pátek 18. ledna 2019

Horažďovický žitný...

chléb,  připravenou směs v sáčku,  jsem přihodila do košíku při nákupu mouky v Kauflandu.

Já nemám v oblibě velké obchody. Ano, když se postavily první hypermarkety, bylo najednou tolik zboží k mání na jedné ploše, až přecházel zrak. Jenže postupem let jsem zjistila, že mi návštěva takového marketu ukradne mnoho vzácného času. I když jsem chodila s papírkem v ruce a snažila se nakoupit jen na seznamu napsané, při hledání dané věci jsem se začala toulat úplně někde jinde, koupila i to, pro co jsem vlastně vůbec nešla. V našem městě máme Lidl, Penny a klasickou samoobsluhu (a dodnes nechápu, že se ještě drží při životě), do větších marketů se již musí zajet autem tak 14 km na jednu, či na druhou stranu. A my se rozhodli, že při nákupu potravin nám naprosto stačí to, co nám nabízejí místní obchody a nebudeme se nervovat ve velkém obchodě.

Když jsme v týdnu jeli do kina (další kulturní zážitek, o němž budu psát ve svém shrnutí na závěr měsíce), využila jsem této cesty k rychlému vběhnutí do Kauflandu kvůli moukám na pečení chlebů a pečiva, které mi již v zásobárně došly. Byla jsem velmi zklamaná, neboť v regálu se "styděla" jedna poslední kilovka mouky špaldové, kterou používám často. Zato se na mne usmívala balení bio mouky, jejichž závratná cena mne nechávala naprosto chladnou a ruku jsem po nich nevztáhla. Mé oči zavadily o sáček chlebové směsi pro pečení chleba v pekárně. Tu sice již dávno nemám, ale byl to chleba žitný a to mne zaujalo. Žitný chleba mám moc ráda, ale jeho domácí pečení se mi úplně nedaří, mám z něj vždy takovou nízkou placku.

A včera odpoledne jsem ho upekla.



Směs se zalije vlažnou vodou, vypracuje se těsto, nechá se kynout a pak se dá do pečící formy, nebo se nechá kynout v ošatce a upeče se na plechu. Pokud tedy nemáte pekárnu. Jinak se vše dá do pekárny.



Já jsem vykynuté těsto dala do hranaté formy, kterou jsem vymazala olejem. Pekla jsem na 200 °C 50 minut. Bohužel se mi jedna část ve formě mírně přilepila a při vyklápění jsem odtrhla kousek spodní části chleba. Příště vyzkouším péct na 180°C a přes hodinu.
Na sáčku je totiž napsán postup jenom při pečení v pekárně. A tak to musím vyzkoušet sama, co bude ideální. Protože opakovat tuto směs určitě budu. Chléb je totiž chuťově vynikající.


Já mám tyhle praskliny na chlebech moc ráda, musím se držet, abych je nezačala odlupovat.

Do této směsi jsem přidala lžičku svého chlebového koření, které si míchám sama. A protože mi docházelo, umlela jsem si novou várku. Zde je recept (kdysi jsem se inspirovala opět v Kuchařce ze Svatojánu).

Chlebové koření

* 4 lžíce koriandru
* 4 lžíce kmínu
* 4 lžíce fenyklu
* 1 lžíce semínek kardamomu (vyloupat z tobolek!)

- vše umelu ve strojku na mák,
- do těsta dávám 1 čajovou lžičku.



Chlebové koření dodá chlebům vynikající vůni a chuť. Občas přidávám i trochu sušených bylinek, ale to máme rádi spíše ke grilování.

Chleba je u nás doma prostě základ naší stravy...


18 komentářů:

  1. Alenko,
    chlebík se Ti opravdu povedl!
    Já sama už nějaký ten rok si peču žitný chléb z kvásku, chce to vychytat, ale i mě se stane, že někdy to není úplně ono !
    Tuto žitnou směs v prášku neznám .
    A chlebové koření nepoužívám, jen kmín, sůl a semínka , ale ráda vyzkouším další chutě :-)
    Měj krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se k tomu kváskovému také někdy dopracuji Ilonko.
      Chlebové koření je změna a nám moc chutná.
      Krásné dny přeji.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, tak ten bych si dala a k tomu trochu dobrého másla nebo lučinu a šnytlík.
    Jiřina z N.
    u nás je Lídl, Penny, Billa ( prý je levná, ! haha ), Albert a Tesco a ještě jeden vietnamský a nikde nemají dobrý chleba, abych se po něm utloukla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že s máslem je to opravdu lahoda. Já si žitný většinou právě pro sebe kupuji, muž raději klasický, ale z téhle směsi byl opravdu chutný.
      Krásné dny Jiřinko.
      Ála

      Vymazat
  3. Také jsem se Alenko naučila nakupovat v menších obchodech, střídám jich vlastně jenom pár. Když nepeču doma kváskový chléb, tak ho koupím hotový ve farmářské prodejně. Tuhle sypanou směs jsem ještě nezkoušela, ale věřím, že může být dobrá. Určitě chuti chleba pomohlo i Tvoje domácí koření.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My také máme možnost kupovat chléb přímo v pekárně, což je výhoda. Doma pečený je příjemná změna.
      Jindřiško měj krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  4. Obejdu se bez bílého pečiva, ale bez chléba našeho vezdejšího bych být nemohla. I když je pravda, že ho doma nepeču. Zkoušela jsem- to ano, byl dobrý, ale chléb, který se k nám dováží z jedné blízké malé pekárny jsme si oblíbili, takže na našem stole je chléb kupovaný.
    Hezkou sobotu, Alenko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak mně vždy v cizině chybí náš chleba!! Já střídám kupovaný a doma pečený, podle toho jak se mi chce či nechce zadělávat těsto :o).
      Hani, krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  5. Já jsem zatím pekla chleba jen jednou (nebyl špatný). Jinak kupujeme obvykle chleba z pekárny Kabát, který je moc dobrý, takže vlastně důvod k pečení nemám. Ten horažďovický žitný ale nevypadá marně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je možnost si koupit opravdu dobrý chléb, tak nemáš důvod Stáňo ho doma péct. A taky chodíš do práce, tak toho času je mnohem méně.
      Měj se krásně.
      Ála

      Vymazat
  6. Alenko, chleba ze sypké směsi jsem ještě nepekla, ale dříve jsem dělávala kváskový a byl výborný. Nyní nemám kvásek, tak chléb kupuji. Tento se Ti moc povedl a ty praskliny by mne také lákaly.
    Měj hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já párkrát vyzkoušela hotovou směs v domácí pekárně a to mi moc nechutnalo. Po letech se pekárna rozbila a já už si jinou koupit ani nechtěla, takže jsem začala zkoušet podle receptů péct v troubě a přišla jsem tomu na chuť. Tahle směs je po dlouhé době koupená a překvapila mne dobrou chutí.
      Dášo měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko, chlebík voní až sem. Já jsem kdysi, když byly děti malé, pekla chleba pořád. Teď se do toho vůbec už nepouštím a o koupi pekárny vůbec neuvažuju, ale ta sypká směs mě zaujala. Možná ho zkusím. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice je to sypká směs do pekárny, ale není žádný problém zadělat těsto v míse a upéct v troubě, dopadlo to dobře.
      Marti měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  8. Alenko, už je to celkem dávno, co jsem si koupila takovýhle chleba v pytlíku (většinou v Německu), takže neznám, ale ráda se po něm podívám. Ona se rychlovka vždycky hodí!
    Děkuji a přeji hezký zbytek neděle, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ten sáček zahlédla, když jsem kupovala ty mouky a tak mne napadlo ho vyzkoušet a dopadlo to dobře.
      Helenko měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  9. Alenko i pro mne je tento chlebík velikou neznámou. A ani trošku jsem si nemyslela, že je z krabičky. Vypadá náramně. Chlebové kořeníčko také moc ráda používám, nejčasteěji kupuji a používám to od Sonnentoru. Krásný nový týden ti přeji.Z♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chlebové koření je opravdu dobrá změna chuti chleba, od Sonnentoru neznám, ani nevím, že ho nabízejí :o).
      Zdeničko měj se moc hezky.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála