středa 13. června 2018

Zelné dupáky...

je zvláštní název jedné velké dobroty.

To si takhle jedno vlahé ráno čtu na jednom blogu příspěvek o pleteném svetru a tam najednou fotka zvláštních noků v misce s textem -  a v kuchyni Dupáky... znáte?
Neznám, a tak jsem se v komentáři optala na případný recept.
Byla jsem odkázaná, abych si vygooglovala :o))).
Nu, proč ne, co se psát s receptem, že?

Slovo Dupáky ve mně vyvolalo zvědavost a tak jsem tedy googlovala (hrozné slovo!!!) a našla recept, vyzkoušela, ochutnala a s radostí se na svém blogu o něj podělím i s vámi.



Zelné dupáky

250 g hlávkového zelí
1 vejce
200-300 g hladké mouky
100 g tvrdého nastrouhaného sýra
1 cibule
sůl
olej
anglická slanina






Opražíme si slaninu nakrájenou na malé kostičky, osmažíme si cibulku.

Zelí nakrájíme na velmi jemné nudličky, posolíme a necháme odstát, aby pustilo šťávu, občas rukama prohrábneme, to urychlí změknutí.
Přidáme vejce a mouku, aby vzniklo středně tuhé těsto (pokud zelí pustilo šťávy málo, přidáme trochu vody).
Z těsta tvarujeme pomocí dvou lžic noky (jako větší halušky), které vkládáme do vařící vody. Až vyplavou na povrch, vaříme asi 5 minut.

Na talíři sypeme strouhaným sýrem, opraženou cibulkou a slaninou.

Moc nám všem chutnalo. Čekala jsem, že Jonášek neznámé jídlo nebude chtít, ale on je prostě úžasný strávník. Jen odmítl posypání sýrem a cibulkou, to prý nemá rád, avšak slaninou nepohrdl.

No chlap... :o)


24 komentářů:

  1. Alenko, na Váš blog kliknu každý den. Od rána přemýšlím, co že zase uvařím, a už to vím. Moc děkuji za recept a přeji krásný den. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mne Jarko velmi těší, že jsem Vám mohla dodat dnes inspiraci.
      Mějte se hezky.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko taky jsem je hned vyzkoušela a jsou výborné. Jen jsem neměla sýr.Ale i tak mi to připomíná moje dětství a ta chutná jednoduchá jídla, co naši vařili, když jsem byla malá. Určitě je budu brzy dělat znova. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že sýr jim chuti neubral Marcelko, že? Jsou opravdu výborné.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko, ty mi tedy děláš chutě! Tohle musím vyzkoušet!
    Děkuji za recept a přeji krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neudrželi jsme se s mužem a oba si museli trochu přidat :o). Moc nám to chutnalo.
      Helenko, měj krásný den.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, taky zítra vyzkouším.Musím koupit zelí.Hezký upršený den přeji.Jsem ráda, že prší.U nás nespadla tři neděle ani kapka, tráva spálená a já z toho vedra uvařená.Už napomahal ani bazén.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zvědavá jak budou u vás chutnat Martino, dejte vědět. U nás nepršelo 6 týdnů, trávník už byl místy úplně suchý. O víkendu konečně pršelo, z pondělí na úterý celou noc, dnes od rána mrholí a hodně se ochladilo, ale vůbec to nevadí.
      Přeji krásné, osvěžující dny
      Ála

      Vymazat
  5. Alenko, to vypadá lákavě, to vyzkouším. Díky :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však mne to také okamžitě zaujalo Péťo :o)) a je to dobrota.
      Krásný den.
      Ála

      Vymazat
  6. Jo,jo - taky jsem to na některém blogu viděla- myslím, že u Aranel. Ty jsi byla rychlejší. No nemusím googlovat. Je mi jasné, že nám to chutnat bude. Takže díky za recept.
    Hezký zbytek dne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusíš googlovat (brr), tento recept je již vyzkoušený, směle do něj jdi. Ano, bylo to u Aranel :o)))).
      Hani, užij si pohodový den.
      Ála

      Vymazat
  7. Neznám....vypadají dobře.-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem vůbec neznala a moc nám chutnalo :o).
      Ála

      Vymazat
  8. Álo, štěstí že ty s napsáním receptu nemáš problém a ráda se o něj s námi podělíš. Za to ti patří veliké díky. Dupáky vypadají dobře, možná na ně někdy dojde. Přeji hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to ráda pošlu dál celé :o)). Určitě Evo vyzkoušej, je to dobré.
      Měj krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  9. Zelné dupáky znám, jen bez strouhaného sýra.
    Dělala je maminka mojí kamarádky, Slovenka, z hodně chudých poměrů, o sýru se jim tehdá nesnilo.
    Když je uděla, u stolu bylo vždy hrobové ticho, jen mlaskání se neslo bytem. Už mnoho let není mezi námi, ale její dobrota žije dál.
    Děkuji za milé připomenutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš, že mne napadlo s tím sýrem, že je to "zmodernizované", že to dřív na Slovensku určitě připravovali bez něj. Takže klidně se dá vypustit :o)). Já mám moc ráda i halušky s bryndzou, manžel je raději se zelím a slaninou. Mňam!!
      Měj pěkné dny.
      Ála

      Vymazat
  10. Alenko, dupáky vůbec neznám, ale vypadají velmi chutně. Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem tento název vůbec nikdy neslyšela :o). A je z toho taková dobrota rychlá, jednoduchá.
      Marti, měj se co nejlépe to půjde.
      Ála

      Vymazat
  11. Já nejsem velký (tedy spíš nejsem vůbec) milovník zelí po tepelné úpravě (preferuji syrové;-)), ale tohle vypadá tak zajímavě, že to možná někdy zkusím.

    OdpovědětVymazat
  12. To zelí tam nijak nepřevládá, tak by ti to možná i chutnalo Stáni :o).
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  13. Álo, to vypadá moc dobře. A samé dobroty, slaninu a smaženou cibulku u nás můžeme. Takže někdy vyzkouším. Děkuji za recept a přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  14. Alenko dupáky neznám,ale moc ráda je vyzkouším.. Vypadají božsky😊
    Moc děkuji za recept. Krásnou neděli ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála