sobota 24. února 2018

Ovocný koláč se špaldovou moukou...

mne zaujal na blogu Pavlínky
Pastu domov.

Musela jsem ho vyzkoušet a dokonce jsem našla můj poslední domácí švestkový kompot, tak se hodil, ale je možné určitě použít jakékoliv ovoce.





* 1/4 hrnku oleje
* 1/2 hrnku mléka
* 1 vejce
* 1/2 hrnku cukru (může být i méně)
* 1 vanilkový cukr

- vše v míse smícháme
a přidáme

* 1 hrnek špaldové mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* šťávu z 1 citronu a kůru (pokud je bio)
* 3 lžíce rozinek
* 3 lžíce nasekaných mandlí (já nasekala lupínky)
* 4 jablka nastrouhaná nahrubo
* 1 mrkev nastrouhaná najemno

Umíchané těsto vlijeme do koláčové formy (pokud je plechová, vymazat)
a pečeme na 180°C dozlatova.
Zkoušíme špejlí, pekla jsem asi 3/4 hodiny.

Příště ovoce více zamáčknu do těsta.




Koláč je famózní, těsto je vláčné a má úžasnou barvu.

Páteční den jsem trávila  pečením více času než obvykle, ale měla jsem zvláštní pečící náladu. Zadělala jsem na chleba, na housky, upekla koláč. Doma to vonělo jak v pekárně a všude kolem mne bylo báječné teplíčko. Bylo mi jedno, že venku mrzne.

Kmínový chleba - velký bochník

500 g hladké mouky
500 g celozrnné žitné
3/4 kostky čerstvého droždí / sáček sušeného
640 ml vlažné vody
4 lžíce oleje
2 lžíce jablečného octa
4 lžičky kmínu
4 lžičky soli
2 lžičky cukru




A čtvrtku vychladlého chleba si odvezl syn, který se stavil odpoledne na kávu :o).



A houstičky byly tentokrát velmi vyvedené, radost pohledět.

Však dnes ráno byly v košíku poslední čtyři.

Ještě se musím naučit "stvořit" žitný kvásek a péct chleba bez droždí.

Je to pro mne stále výzva...




20 komentářů:

  1. Alenko, voní to až k nám. Švestkový koláč bych jedla jen já, ale chleba a houstičky vypadají jako od profíka a ty by jsme si dali všichni. Asi budu muset zase zadělat na chleba, teď jak hodně cestuji, na pečení nemám moc čas. Ale dnes už mám hotovou bábovku s tvarohem. :o)
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, vonělo to opravdu vše báječně, manžel chodil kolem jako "mlsný pes" a těšil se až vše vychladne.
      Pěkné dny.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, vše vypadá luxusně. Pošli mi kousek toho koláče :-) Měj krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jak ráda bych nabídla a sedla si s tebou u kávičky :o)).
      Užívej si pohodové dny.
      Ála

      Vymazat
  3. Teda ten chleba je jako vysoustruhovaný. To musela být u vás vůně, když jsi byla za takovou pilnou pekařku.
    Hezké sobotní odpoledne a příjemnou zítřejší neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To udělá kynutí v ošatce, sice mi vespod trochu popraskal, jak šel v horké troubě rychle nahoru, ale ničemu to nevadilo.
      Já si občas takhle "řádím" v kuchyni a ve velkém :o))).
      Hani, měj krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, díky za recept na koláč.Zrovna jsem přemýšlela co upéct.Housky peču ale chleba ne.Přeji hezký víkend. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začínám mít v oblibě špaldovou mouku :o). Martinko, já chleba nepeču úplně pravidelně, protože mám ve městě vynikající pekárnu, kde chlebíky jsou úžasné a já doma stále peču jenom z droždí - což je na chuti rozdíl znát. Ale nevadí, doma to pak také voní jak v pekařství.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  5. Zapsáno, těchto zdravých receptů není nikdy dost. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to říkám Evo, ráda zkouším "zdravější" pochutiny :o), proč ne, že?
      Krásné dny ti přeji.
      Ála

      Vymazat
  6. Álo, chleba i houstičky bych si hned dala, ostatně ani koláčem bych nepohrdla;-). V čem pečeš chleba, že má kůrku jak z pekárny ? Já chleba pekla jen jednou - chuťově byl OK, ale vzhledově to bylo slabší a to jsem pekla ve formě na biskupský chlebíček...
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Housky nezbyly, chleba ještě dnes kousek máme. Já nechávám kynout těsto na chlebíky nejraději v ošatce a pak ho vyklopím na rozpálený plech, na který dávám pečící papír (těsně před dáním těsta). Nebo také nechávám kynout klasicky v míse, pak rozpálím v troubě skleněnou oválnou misku s víkem (Simax) a do ní přendám těsto, zakryji, peču asi 20 minut, pak víko oddělám a dopékám do tmavší kůrky. Tyto dva způsoby používám nejčastěji.
      Krásný den Stáňo.
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko tak nevím co chválit dřív...Vše vypadá úžasně...Ale ten chlebík vyhrává,ten kdybych mohla zbaštím celý pecen..Ale zkusím bezlepkově.
    Moc děkuji za naladění a recepty. Krásný zbytek neděle ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, jak ráda bych dala ochutnat :o)). Ty musíš hlídat lepek, tak máš vše ztížené.
      Měj se pohodově.
      Ála

      Vymazat
  8. Dovedu se tu mísící se vůni z pečení úplně představit. Všechno máš úžasné, povedené a nepochybuji o tom, že jste si všichni pochutnali. Chleba určitě necháváš kynout v ošatce, když má tak krásnou kresbu. No a houstičky jsou jak od profíka:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta vůně je prostě úžasná, však každý ví jak to voní v pekárnách :o)) a to se přesně linulo naším domeme.
      Ano, většinou nechávám kynout v ošatce, mám moc ráda ta krásná kolečka. A housky už mi jdou parádně plést z jednoho "hada".
      Henrieto, měj krásné a pohodové dny.
      Ála

      Vymazat
  9. No, Alenko, ty si to tedy rozjela! Parádní pekárna :o) Úplně cítím ty vůně!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem mívala pekárnu, pekla jsem chlebíky v ní, ale nebavilo mne, že jsou stále obdélníkové :o))). Když pekárna klekla, už jsem si novou nekoupila a zvykla si péct chleba v troubě. Ale ten kváskový, ten prostě MUSÍM vyzkoušet.
      Helenko, měj pěkné dny.
      Ála

      Vymazat
  10. Ali, krásně jsi napekla. a kvásek? najdi si na Kváskové mapě někoho v tvém okolí, a nechej si ho podarovat. já mám takhle taky od pekařky. kváskový je super.
    krásný den přeji. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už mne napadlo, zda bych třeba nevyloudila v místní pekárně :o)).
      Majko měj krásné dny.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála