čtvrtek 10. října 2019

Řecká kuchyně...

Při mém potulování se uličkami příjemného letoviska o letošní dovolené jsem narazila v malém obchůdku na útlou knížečku Řecká kuchyně a tradiční řecké speciality v mém rodném jazyce. Okamžitě jsem po ní natáhla ruce, zaplatila u pokladny pár eur a těšila se na prolistování a čtení, a následně doma na zkoušení receptů.




"Je vždy překrásné povečeřet s Řeky - umějí to tak dobře!" (Athénaios, antický filosof a spisovatel, odborník na výživu)

Při našem putování po řeckých ostrovech jsme byli několikrát svědky, kdy se večer sešla v taverně řecká rodina u velkého stolu, který se prohýbal pod naplněnými mísami, talíři plných dobrot a vše báječně vonělo kolem dokola. Vůkol zurčel smích a hlasitý hovor, všichni si nabírali na své talíře malé porce, podávali jeden druhému mísy, pečivo. Stolovali dlouho a já si často na jejich radostnou atmosféru vzpomenu. U nás si jídlo bohužel takhle zvesela užívat neumíme, rychle vyprázdníme každý svůj talíř.



Jezdíme do Řecka do apartmánu, bez stravování, milujeme řecké taverny a jejich speciality, máme již oblíbená místa, kam se v posledních letech vracíme. A stále nacházíme nové dobroty.
Nikdy nemohu pominout a neobjednat si Musaku, Kleftiko, Stifado, Souvlaki, Soutzoukakiu (masové šišky s rajskou omáčkou), Pasticio (masový nákyp s makarony), Kokkinisto (kuře na červeno), Briam (zapékaná zelenina), mořské plody (nejraději však mečouna), Boureki (slaný koláč), Kalitsounia (plněné taštičky sýrem nebo špenátem), Giouvetsi (hovězí džuveč s těstovinovou rýží - neskutečná pochoutka), tomatovou polévku, lilkovou pomazánku. A další a další... 
Úplně se mi při psaní sbíhají sliny a mé chuťové pohárky jsou v pohotovosti!





Na závěr oběda či večeře v taverně nám číšník přinese sladký dezert či ovoce a nezbytnou řeckou rakiji (pálenka), což do účtu nezapočítávají. Je to jejich poděkování, že jste navštívili právě jejich tavernu.

Těším se, že v domácích podmínkách pár receptů vyzkouším a připomenu si pohodu u moře.






Kali órexi - dobrou chuť!

Styn ijá mas - na zdraví! - běžně jsme si však přáli - jámas...











10 komentářů:

  1. Álo, doufám, že své experimentování s řeckou kuchyní podle kuchařky budeš dokumentovat a s osvědčenými recepty se pochlubíš :-)
    Tak vaření zdar

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Určitě se podělím, jsou tam recepty, na které suroviny seženu i u nás.
      Krásné dny Stáňo.
      Ála

      Smazat
  2. Alenko, taky se těším, až vyzkoušíš. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. V kuchařce je i hezké počtení o tradicích, je to taková malá knížka, ale moc hezká.
      Krásné dny Marti.
      Ála

      Smazat
  3. Já jsem v Řecku nebyla, ale vím z hlášek mých známých, že kuchyně je tam velmi chutná. Těším se až nám tady ukážeš, jak jsi se receptíky poprala :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si jejich jídla velmi oblíbila, miluji všude zeleninu, takže mi naprosto vyhovuje. A ryby umí připravovat skvěle.
      Snad se budu mít čím pochlubit Hani :o).
      Krásné dny.
      Ála

      Smazat
  4. Mám středozemní stravování plné zeleniny ráda pro lehkost, stravitelnost a s malou obměnou lze skvostné jídlo vykouzlit i u nás.
    V Řecku jsem si vždy pochutnala a vůbec, jídlo od moře má punc kvality.
    Přeji ti s touto knihou mnoho kulinářských úspěchů.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Také si vždy užívám jejich úžasné kombinace. A hlavně - vše tak čerstvé!
      Sama jsem zvědavá, co vše vyzkouším.
      Ála

      Smazat
  5. Myslím, že tady najdeš spoustu dobrot a vrátíš se tím na chvilku do prosluněných taveren. Řecko je láska, od bílých domečků s modrými okenicemi, olivových hájů, pohostinnosti a nekonečně modrého moře...
    Tak ať si díky knížečce co nejvíc můžeš vracet.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Hani, to máš pravdu - je to láska, pocity lehkosti, radosti a pohody vryté do srdce...
      Ála

      Smazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála