neděle 26. listopadu 2017

SLANÝ KOLÁČ...


z listového těsta = rychlá večeře.
Stačí mít v zásobě v lednici listové těsto, klidně již rozválené.




Z něj vykrojím tvar koláčové formy, trochu zvednu okraje, na těsto rozetřu Gervais, v misce si rozšlehám dvě vejce s drobně nakrájenou anglickou slaninou, mírně přisolím a opepřím.
Opatrně vaječnou náplň nanesu po celém koláči a pak již jenom přidám co lednice nabídne.
Tentokrát pokrájený sýr balkánského typu, pár cherry rajčat, zbytky plátkové Goudy.



Ze zbytku těsta nakrájím proužky a využiji je na zakrytí celé směsi.



Upeču v troubě do zlatova.


Během pár minut je večeře hotová.
Sýry se krásně rozvoní a vůně láká strávníky do kuchyně zjišťovat, co že se to dobrého chystá.
Koláč byl tak dobrý, že jsme ho snědli ve dvou :o).
Manžel neodolal přídavku.
Určitě je koláč dobrý i studený, ale u nás většinou nezbývá.
Pro víc strávníků dělám ze dvou těst na velký plech.
Děti tuhle pochoutku milují.
Varianty mohou být různé, třeba jenom několik druhů sýrů, bez slaniny, co kdo preferuje.



Listové těsto má prostě ohromné využití ...


12 komentářů:

  1. Álo, vynikající nápad, tvořím něco obdobného přesně ve stylu...co dá lednice... jsou to super dobré rychlovky. Co se mne na Tvém receptu líbí je to, že těsto pěkně dáš do formy...takže tvar slaného koláče je dokonalý. Já vlastně těsto vyndám a pak, po chvíli, kdy se s ním dá již pěkně manipulovat, na něj nasázím poklady z lednice. Ráda pracuji s listovým těstem, a to jak "na slano" tak "na sladko".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vlastně tu koláčovou formu používám v poslední době hodně, no co jsme zůstali s mužem již sami doma :o).
      Listové těsto je prostě vynikající a s jeho pomocí se dá rychlostí blesku připravit rychlé občerstvení pro návštěvu, dobrá večeře, sladké chuťovky, záviny - je prostě skvělé.
      Diano měj prima neděli.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, koláč vypadá báječně a po ránu mi děláš chutě. Určitě vyzkouším, výrobky z listového těsta mám ráda jak na sladko, tak na slano.
    Hezkou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, když vidím ty fotky, mám sama chuť :o))).
      Užij si pohodovou neděli.
      Ála

      Vymazat
  3. Ali, tak podobný koláč dělám taky, jen s balkánským sýrem jsem ho ještě nezkoušela. Když mám listový špenát, tak přidám pár lístků.
    Jo, jablečný koláč byl výborný, nestihla jsem ani vyfotit, hned byl pryč.
    Ali, měj se krásně a přeji pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No takhle ty kombinace přicházejí když použiješ suroviny co ti lednice zrovna nabídne. Ty špenátové lístky jsou také báječné, trhala jsem si je na zahradě, pórek je také výborný.
      U nás koláč také zmizel brzy, Jonášek nám s ním pomohl a ještě vezl domů mamince. V pátek jsem upekla z litého těsta obyčejný švestkový se žmolenkou a 3/4 koláče jsem poslala rodině k synovi :o)). Tak abych zítra pekla zase, nemáme nic ke kávě.
      Tak Jani, měj také pohodovou neděli.
      Ála

      Vymazat
  4. Mňam, vypadá skvěle a hlavně je to jednoduché, takže určitě vyzkouším :) Měj se krásně, Alenko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, je vynikající s jakoukoliv náplní, vyzkoušej a nebudeš zklamaná.
      Měj prima dny.
      Ála

      Vymazat
  5. Álo, dobrá inspirace. Nevím, proč jsem zatím slané koláče jako večeři opomíjela...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš Stáni, jsem ráda že jsem tě inspirovala, večeře je natošup.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  6. Alenko, slané koláče peču moc ráda. Vždy je trochu jiný, vždy se sní :o) A ještě se uklidí v lednici, co si víc přát!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem u tebe na blogu nějaké viděla a vždy jsem měla úplnou chuť ochutnat :o).
      pa Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála