sobota 4. května 2019

Ovocný koláč...

s křupavou drobenkou ze zamraženého ovoce. Musím zpracovávat zbývající zásoby a tak jsem vyndala jahody a strouhaná jablka.
V mé oblíbené Kuchařce ze Svatojánu jsem totiž našla zajímavý koláč.



Jahodový koláč s křupavou drobenkou

* 375 g polohrubé mouky
* 100 g cukru
* 1 lžička kypřícího prášku
* 1 lžička jedlé sody
* 500 g strouhaných jablek
* 100 ml oleje
* 170 ml mléka

* 6 lžic ovesných vloček
* 2 lžíce strouhaného kokosu
* 2 lžíce sladového sirupu (dala jsem datlový)

- smícháme všechny suroviny v těsto v míse a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe jahodami a posypeme drobenkou. Pečeme při 200°C cca 30 minut.
Toť vše. Jednoduchý koláč, že? A ovoce se může obměňovat dle možností. V mrazáku ještě čekají třešně a ostružiny, společně s pytlíky nastrouhaných jablek.



Byl to vynikající, lahodný, jemný a nadýchaný koláč.

Dobrou chuť...


19 komentářů:

  1. Díky za tip, bude se hodit.
    Taky mám v mrazáku velké zásoby:)
    Hezký víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě také mám dost zamražených sáčků :o)).
      Krásné dny Evo.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, děkuji! I já mám docela velké zásoby, už by to chtělo dojíst a dělat místo na nové...
    Přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, když vidím ty obsypané keře rybízem, jostou, angrešty a maliní se také má skvěle, musím likvidovat. A to ještě máme švestky, jak mražené, tak kompotované. Nějak zapomínám, že už jsme doma jenom dva a kluci si vezmou od nás jenom občas a jenom něco :o)), spíše zeleninu než ovoce.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko, moc díky za recept. Nám už se zmrazené zásoby z minulého léta tenčí. Ale na koláč ještě bude :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla z receptu hlavně spokojená se zpracováním dvou druhů ovoce :o)). A byl opravdu moc dobrý.
      Péťo měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, já už zásoby v mrazáku nemám, ale za chvíli budou třešně, tak ho možná zkusím. Věřím, že byl lahodný. Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já těch zásob udělala nějak moc, letos to budu muset více zkorigovat.
      Marti měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  5. Toje zajímavá kombinace - na těsto ze strouhaných jablek už dávám spíš jen polevu než ovoce. Asi proto, že u nás se jablka a jiné ovoce moc najednou nevyskytují. Ale možná bych mohla použít třešňový kompot, těch mám mraky. Ale vlastně teď zas nemám jablka... Tak až v létě, až dozrajou letní...
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto mne ten recept zaujal, že na vrchu je ještě další ovoce.
      Tak až budeš mít suroviny, vyzkoušej, je moc dobrý.
      Stáno měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  6. Alenko, taky mám ještě v mrazáku zásoby,tak upeču.Měj krásnou neděli.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za chvíli bude postupně zrát další ovoce, tak to musíme spotřebovat, že?
      Krásné dny Marti.
      Ála

      Vymazat
  7. V mrazáku máme také ještě zásoby ovoce.. moc ráda vyzkouším tvůj recept. Moc děkuji a přeji Ti Alenko krásné májové dny.Z🖤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, já vždy říkám, zajímavých receptů na koláče není nikdy dost.
      Měj se krásně.
      Ála

      Vymazat
  8. I já našla v mrazáku poklady, jahody na dně šuplíku. Jen nebyla buchta ani koláš, ale pohár se zakysanou smetanou :o).
    Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však to je ale také výborná kombinace :o).
      Krásné dny Jani.
      Ála

      Vymazat
  9. Recept jsem si vytiskla, takže určitě vyzkouším.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Drobenky z ovesných vloček jsou fakt super, jsou krásně křupavé. Mně zbývají v mrazáku ještě ostružiny a červený rybíz, jinak je vše zpracováno:-).
    Jindra

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála