pondělí 2. července 2018

Domácí maggi...

Když jsem narazila na internetu na tento recept a pohlédla jsem z okna na náš již více jak dva metry vysoký libeček, kterému se letos nesmírně dařilo, bylo rozhodnuto.
To prostě musím vyzkoušet.
Nasušeného libečku mám již dost, v mrazáku je také pár pytlíčků,  zbytek je třeba spotřebovat dokud je stále zelený. Vzala jsem ho útokem.


4 hrnky natě libečku nakrájené (já jsem stříhala nůžkami)
1 hrnek nakrájené celerové natě s kopřivovými vrcholky
5 polévkových lžic mořské soli

Vše smíchat a pomačkat, aby se lépe uvolnila tekutina, nechat 15 minut odpočívat a pak silně napěchovat do sklenic (stlačovala jsem měchačkou).
Povrch každé sklenice zalít 2 lžícemi oleje - slunečnicového nebo řepkového. Nehodí se olivový!
Bylinky by měly pustit šťávu, která se použije jako maggi koření.
Sklenice má prý vydržet v chladničce rok bez zavařování.




Jsem zvědavá, zda manžel, který si velmi rád polévky "maguje", vezme  na milost libečkovou náhradu.

Dám vědět... :o)


20 komentářů:

  1. Myslím, že to bude prima koření. V naší rodině pánové taky rádi magují, takže určitě zkusím.
    Díky za receptík!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na to velmi zvědavá, libeček je u nás oblíbené koření.
      Hani měj se.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko já libeček mám moc ráda.Bylinky pěstuji v květináčích v atriu a zase tak vysoký libeček nemám, ale taky se mu daří.Maggi už léta nekupuji,ale chutná mi.Mám bylinku ,která se jmenuje magi a taky tak voní a chutná.Moc děkuji za recept a jdu připravit.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylinka se jmenuje Smil italský, hodně voní po magi. Mám nasušenou z loňska, v zimě mi zmrzl a nový jsem zatím nesehnala.
      Hezký den Martino.
      Ála

      Vymazat
  3. Super recept já hodně ráda používám maggi ale určitě by stálo za to, vyzkoušet její náhradu :).

    TheBlondieTale

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama jsem zvědavá na tu chuť, musím počkat až pustí bylinky dostatek šťávy.
      Hezký den.
      Ála

      Vymazat
  4. Loni jsem zkusila libeček se solí rozšťouchat ve sklínce obrácenou vařečkou a do polévky super. Letos mi libeček zatím přes hlavu nepřerůstá, ale snad také bude z čeho připravovat. Přidám další zelené podle tebe, děkuji za radu.
    Krásné dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám se libeček vytáhl hrozně do výšky, přerostl skleník. Bohužel jsem si ho zapomněla vyfotit :o)).
      Bohunko, hezký den přeji.
      Ála

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Tak snad to bude i tak dobře chutnat Péťo :o).
      Ála

      Vymazat
  6. I tento recept vypadá zajímavě! Libečkem také nepohrdnu, ostatně já žádnou bylinkou :-), na zahrádce ho mám, tak asi vyzkouším až se vrátíme ;-).
    Bezva tip, Álo.
    Krásné odpoledne přeji.
    ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám ráda bylinky, takže je "cpu" kam se dá :o)).
      ZaZi měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  7. U nás jsem Maggi zakázala :-) Ale libeček milujeme. Takže díky za inspiraci....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zakázala?? Já nic nezakazuji, jen jdu příkladem :o)))). Libeček je ale prostě skvělé zelené koření, tomu nejde odolat.
      Měj se Míšo hezky.
      Ála

      Vymazat
  8. Už jsem o tom někde četla, ale to je vše. Libeček mám v polévkách moc ráda, maggi měl doma naposledy můj děda :o)
    Alenko, tak ať manželovi polívčičky chutnají! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já četla Helenko v příhodnou chvíli, nelenila, ostříhala a naložila. A uvidím zda úspěšně :o)).
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  9. Já si taky vždycky dochucuju s Maggi. Na domácí mám uložený recept od holek z Herbáře, letos jsem ho chtěla zkusit. Jenže je libeček letos příšerný, nějak ani moc neroste, takže smůla... Recept od tebe si taky uložím, děkuji.
    Krásný den, pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já málokdy :o), ale tímto určitě dochucovat budu. To se podívám do Herbáře, jak ho tam dělaly ony, díky za tip.
      Já ho ostříhala a už obráží znovu, asi se letos úplně zbláznil :O))).
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  10. Zajímavý recept. My libeček na zahrádce na chalupě nemáme. Abych pravdu řekla, tak proto, že ho nepoužíváme. Možná bych to měla změnit.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus si zasadit a ochutnat. Je to fakt dobré koření.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála