neděle 10. prosince 2017

OSTRUŽINOVÝ KOLÁČ...

z našich zamražených ostružin.
Letos se jich na zahradě urodilo velmi mnoho.
A jak se v zimě hodí.
Dělám místo v mrazáku, za týden budu potřebovat co nejvíce prostoru v něm pro maso z pašíka
(nekrmíme ho, jenom koupíme půlky od řezníka a děláme malou rodinnou zabíjačku-již třetím rokem).

Asi bych měla na blog v tomto předvánočním čase dát spíš fotky jak peču cukroví.
No, ono je to u nás letos trochu jinak.  Obvyklých 9-12 druhů určitě nebude.

Vánočního cukroví připravím velice omezené množství.
Tak nějak jsme se společně rozhodli.
S mužem.

Koláč ke kávě ale nesmí chybět. Peču každý týden :o).





Ostružinový koláč s křupavou drobenkou

375 g polohrubé mouky
100 g třtinového cukru
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
4 jablka nastrouhat
100 ml oleje
170 ml mléka
- vše smícháme v hladké těsto v míse
- rozetřeme na vym. a vysyp. plech
- poklademe ostružinami (samozřejmě můžeme využít ovoce různé)

Drobenka:

6 lžic ovesných vloček
2 lžíce kokosu
2 lžíce javorového sirupu  (nebo medu)

- péct na 200°C asi 30 minut do zrůžovění.








Další z nadýchaných, vláčných koláčů, které mám tak ráda.







16 komentářů:

  1. Hned bych si dala !Sladké k snídani já mohu. Zaujala mne ta drobenka.
    Množství cukroví jsem už zkorigovala dávno. Peču, to ano- to by se přeci jenom na Vánoce mělo. Ale krabice toho být nemusí :-).
    Hezkou druhou adventní neděli, Ali!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, trochu toho cukroví být musí, to je prostě zvyk. Ale už to je u nás jenom z polovičních dávek a pár druhů.
      Hani, pěknou neděli měj.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, nádherný koláč. A ta zabijačka, to už máte jako tradici. Hezké. Příjemnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zabijačku jsme před třemi lety zkusili, zda to prostorově zvládneme a také jsme se chtěli sejít jako celá rodina. A můj tcháníček si ji s námi užil - naposledy, další rok už byl bez něj...
      Vypadá to, že štafetu převezme nejstarší syn, který s manželkou plánují, že by se to příští rok přesunulo k nim na ves. Tak uvidíme :o).
      Marti, užij si neděli.
      Ála

      Vymazat
  3. Mňam - hned bych si dala.
    U nás diskuse nad vánočním cukrovím dopadla jako každý rok - pánové se velkoryse shodli, že by se nemusely péct marokánky, zbytek je nezbytný :-). Problém je, že marokánky jsou jedno z mých nejoblíbenějších... Takže bude cukroví stejně jako loni, předloni, předpředloni... No budou Vánoce, co bych pro své chlapy neudělala ;-). Ale už jsem v podstatě za půlkou - vše, co se peče je hotové (jen namazat linecké) a zbytek vyžaduje výrobu těsně před svátky, takže do toho se pustím po dovolené, na kterou dneska odjíždíme.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na marokánky mám zálusk, že je letos upeču, už jsem dlouho nedělala, tak třeba přijdou k chuti.
      Užij si dovolenou a jsem zvědavá kam se vydáte.
      Ála

      Vymazat
  4. Jééé dala bych si :-)
    U nás jen štola a medové perníky.
    Hezký adventní podvečer. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perníčky na ochutnání včera dodal náš nejmenší vnouček, že pekl s maminkou a měli je moooc dobré. Já je totiž nepeču, tak ráda ochutnám.
      Pěkný večer Evo.
      Ála

      Vymazat
  5. Alenko, koláč z ostružin jsem ještě nejedla, protože je v mrazáku nemám, :O) ale vypadá báječně. Cukroví jsem pekla v sobotu, ale přesně jako u vás, jen omezené množství. Také jsme se tak dohodli.
    Přeji krásný večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, mám je v mrazáku vlastně poprvé. Ostružiny vlastní máme druhý rokem a letos se opravdu předvedly :o)). Jenže jak mají v sobě ta malá zrníčka, trochu to mezi zuby skřípe. Třeba marmeláda je však z nich skvostná, bez zrníček :o).
      Vzhledem k tomu, že o cukroví u nás doma nikdo zrovna již moc nestojí (jiné to bylo když byli kluci malí, to málem zbaštili vše ještě před vánocemi), tak opravdu nemá smysl plnit krabice.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  6. Alenko i nás letos redukujeme 😊 a je jen pár druhů.
    Ale ostružinový koláč,tak ten můžeme a máme ho moc rádi.
    Já nejčastěji používám ostružiny do ranního jogurtu,ale do koláče je miluje mužíček 😊..Měj se moc krásně,pa Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já než cukroví mám raději ovocné koláče nebo lehké dorty :o), tak jsem ráda, že jsem to letos tolik zredukovala.
      Zdeničko, měj pohodové dny.
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko, vypadá skvostně. Peču cukroví, a tak ke kávě ochutnáváme :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když peču cukroví, tak nikdy neochutnávám, vůbec na to nemám chuť, ale kluci mi vždycky potajmu ujídali :o)).
      Helenko, tak dobrou chuť !pa Ála

      Vymazat
  8. Alenko, Ty tam máš ty ostružiny tak krásně vyskládaný...já tam to ovoce vždycky naházím tak halabala:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já většinou ovoce takhle skládám, jak na plech tak i do koláčové formy, tam jedu dokolečka :o)). Jsem taková hračička. Nebo je to drobná úchylka? :o)))))
      Měj se Henrietko.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála