čtvrtek 14. prosince 2017

ZÁZVORKY...

je druh vánočního cukroví, který je možná již skoro v zapomnění.
A já si na ně nedávno vzpomněla, měla je totiž moc ráda moje mamka.
Vytáhla jsem svůj starý sešit s recepty a našla její recept.
Pro vzpomínku jsem je upekla.



Zázvorky

- 30 dkg hladké mouky
- 30 dkg cukru moučka
- 2 vejce
- lžičky zázvoru
- trochu mléka

Vše zpracujeme v těsto, rozválíme na 3-4 mm silnou placku, vykrajujeme tvary, dáme na plech s pečícím papírem a necháme do druhého dne oschnout (alespoň 9-12 hodin určitě), pak teprve upečeme.
Zrají 3-4 týdny před vánocemi, takže se dělají co nejdříve.

Udělala jsem dvě chyby, které se mi zřejmě vymstí a zázvorky budeme křoupat s kakaem či čajem.

1/ údaj o silnějším těstě jsem v sešitě neměla zapsaný, vzpomněla jsem si na to až posléze a to již byly zaschlé a nedalo se s tím již nic dělat,
2/ dala jsem ty dva plechy k proschnutí na sebe, takže v tom spodním mi neoschly.

Takže si dělám poznámku:

*! raději opravdu silnější plát !*
*! nechat proschnout odděleně !*
*! upéct je měsíc před vánocemi !*

Ty, které byly sušší, okamžitě v troubě vyběhly jak je vidno na fotce. Ty druhé zůstaly placaté, což je chyba.
Báječně se však vůně zázvoru linula celým domem.
Pekla jsem z poloviční dávky - 2 plechy.

Na internetu jsem dohledala jiný postup, kde se vejce šlehají s cukrem. To vyzkoušené nemám, mamka je dělala klasicky na vále.

Pečete zázvorky?...


10 komentářů:

  1. Jsem taková milovnice zázvoru a nikdy jsem je nepekla... A letos už to asi taky nebude :o)
    Alenko, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem sama zvědavá, zda budou vůbec k jídlu a trochu změknou. Ale za tu vzpomínku na mamku to stálo...
      Helenko, měj pohodové dny.
      Ála

      Vymazat
  2. Peču každým rokem, asi měsíc před vánoci. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A máš podobný recept nebo šleháš vejce s cukrem jak jsem se dočetla na internetu?
      Ála

      Vymazat
  3. Tohle cukroví se nikdy nepeklo ani u nás doma, ani nidke v příbuzenstvu ani u manželových rodičů. Ochutnala jsem zázvorky asi dvakrát - od kamarádky a od kolegyně v práci a nezaujaly mne tak, že bych se chtěla zařadit do repertoáru (a tuším, že by o ně nestál ani manžel se synem). Takže zázvorky nepeču

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony jsou asi spíš jako sušenky :o). Já vím, že mamka je právě měla hodně ráda, tak se u nás pekly.
      Měj pěkné dny Stáni.
      Ála

      Vymazat
  4. Nepeču,pekla je moje babička...Ila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsem se ptala kamarádek, tak žádná je nepeče a některé ani neznají.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  5. Peču zázvorky, ale opravdu šlehám třu žloutky s cukrem do pěny a přidávám maličko amoniaku. Něco podobného jsem už ve svých začátcích taky pekla, ale nedá se to s pravými zázvorkami srovnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je mám zapsané od maminky takto, ale při pátrání na internetu jsem narazila na šlehané. Tak je příští rok vyzkouším upéct takto.
      Hezké dny Martino.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála