úterý 3. července 2018

Meduňkový sirup...

jsem letos vyzkoušela podle návodu Jarky z Rednevalu, která připravuje během léta plno zajímavých lektvarů a  mne velmi inspiruje.


Trochu jsem letos neodhadla rychlost růstu meduňky a málem jsem nestihla ostříhat, už jde pomalu do květu, ale podařilo se mi přeci jenom otrhat dostatek pěkných lístků.
Využila jsem starou polévkovou místu, napěchovala jsem ji, pokrájela 2 citrony, řádně očištěné (10 minut jsem je ještě nechala namočené v octu, pak znovu opláchla) a zalila 2 litry převařené a mírně vychladlé vody.
Druhý den jsem propíchala citrony a nechala dalších 24 hodin louhovat.
Třetí den jsem výluh přecedila přes plátno, vymačkala veškerou vzácnou tekutinu, přidala 1,5 kg cukru, zahříváním jsem nechala rozpustit a pak přejít lehce varem, jak doporučuje Jarka pro dlouhodobější uchování.


Horkou tekutinu jsem plnila do vyvařených lahviček, zavíčkovala, obrátila a bylo  hotovo.
Sirup neskutečně voněl.
Meduňku nyní celou ostříhám a počkám, zda nasadí další lístky.
Další várka by se hodila.




Stejným způsobem jsem naložila šalvěj a pokud ještě obroste dostatečně má letos nově vysazená máta, bude i mátový.

Práce s bylinkami mne nesmírně baví a když se kuchyní line jejich vůně, šíří se ve mně radostný pocit, že v zimě si při jejich užívání vždy vzpomenu na léto a případné nevlídné počasí bude rázem snesitelnější.

Až se zima zeptá, co jsem dělala v létě - má odpověď bude jednoduchá.

No přeci vařila lektvary... :o)





29 komentářů:

  1. Skvělý tip, tyhle sirupy apod. já mám moc ráda :).

    TheBlondieTale

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sirupy jsou opravdu báječné, nám moc chutnají. A nejvíc plná zdraví je rakytníková šťáva :o).
      Ála

      Vymazat
  2. Vypadá to dobře,určitě také vyzkouším. Meduňku mám čerstvě přesazenou,tak tu nechám,ale máty mám dost a šalvěje také. Děkuji za inspiraci.
    Danča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase mám malé máty, tak nevím zda budu mít potřebné množství, protože jsem již trhala na mátovou mast :o)).
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko!!
    Tvůj příspěvek mne tak mile potěšil, ani nevíš...Lektvary u mne odjakživa tak nějak patří a jsem s nimi nějak sžitá!! :o) je to taková milá a voňavá činnost, která mne tolik baví..a jak píšeš, v zimě si i vzpomenu na ty krásné dlouhé a voňavé dny a vím, že jak se hromadí prázdné dklenice- že bude zima končit!! A divoké rostlinky jsou spojeny s našimu toulkami venku...
    Alenko, tak užívej vůní, ať ti dělají radost a měj se moc hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jaru, tak to jsem moc ráda, protože jsi mi opravdu neustálou inspirací, co vše z přírody dokážeš zpracovat. Máš věrného kamaráda na své toulky (to já bohužel nemám) a také hezká místa nablízku.
      Přeji ti pohodové a voňavé dny.
      Ála

      Vymazat
  4. Álo, i já se v zimě těším všemi bylinkovými zázraky, které si přes léto vytvořím, už jen pohled na všechny ty různě vyšperkované skleničky zahřeje, viď? ;-).
    A propos, ta polévková mísa je moc krásná, ráda bych si pořídila podobnou, jen s modrými kvítky ;-).
    Měj se moc hezky, alchymistko :-).
    ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ZaZo, přesně tak, když vidím ty vyrovnané skleničky, mám obyčejnou radost, že jsem na zimu připravená :o)). Polévková mísa, vlastně celý jídelní servis (i když dva talíře již chybí)máme po manželově rodičích, takže vřelý vztah k těmto kouskům. A používáme je každý den - tím jsou spolu neustále s námi...
      I tobě přeji krásné, pohodové a voňavé dny.
      Ála

      Vymazat
  5. Alenko, máme to stejné.Já už mám půlku regálu ve sklepě. Sirupy dělám i z třešní, černého bezu z květu a pak z bobulí.Z rakytníku také.Dělala jsem i z jahod a meruněk. Teď zavařuji postupně okurky a až dozrají rajčata ,tak ty si krájím a porcuji do sáčku a zamrazuji, suším a nakládám do oleje třeba s česnekem a dělám čalamády.Moc mě to baví .A vím co jíme, bez chemie atd.Tak přeji krásné lektvarování a hezký odpoledne.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No páni, tedy ty jsi Martinko pěkně pilná včelička. Musím říct, že mne také zavařování baví a co jde strčit do sklenic či mrazáku, zužitkuji. A pak ráda slyším - Mami nemáš ještě čalamády, rajčata, omáčky, sušená, sirupy, atd.
      I tobě přeji krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  6. Další recept z bylinky, kterou na zahrádce nemáme :-). Taky možná námět na její doplnění. Já se chystám na sirup mátový, ale teď jsem si užila s třešněmi a višněmi a ještě mne čeká rýbíz, tak mátu zatím jen hážu do džbánu s vodou na běžné pití (spolu s citronem). A taky máme letos nějaký nedostatek skleniček... - až tu mátu uvařím, ta vlastně nevím, do čeho ji budu dávat.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mátový také ještě udělám. Rybíz zatím cpu do mrazáku a až budu mít víc času, zpracuji ho na sirup. Mám ale obavy, že sklenic na všeliké zavařování budu mít také málo :o).
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko sirup jsem vařila minulý rok a moc nám chutnal..Letos jsem ji již ostříhala a čekám na druhou várku 😊..Na bylinkách mám dosti velkou závislost a natrhat si čerstvé bylinky na zahrádce a za chvilku popíjet čajík je lahoda.
    Měj se moc krásně.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také keřík ostříhám a uvidím, zda ještě dostatečně obroste. Bylinky na zahradě jsou moc fajn.
      Hezké dny Zdeničko.
      Ála

      Vymazat
  8. Meduňkový sirup také dělávám. Recept mám zase z Herbáře. Ale ještě jsem ho neochutnala ani jednou, vždycky ho rozdám. :-)
    Nejvíc chutná mému taťkovi. Jednou zapomněl, že je na spaní, a popíjel ho celý den v práci. Pak večer říkal, že byl asi nějaký divný tlak, nebo co, že se mu chtělo pořád hrozně spát. :-D
    Tak bylinkám zdar! A tobě hezký den. Pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jich také hodně rozdám :o). Nyní jsem udělala šalvějový a ten si nechám, ten je na zimu jak dělaný, když se člověk necítí dobře.
      Měj se hezky Dý.
      Ála

      Vymazat
  9. Mátu jsem ostříhala jen tak na sušení a teď už se mi jeví, že jde jako do květu, asi bych už potřebné množství lístků nenatrhala, tak na tuto šťávu si musím nechat zajít chuť.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla jsem napsat meduňku - ach jo! :-(

      Vymazat
    2. Zkus ji celou zastřihnout a měla by ještě krásně obrůst Hani.
      Přeji ti prima dny.
      Ála

      Vymazat
  10. Alenko, já dělám jen mátový a letos už jsem jednu várku tvořila. Já ho nepiju, ale můj muž ho má rád. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám letos máty málo (nové keříky) a tak nevím zda na sirup natrhám. Dobrá je i směs máty a meduňky.
      Marti měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  11. Alenko, vaření lektvarů k létu prostě patří, jsou to takové sluníčkové kapky schované na zimu!
    Měj krásné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko to jsi napsala moc hezky - sluníčkové kapky, to si musím zapamatovat :o).
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  12. Alenko, tiše závidím. Já než se rozhoupala, meduňka vykvetla :o(, udělám mátový.
    Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jestli máš i šalvěj, zkus šalvějový. Je moc dobrý a také velmi zdravý :o) Jani.
      Měj hezké dny.
      Ála

      Vymazat
  13. Alenko, určitě báječně chutná. Já mám letos bezový a je také výborný. Jenže mi pijeme spíše vodu, takže moc neubývá. Další lektvar bych měla hodně dlouho v lednici. Dcera vytvářela i levandulový, ten je hodně aromatický, ale jednou za čas se hodí.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Levandulový jsem ještě nikdy nedělala a ani vlastně neochutnala. V mém okolí nikdo bylinkové sirupy nepřipravuje :o)), jen já a tak nemám kde ochutnat něco jiného.
      Dášo měj hezký nastávající týden.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála