úterý 28. listopadu 2017

KVAŠÁK...

nebo-li keramická nádoba na mléčné kvašení zeleniny.


Když jsme byli v říjnu na našem oblíbeném úštěckém jarmarku, očima jsem netrpělivě hledala stánek, kde prodávají jednoduchou, příjemnou užitkovou keramiku.
Během několika let jsem si nakoupila již pěknou sbírku hrnků, misek, lisu na citrusy či konvice na čaj od tohoto keramika, a to vše jsem darovala nejmladšímu synovi když se stěhoval do svého prvního samostatného bydlení.
Neřekl NE na mou otázku, zda by si to vše chtěl vzít :o).

Keramik měl svůj stánek k mé radosti vybavený i kvašáky, tušila jsem dobře, že je bude také vyrábět.

Nádoba má těsnící víčko, které se položí na zeleninu, hrnec se zaklopí víkem s dírkou a do té se zasune dřevěný kolík, ten se zajistí obyčejnou prádelní gumičkou.
Jednoduché, praktické.

A já mám právě naloženo.


Použila jsem tentokrát :

hlávkové zelí
mrkev
cuketu (neloupala jsem ji)
bílou ředkev
žlutou papriku
česnek
sůl


Tentokrát jsem méně solila, ta první byla na naše zvyklosti slanější, vynechala jsem zázvor a červenou řepu. Manžel ji moc nemusí, tak já si konzumuji tu první a on bude mít tuto.
Kvašená zelenina je opravdu vynikající zdroj vitamínů.


Opět jsem veškerou zeleninu se solí promačkávala rukam dokud nezačala pouštět svou šťávu, pak jsem teprve přidala papriku a česnek, a již jen zlehka promíchala.
Pak jsem naplnila kvašák, zavíčkovala a za 3-4 dny budeme ochutnávat.


Tato kombinace snad bude manželovi chutnat víc.


Chtěla bych kvašenou zeleninou podarovat i své blízké, tak chystám vánoční balení.

Prostě jim daruji trochu ZDRAVÍ...


16 komentářů:

  1. Ahoj Alenko
    No tak to neznám......to je dobrota......zauvažuji o koupení,už jsem koukala na jeden obchůdek.Tak si nechte chutnat.
    Hezký den Marťula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji Marťulo vyzkoušet mléčné kvašení třeba jenom ve velké sklenici (třeba na močáky - viz předcházející příspěvek o kvašené zelenině) zda bude doma chutnat. Nám to zachutnalo a teprve potom jsem koupila kvašák.
      Pěkný den.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko,Zelák znám, tenhle Kvašák ne.Ale taková porce vitamínů mě znovu zaujala.Tak třeba na něj na předvánočních trzích taky narazím a budu moct zkiušet.Měj se moc hezky-zdravě ;).H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani on je to vlastně zmenšený Zelák :o)). Mně se líbí, že je u něj rovnou zátěžová poklička, horní víčko a zajištění kolíkem. Doma už se line "vůně", zítra budeme ochutnávat.
      Dáme bacilům na frak.
      Pohodový den.
      Ála

      Vymazat
  3. Ali, zelák mám úplně ten samý jen bez vzorečku. V něm poslední zbytek zeleninky, je fakt výborná.
    S paprikou a cuketou jsem ještě nezkoušela, tak určitě vyzkouším.
    Ali, měj se krásně. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn Jani, že je možné kombinovat libovolnou zeleninu, jak kdo má rád. Dodat zázvor, chilli, červenou řepu apod. S paprikou a cuketou jsem našla tip u Kuchařky ze Svatojánu - to je má nekončící inspirace ve všem :o).
      Přeji ti pěkný den.
      Ála

      Vymazat
  4. To jsi teda hospodyňka - obdivuji, co všechno stíháš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, to je tím, že pracuji z domova, takže mám mnohem více času :o).
      Ála

      Vymazat
  5. No páni, kvašák je super. Už jsem si ho chtěla také pořídit, ale zatím jsem na něj nenarazila. Asi budu muset kouknout na nějaký e-shop. Až si ho pořídím, tak použiji tvůj recept...děkuji. Pa M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už je vídávala na jarmarcích, ale trvalo mi než jsem se do toho nakládání pustila. A nelituji, je to prostě skvělé. Eva Francová /Kuchařka ze Svatojánu/ o kvašené zelenině na svém blogu píše, tak i tam najdeš rady.
      Měj se hezky Martino.
      Ála

      Vymazat
  6. Álo, krásný nákup nádherného kvašáku. Jednou se odhodlám a koupím ať jsme zdraví. Jarní trhy v Berouně by mohly být ty pravé :o)
    Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navšítvit trhy v Berouně je mé přání, tak třeba se mi někdy splní. A kvašák tam Jani určitě seženeš.
      Měj pohodové dny.
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko i u nás je opět naloženo..Bez kvašenky by to u nás nešlo 😊.
    Kvašák máš nádherný,to se to bude kvasit.Moc děkuji za nový recept, ráda vyzkouším. Krásný advent ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, je to fakt dobrota, sama jsem překvapená a říkám si, jak mi tohle mohlo po léta ujít ? :o)
      On si člověk může tu zeleninku ke kvašení krásně kombinovat jak se mu zrovna chce.
      TAk ať nám to kvasí Zdni.
      Měj prima den.
      Ála

      Vymazat
  8. Great post! You have a nice blog!

    Would you like to follow each other? Follow me and I'll follow you back!

    Have a great day!

    http://elenabienvenido.blogspot.com.es/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála