky soli
* 1 lžička drceného kmínu
* 300 g vařených postrouhaných brambor
* 350 vlažné vody
* kmín na posypání

V míse rozmícháme mouky s droždím, solí a kmínem, zalijeme 380 ml vlažné vody, promícháme a zapracujeme strouhané brambory. Pečlivě vymíchané  těsto (pomohla jsem si vyndáním na vál a pracovala rukama, jde to rychleji než vařečkou) v míse zahalíme utěrkou a dáme kynout do tepla na 45 minut. Poté vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě půlky a vytvarujeme bochníčky, posypeme je kmínem a necháme na pečícím papíru ještě 15 minut odpočinout. Rozpálíme troubu i s plechem na 200-220 °C (dle vaší trouby), na dno dáme plechový hrneček nebo misku s vodou a bochníčky i s papírem přesuneme na horký plech (opatrně!). Pečeme  30-35 minut dozlatova.



Zapomněla jsem je pokmínovat!


Chleba je úžasně vláčný a vzhledem k tomu, že jsem původně jeden bochníček chtěla dát synovi, ale ten se u nás zrovna nestavil, krájíme ho již třetí den a je stále vynikající. Balím do utěrky a ještě dávám do igelitové tašky. Já vím, ten igelit! Jenže pokud nechám chleba jenom v utěrce, vysychá.

A jak uchováváte chleba u vás doma?


Mám další recept, který se osvědčil ...


22 komentářů:

  1. Alenko, i tyto dva bochníčky se Ti moc povedly !
    Já chléb balím jen do utěrky a žítný jím třeba týden, ale je fakt,že je tvrdší a tvrdší :-o
    Krásný víkend !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A necháš ho v té utěrce jen tak volně? Nedáváš Ilonko již do žádné nádoby na pečivo - chlebník dřevěný či plechový?
      Měj hezké víkendové dny. U nás probíhá tapetování!!
      Ála

      Vymazat
    2. Alenko, mám ho i v ošatce, ale jen látkové a je tedy zavřený za dveřmi kuchyňské linky😉Uspěšné tapetovaní a úklid!

      Vymazat
    3. Ještě vařené brambory dávám do rustikální bagety.Peču jí hlavně v létě ke grilování,dle Moniky z kopečku,mrkni k ni do archívu,je také moc dobrá!

      Vymazat
  2. Bochánky vypadají skvěle, Álo. U nás musím taky brambory hlídat, pokud je potřebuji na vaření, můj muž to má asi podobné s Tvým:-). Nejraději má brambory s máslem se solí, zapít mlékem:-).
    Kváskový chléb uchovávám jenom v utěrce, obvykle vyschnout nestačí:-).
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mají spolu Jindřiško úplně stejně, mléko k nim nesmí chybět!
      Já nevím, ale mně připadá, že jenom v té utěrce rychle vysychá :o(.
      Krásné dny ti přeji.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko, chlebík vypadá úžasně! Já brambory uvařené mám, ale zase nemám všechny druhy mouky, takže chleba nebude..zadělám na houstičky nebo rohlíky a z brambor udělám salát..určitě ale někdy vyzkouším. Měj se moc krásně. Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla bych vyzkoušet ještě dalamánky s bramborami, tak zase uvařím hrnec a uvidím kolik mi jich zbyde :o)) do těsta.
      Inko měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  4. Hned bych se zakousla:-) Musí být výborný.
    My uchováváme chleba v utěrce a v papírové tašce.
    Stačíme ho sníst než ztvrdne.
    Hezký víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Další zajímavý recept na chleba, který bych chtěla vyzkoušet (mám už takových věcí dloooouhý seznam ;-)).
    Já brambory vařené ve slupce musím hlídat hlavně sama před sebou. Když je loupu, tak skoro z každé ukrojím kousek do pusy... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Bochníčky jako malované, Alenko! Musím to vyzkoušet, kupované pečivo s bramborami mi moc nechutná, ale s domácím to bude nepochybně jinak.
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem radost, že se mi tak povedly. Brzy dojde na dalamánky z podobného těsta, jen nyní nemám vůbec čas.
      Helenko měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  7. Jo a to uchovávání - stejně jako ty, v utěrce na ošatce za dvířky linky.
    Pa, H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já ho právě v té utěrce dávám ještě do igelitové tašky. Ale zkusím ho tedy dávat do linky, to mne nenapadlo. Mám velký košík na pečivo normálně v koutě linky.

      Vymazat
  8. Sice už doma chléba poslední roky nepeču, tak tento zkusím. Vypadá lákavě.
    Hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej Hani, je jednoduchý a opravdu chutný.
      Víkend byl hektický, stále tapetujeme.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  9. Alenko, ten chlebík vypadá úžasně. A s vařenými bramborami je to u nás stejné, také můj muž krade. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V mnoha rodinách je to, jak zjišťuji, obdobné :o).
      Marti měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  10. Álo, chléb vypadá skvěle. Když jsem si přečetla recept a viděla tam ty brambory, zareagovala jsem přesně jako Ty. Takže někdy na něj možná dojde, ale věřím, že je výborný.
    Přeji hezkou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, že člověk nemám stále po ruce vařené brambory, že?
      Dášo měj krásné dny.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála