středa 13. února 2019

Kváskový chleba...

můj první, doma upečený.


Konečně se mi podařilo udržet žitný kvásek pět dnů při životě (žitná mouka a převařená voda) a mohla jsem zadělat na kváskový chleba. Při pohledu do sklenice jsem si říkala, že to asi nebude ono, protože všude píšou, že se v kvásku dělají bublinky, jenže ty jsem zahlédla jenom jednou a pak již vůbec. Kvásek však nepáchl po acetonu a tak jsem to riskla, zadělala kváskem těsto na chleba a přesunula do ošatky. Nechala jsem těsto v ošatce kynout přes noc s tím, že chleba ráno upeču.

Zase jsem nemohla spát. Nevím co se to děje, ale mám v posledních týdnech občasně nespavé  noci, spánkový režim naprosto rozházený.
A co s načatou nocí? Přesunula jsem se do kuchyně a po odkrytí utěrky zjišťuji, že těstu se velmi daří a je ho plná ošatka. Alespoň ten noční čas využiji smysluplně, vložím do trouby plech a rozpálím ji na 250°C. Vykynuté těsto přemístím rychle na položený pečící papír na plechu, naliji sklenici vody do spodního pekáčku a sleduji co se v troubě bude dít. Chleba zvedá svůj objem, začíná měnit barvu, a po půlhodině je již pěkně zlatavý. Vyndám ho na mřížku, zespodu poťukáním zjišťuji, že zvuk je dutý (což by mělo být znamením, že je dobře upečený), přikryji utěrkou a nechám chladnout.

Vypadá naprosto báječně a já se moc těším na snídani až ho nakrojím. Není úplně dokonalý, objevují se v těstě dírky, ale to mi nevadí. Namažu si malou vrstvičku másla a zakousnu se do patky.


Zavýsknu radostí. Ta chuť!
Je to ono!

Je jako z pekárny, ale tentokrát MŮJ VLASTNÍ...


18 komentářů:

  1. Alenko, moc ti k němu gratuluji a trochu závidím :o) Snad se taky odhodlám a vyzkouším... Vypadá úžasně!
    Přeji ti krásný den a dobrou chuť! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kváskový chleba byla pro mne výzva a když se mi první žitný kvásek nepovedl, odradilo mne to na dlouho a pekla jsem stále chleba z droždí. Konečně se mi podařilo zábranu prolomit a jsem nadšená Helenko.
      Myslím, že zmizí rychlostí blesku a budu moci udělat druhý pokus.
      Ála

      Vymazat
  2. Ahoj Álo, moc gratuluju a musím říct, že se ti moc povedl, hned bych si ho namazala. Mňam a ta chuť, když byl s takovou láskou a péčí dělaný <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta chuť je opravdu báječná, musela jsem se držet, abych nezakrojila hned podruhé :o).
      Krásné dny měj.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko,
    patka je nejlepší viď ? ;-)
    Vítám tě v klubu.
    Já ho peču už pár let a nikdy není stejný !
    Zrovna dnes brzy ráno ještě před prací jsem ho upekla.
    Miluji tu vůni a už se těším až ho večer nakrojím, také jen tak s máslem.
    Ať se daří spaní i další pečení !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patky já prostě miluji už z dětství a čerstvé nikdy neodolám Ilonko.
      Už bych ráda přivítala normální spaní :o).
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, chleba je úžasný. Ani se mi nechce věřit, že jsi ho pekla poprvé.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chleby peču již delší čas, ale tenhle kváskový opravdu poprvé, nedařilo se mi založit žitný kvásek, až nyní.
      Měj se Jindřiško pohodově.
      Ála

      Vymazat
  5. Alenko, chleba vypadá jako od pekaře. Už se na něho nějaký čas taky přemlouvám.To nespaní určitě způsobují ty výkyvy počasí.U nás jeden den sněží, druhý prší a já jsem taky nějaká rozhozená. Měj hezký večer a snad už se vyspíš.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám také pocit, že reaguji na výkyvy v počasí a mám spaní proto vzhůru nohama. Pak usnu nad ránem a jsem jak praštěná.
      Martinko měj hezké dny.
      Ála

      Vymazat
  6. Alenko, povedl se. Kváskový chlebík, to je pochoutka. Kupuji si ho 1 x za 14 dnů, protože pro něj musím jezdit jinde než bydlím. Na upečení jsem ještě neměla odvahu. Na obrázku vypadá chlebík překrásně, seběhly se mi sliny, polkla jsem...… ještě, že jsem si ho dneska koupila. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, u nás máme přímo pekárnu, kde pečou výborný chleba, ale moc jsem toužila ho vyzkoušet doma. A konečně se mi povedl. Zatím jsem stále pekla jenom z droždí. Tenhle je však mnohem chutnější.
      Krásné dny přeji.
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko, ten je úžasný a jistě superchutný, připomnělo mi to chleba z Verneřic a ze Severního, tam pekli nejlepší chleby na světě.
    A s dobrým máslem, posypaný šnytlíkem, to bych se utloukla.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že stačí lehce pomazaný máslem a je to pochoutka.
      Krásné dny Jiřko.
      Ála

      Vymazat
  8. Álo, chleba vypadá skvěle, máznutý másle to musela být pochoutka. A ta radost, že se povedl je jako přídavek... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak Stáňo. V pekárně si ho samozřejmě mohu také koupit, ale ta radost, že se mi povedl doma v troubě, ta je veliká.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  9. Vonia až sem... ;) ..tiež kváskujem a ten môj už oddychuje v ošatke. Krásne dni.
    Naďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám dnes zaděláno, již na třetí a ta chuť se nedá ani popsat. Jsou prostě úžasné.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála