úterý 24. října 2017

KVAŠENÁ ZELENINA...

pro někoho žádná novinka, pro mne nová výzva ji vyzkoušet.
Hlavně jsem se bála, aby se mi na ní neobjevila plíseň, to se prý může také stát. Všechno bych musela vyhodit a to by mne mrzelo.
A tak jsem svou první várku dala do velké skleněné lahve (do té nakládám vždy močáky) a pečlivě každý den pozorovala co se v ní děje.
Vše má být v teple 3-4 dny, to jsem dodržela.
Zelenina pustila úžasné množství šťávy a, že kvašení probíhá jak má, bylo znát nejenom vizuálně očima, ale také nasátím nosem zvláštní vůní prosyceného vzduchu doprovázející daný proces.
Čekala jsem reakce mého muže, ale překvapil mne, prý to vůbec žádný pach není a vypadá to dle jeho názoru velmi dobře.


A jakou zeleninu jsem na kvašení vybrala?

- bílé hlávkové zelí 1/4
- čínské zelí 1 menší celé
- červená řepa 2 menší
- kedluben 1 velký
- lahůdková cibulka 1 svazeček
- kousek čerstvého zázvoru
- česnek 3 stroužky
- sůl

Do kvasící sklenice na nastrouhanou a řádně promnutou zeleninu se solí, jsem vložila menší sklenici s vodou, aby došlo k zatížení a vše se brzy ukrylo pod vlastní šťávu. To je důležité!


Z této dávky jsem po vykvašení naplnila pět menších sklenice (jedna není na fotce, měla na sobě zbytky :o( etikety) a uložila je do chladna.

Kvašená zelenina má tisíciletou  tradici a je to ideální způsob uschování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k dispozici. Bývá velmi často součástí makrobiotické stravy, v běžném jídelníčku by měla být zařazena nejlépe každý den. Dodává do střev tolik potřebná probiotika a pomáhá tak léčit většinu nemocí. Zvyšuje tolik potřebnou imunitu. Bez zdravých střev, nemůže být zdravé tělo. Díky mléčnému kvašení se obsah některých vitamínů dokonce zvyšuje.
Složení pickles může být různé, ale základem zpravidla bývá zelí, cibule, mrkev, čínské zelí, ale může to být i dýně, hořčičná nať, květák, ředkvičky, tuřín, ředkev.
Léčebné účinky a vlastnosti
– podporuje chutě na zdravé jídlo
– při konzumaci na konci jídla pomáhá trávení
– vytváří zdravou střevní mikroflóru
– zdroj minerálů
– posiluje krev imunitu
Zeleninu nakrouháme nebo nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme kmín a sůl a důkladně rukama prohněteme a promačkáme.
Je to důležité dělat to tak dlouho, až ucítíte mezi prsty, že zelenina pouští šťávu. Přibližně 5 minut.
Poté zeleninu natlačíte přímo do kvašáčku, pokud jste jeho majiteli. Nebo do keramické či skleněné nádoby a něčím zatížíte.
Zelenina musí být úplně zmáčknutá a voda, kterou bude pouštět, byla po celém povrchu.  Tím začne kvasící proces.
Umístíte na místo s běžnou pokojovou teplotou ( ne k topeni ani na sluníčko) a necháte přibližně 4 dny kvasit.
Výsledná zelenina musí jemně chroupat a mít lehce nakyslou chuť.
Zařazujte do jídelníčku každý den.
zdroj:www.receptynahubnuti.cz/domaci-pickles-kvasena-zelenina/

Můj první pokus o kvašenou zeleninu dopadl nadmíru dobře a tím pádem mám důvod si zakoupit příležitostně na jarmarku nějaký úžasný keramický kvašák.



No uznejte, že dobrý důvod mám? 

Vždyť se tolik starám o naše zdraví... :o)








20 komentářů:

  1. u nás doma je klasika zelí, je ho 20 kg, to je naložené už 14 dní, a teď se chystám ještě do malého zeláku naložit červenou řepu. Ale takové směsi jako máš ty jsme ještě nezkoušeli. Dík za tip
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před lety jsme Pavle také nakládali zelí, máme ho moc rádi. Nyní to už řešíme tak, že nedaleko našeho bydliště je veliká zelárna, kde si koupíme 10 kg nádobu s vynikajícím kvašeným zelím :o).
      Tak třeba vyzkoušíte i tuto variantu a necháte si zkvasit zeleninu. Je to veliká dobrota.
      Ála

      Vymazat
  2. Ali, kvašenou zeleninu jsem nikdy nedělala a ta tvoje vypadá luxusně. Keramické kvašáky se mi líbí, ale důvod koupit si ho nemám :-) Ty si ho určitě kup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První pokus a naštěstí dopadl dobře, největší strach jsem měla, aby to nechytlo plíseň :o)), ale jakmile se vše ponořilo do té šťávy, bylo vyhráno, pak už vše jenom malinko bublalo.
      A já si ho Marti asi fakt koupím :o).
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko, dlouho už se chystám, že bych zeleninu vyzkoušela, ale stejně jako ty mám obavy z plísně.
    Díky Tvému příspěvku jsem zase o kus blíž k tomu,abych zeleninu vyzkoušela. Ta tvá vypadá moc dobře.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se Jani odvážila a dopadlo to skvěle, určitě budu brzy nakládat další várku, změním druhy zeleniny, manžel si přeje bez červené řepy (tu já mám ráda moc) a tak ji vynechám kvůli němu :o).
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko,ty jsi teda žena činu ;).Vypadá to náramně a ještě i zdravě. Neznám,ale věřím,že se vám budou letos všechny bacily vyhýbat.Měj se hezky.H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, sama se někdy divím, co všechno občas stíhám, ale dělám to ráda. Tak snad zimu přečkáme bez větších zdravotních potíží :o)).
      Hezké dny.
      Ála

      Vymazat
  5. Alenko, kvašenou zeleninu jsem asi nikdy nejedla, ale ve skleničkách vypadá moc dobře. Věřím, že i bude chutnat. :o)
    Přeji příjemný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na tom byla Dášo stejně, ale moc mne lákalo ji vyzkoušet, protože kysané zelí máme moc rádi. A tahle kvašená zelenina je báječná.
      Pěkný dne.
      Ála

      Vymazat
  6. Alčo, krásný a pro mě poutavý příspěvek. ....a taky poučný :-) Výsledek vypadá báječně :-) Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem Ivanko moc ráda, že tě zaujal. A zkusíš zeleninu?
      Pěkný dne.
      Ála

      Vymazat
  7. Já kvašenou zeleninu ještě ani nejedla, natož abych ji zkoušela doma vyrobit. Takže máš můj obdiv a nový krásný kvašák si určitě zasloužíš :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš Stáňo a já si ji doma rovnou připravila, abych ji mohla ochutnat :o).
      Možná, že se mi podaří brzy na jarmarku kvašák sehnat.
      Měj se.
      Ála

      Vymazat
  8. Kvašenou zeleninu jsem nikdy nedělala a bohužel a ani neochutnala.Ale určitě by nám chutnala. Zelí to děláme. Vloni jsem ho zkoušela dát vykvasit v běžných sklenicích a bylo taky dobré.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud nakládáš doma své zelí, tak tato kvašená zelenina by se ti zajisté podařila také. Opravdu to není nic složitého :o). A zelí musím vždy na zimu také mít v zásobě.
      Pěkný den Hani.
      Ála

      Vymazat
  9. Alenko krásný kvašák si zasloužíš. Tvá kvašenka je určitě úžasná a jestli to bude jak u nás,brzy si na ní vytvoříte závislost 😊.. Máme ji téměř ke všemu.
    Krásné a hlavně zdravé dny ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám také takový pocit, že budu nakládat častěji a obzvláště pokud zachutná našim klukům, tak budu dělat i pro ně :o)).
      I tobě Zdeničko dny plné pohody.
      Ála

      Vymazat
  10. Alenko, ráda slyším, že to funguje i bez speciální nádoby.
    Musím to taky vyzkoušet!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono opravdu stačí jenom zavařovací lahev většího typu a dokonce ten proces lze krásně pozorovat. Ty keramické nádoby-kvašáky-jsou menší. Helenko, vyzkoušej, protože pokud máte rádi kysané zelí, tohle vám bude chutnat zajisté.
      Pěkný den ti přeji.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála