sobota 15. září 2018

Pomazánka z tofu...

mne velmi zaujala u Moniky z kopečku a musela jsem ji co nejdříve vyzkoušet. Pravda, můj muž sice sní všechno, ale na některé produkty zdravé výživy hledí s otazníky v očích a tofu patří k těm, které by si dobrovolně sám nekoupil. Jenže, já propašuji do jídelníčku kde co a baví mne potajmu, velmi nenápadně, sledovat jeho reakce.

Pomazánka z uzeného tofu
* 1 cibule
* olej - asi lžíce
* lžička třtinového cukru
* l lžíce balzamika
* 1 balení uzeného tofu
* sůl, pepř
* 1 lžíce majolky/sojanézy
* 1/2 lžíce lahůdkového sušeného droždí

Cibuli nakrájenou na drobno dáme na pánvičku s rozpáleným olejem, osolíme a přidáme lžičku třtinového cukru. Po zhnědnutí cibule přidáme balzamikový ocet nebo redukci a necháme asi minutu vyvařit. Zkaramelizovanou cibuli necháme vychladnout.

V mixéru vše společně následně rozmixujeme, vmíchejte všechnu cibuli z pánve i se zbylou tekutinou, dochutíme lahůdkovým droždím a pepřem, případně solí.





Pomazánka je opravdu chuťově vynikající a já jsem nadšená z dalšího receptu z tofu.
A můj muž? Byl velmi překvapený, když jsem prozradila hlavní složku a prý by ho to vůbec nenapadlo. Chutnala mu :o).

Ještě jsem vyzkoušela z mléka domácí tvaroh. Kupujeme občas v naší oblíbené pekárně mléko v lahvích od farmáře, je vynikající, s vrstvou smetany u hrdla. Samozřejmě se čerstvé mléko musí po otevření co nejdříve zkonzumovat a protože můj muž pije každý den hrnek mléka po snídani, já se občas přidám, nebývá s vypitím problém. Nedávno však nestíhal a po ochutnání pronesl, že už nemá mléko tu dobrou chuť.
Neváhala jsem a přelila mléko do hrnce, přikryla pokličkou a nechala ho dva dny v kuchyni zkysnout. Mléko je opravdu kvalitní, žádný "zápach" se nelinul místností, i po zkysnutí vonělo. Již se oddělovala syrovátka a tak jsem tekutinu zahřála cca na 40-50°C (jak jsem se dočetla na internetu-čím je teplota vyšší, tím je tvaroh sušší a tvrdší), zakryté nechala vychladnout.
Pak už jenom stačilo přes cedník s plátnem přecedit a získala jsem tvaroh (úžasný na posypání ovocných knedlíků). Příště zahřeji méně, abych získala tvaroh krémovitější.





Mějte krásný víkend...












26 komentářů:

  1. Alenko,
    propašovávání různých ingrediencí a zkoušení nových do jídelníčku mne taky moc baví,
    ale přiznám se- tofu jsem ještě nikdy nejedla...ani nepřipravovala..nějak
    jde mimo mně...
    Zato mléko- to ano...to mám ráda od mala a mám ráda kvalitní a jsem ráda, že zdroj mám..Domácí tvaroh je prostě mňamka!!
    Krásný víkend Ali

    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si pamatuji, že jsem mléko měla ráda v dětství velmi a v pubertě, to jsem ho pila fakt po litrech. Jsem stále přesvědčená, že pít by ho děti měly. A kvalitní dnes opravdu koupit lze.
      Jaru, třeba zrovna v této pomazánce by ti tofu chutnalo?
      Měj krásné víkendové dny. Já jdu trhat rakytník - už přes týden se zaobírám jeho zpracováním.
      Ála

      Vymazat
  2. Tofu jsem taky ještě do jídelníčku nezařadila. Ale myslím, že pomazánku by manžel jedl. On pomazánky rád.
    Tvaroho dělávala moje mamka každou chvíli. Zkysané méko do utěrky a syrovátka odkapávala. Z kupovaného mléka dnes tvaroh se neudělá :-(.
    Měj hezký víkend, Alenko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pomazánce mě tofu příjemně překvapilo, to uzené tomu dá šmak :o).
      Nejhorší je trvanlivé mléko, to když zkysne, tak opravdu smrdí děsně a ještě naprosto zhořkne. Už ho dávno nekupujeme.
      Hani užívej si pěkné dny.
      Ála

      Vymazat
  3. Pašování různých surovin do jídla pro chlapa, to znám 😁 Tuhle pomazánku bych taky zkusila, mně tofu nevadí.
    No a domácí tvaroh, ten nemá chybu. Super, že kvalitní mléko se dnes už sehnat dá.
    Alenko, měj se krásně. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně také nevadí a pomazánka nám opravdu chutnala.
      Raději si za kvalitní mléko připlatím, ta chuť je naprosto jiná než u trvanlivého mléka, co si budeme povídat...
      Péťo měj pohodové dny.
      Ála

      Vymazat
  4. Můj manžel má tofu moc rád:-)
    Vyzkouším, díky za recept. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt Evo? Tak to mu pomazánku vyzkoušej, co na ní bude říkat.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  5. Alenko, pomazánka vypadá lákavě, ale my tofu v jídelníčku nemáme, možná zkusím. Mléko vůbec nemusím, dávám si ho jen do kafe, ale domácí tvaroh už jsem dělala mockrát a je moc dobrý. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem ho několikrát propašovala :o)), i do teplého jídla vyzkoušela. U nás mléko nesmí chybět, jak jsem psala, manžel si každý den hrnek ráno vypije. A náš nejstarší, to je "závislák" na mléko dodnes.
      Marti, užij si prima neděli.
      Ála

      Vymazat
  6. Tofu mi nevadí, ale moc často z něj nevařím. To uzené mi přijde chuťově asi nejlepší, takže si dovedu představit, že pomazánka byla dobrá. Mléko má rád můj muž, jak do kafe, tak třeba jen tak hrneček. Tvaroh jsem nikdy nezkoušela, domácí musí být daleko lepší než ten kupovaný.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také jenom občas a tak jsem recept na pomazánku přivítala. Mléko u nás doma nesmí chybět :o), ale do kávy si ho nedáváme ani jeden. Já piji espresso a to bych si mlékem jenom zkazila, a muž je stále věrný "turku". Příště chci vyzkoušet tvaroh jemný, tento je drobivější, záleží na té teplotě při zahřívání mléka.
      Henrieto měj krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko i já preferuji uzené tofu,ale musím se přiznat pomazánku jsem z něj ještě nezkoušela.. Ráda vyzkouším,ale jisto jistě budu zatloukat z čeho pomazánka je 😉..Moc děkuji za recept.. Krásný nový týden ti přeji.Z🖤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím Zdeničko, že se ti podaří tofu zatlouct, tak chuť je zajímavá díky zkaramelizované cibulce.
      I tobě přeji báječné dny.
      Ála

      Vymazat
  8. Álo, mě v pomazánce láká smažená cibulka, ale ještě nemám odzkoušeno. Tofu mám na seznamu, koupím, zkusím.
    Hezké dny měj. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cibulka dodá chuť, vyzkoušej Jani a uvidíš, zda bude chutnat.
      Krásné dny ti přeji.
      Ála

      Vymazat
  9. Můj muž má k produktů zdravé výživy velmi rezervovaný přístup. A bohužel je vobvykle odhalí. Takže já moc nepašuju - nemívám s tím úspěch. Ale já sama mám uzené tofu ráda i samotné, takže recpet vyzkouším jen pro sebe. Jen se přiznám, že vůbec netuším, co je lahůdkové droždí.
    Tvaroh z mléka už jsem párkrát zkoušela (dokonce z obyčejného čerstvého ze sueprmarketu). Ani ho nezahřívám, je ho nechám zkysnout a pak vykapat. Vyhovuje mi, že tvaroh je spíš vláčnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím nic moc nenaděláš STáni :o)). Tak si pomazánku pro sebe udělej z poloviční dávky a uvidíš, třeba ochutná. Lahůdkové droždí sušené se používá ne ke kynutí, ale k dochucování polévek, omáček, pomazánek a dá se koupit v každé prodejně se zdravou výživou. Já si na něj zvykla okamžitě a využívám ho poměrně často.
      Vláčnější tvaroh se chystám také udělat.
      Měj pohodové dny.
      Ála

      Vymazat
  10. Chválím snahu o změnu, i já dokáži takové recepty docenit a pochutnám si na nich, určitě vyzkouším tuto variantu. Jsem ráda, že jsi při změně stravování začala zařazovat tyto recepty, bude tvé snažení mít větší důraz ...mimochodem skvělé tofu má poslední dobou Lidl, v několika chu´tových variacích, takže pro obměnu receptu doslova ideál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je důležité mít jídelníček vyvážený, doplněný o hodně zeleniny (teda já ji alespoň miluji), luštěniny neopomíjet. Ano, jsem masová, takže o víkendu si maso dáme, ale vše přiměřeně.
      Tofu právě v Lidlu kupuji.
      Měj se hezky Simčo.
      Ála

      Vymazat
  11. Alenko,
    určitě pomazánku zkusím.
    Mimochodem mezi námi děvčaty, jak se Ti daří hubnutí?
    Mně zatím moc ne....
    Měj hezké dny
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej Marti a přeji, aby chutnala.
      Hubnutí jde pomalu, zatím pouhé 1,5 kg, není to mnoho, přála bych si více. Trochu zápasím, co si dávat k večeři, každý den salát? :o)))
      Přeji ti krásné dny a úspěchy.
      Ála

      Vymazat
  12. Alenko, i já ráda objevuji nové chutě. Hodně mi v tom pomáhají děti, udržují mě v obraze :o)
    Pomazánku ráda vyzkouším!
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč by člověk nevyzkoušel i to nové, že? Mám ráda pestrý jídelníček a i když nejsem vegetarián, natož vegan, spousta receptů s vypuštěním živočišných tuků bývá opravdu chutná. TAk proč si neodlehčit.
      Helenko měj krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  13. Tiež som nátierku videla u Moniky a asi ju vyskúšam, i keď tofu nejeme...
    A obaly na mydielka aj mydlá sú krásne, skvelé darčeky.
    Pekný deň,
    Aďka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aďko vyzkoušej, pokud máte rádi pomazánky, budete překvapeni tou příjemnou chutí uzeného tofu.
      Přeji hezké dny.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála