pondělí 4. září 2017

ŠVESTKOVO-MAKOVÝ KOLÁČ...

místo švestek však byly blumy, které manžel dostal od známého do malé tašky.

Ohromné blumy.
Chtěla jsem vyfotit, ale došla baterka ve foťáku a mobil se nabíjel.
Prostě věřte mi, že byly ohromné.

Zadělala jsem těsto na ovocné knedlíky, do kterých jsem dávala půlku blumy a po uvaření skončily v mrazáku. V zimě se budou hodit.

Zbytek vyšel akorát na koláč do formy.
Než se upekl, foťák již fungoval :o).



Rozhodla jsem se péct trochu zdravěji a použila jsem do receptu špaldovou celozrnnou mouku pšeničnou.



100 g špaldové mouky
200 g ovesných vloček
50 g třtinového cukru
100 ml slunečnicového oleje

To vše jsem dala do mixeru, rozmixovala na těsto, které jsem vtlačila do formy (mám formu kde nemusím vymazávat).

180 g mletého máku
60 g třtinového cukru
50 g bramborového škrobu
špetku soli
150 ml mléka 

Makovou náplň jemně rozetřeme na korpus a poklademe půlenými švestkami (blumami).
Pečeme na 180°C cca 45 minut.

Počítejte s tím, že těsto je mírně sypací, takže porci na talířek s vidličkou :o).



Kladla jsem kousky blum těsně jednu vedle druhé a takto se smrskly, jejich šťáva se však báječně vsákla do máku.

Je to vynikající pochoutka.
Už vím, že koláče ze zdravější mouky vůbec nejsou špatné.

A manžel se rychle přesvědčil také ...






12 komentářů:

  1. Vypadá to tedy moc lákavě. Mák mám moc ráda. Jen ta moje rodina se po něm zrovna moc neolizuje.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás má makové dobroty rád hlavně manžel a kynuté koláče obzvlášť, já občas. Ale tenhle mu chutnal moc, hlavně prý pro tu vysokou vrstvu lahodného máku :o).
      Měj se pohodově Hani.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, Pavlovův reflex tedy funguje dostatečně, slintám tady neskutečně- mák a švestky- nebe v hubě :o)). Tak sladké dny zářijové přeji k vám. H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím Hani, také se mi to občas stane, když vidím na jiném blogu nějakou dobrotu :o)).
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko, parádní recept.. mák i švestky jsou bezva ... můžu si recept zkopírovat ? ..
    čas švestek má taky něco do sebe.
    Máš moc hezké příspěvky Alenko. Měj se krásně, tady svítí sluníčko a zítra prý celý den jasno ... jupíííí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, to víš že můžeš, inspirovala jsem se v jedné Kuchařce. Švestky mám moc ráda, ale nemáme vlastní - bohužel.
      Děkuji za pochvalu :o) a jsem ráda, že se ti líbí. U nás dnes sice sluníčko svítilo, ale bylo docela ostro. Já však věřím v krásné babí léto.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, věřím, že tato kombinace je výbornou lahůdkou.Jen co budeme mít švestky, vyzkouším...děkuji za recept.
    Přeji Ti pohodové dny.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, určitě budu dělat častěji těsta na koláče se špaldovou moukou častěji, je to vážně dobré a zdravější, tak proč ne :o).
      Měj prima dny.
      Ála

      Vymazat
  5. Špaldovou mouku nebo vůbec nějakou zdravější se chystám vyzkoušet taky, ale ještě na to nějak nedošlo. S mákem jsem snad ještě nikdy nic nepekla - nějak jsem mu zatím nepřišla na chuť, vlastně ani nevím proč

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem se na to chystala a hle - došlo na pečení. A dopadlo to dobře :o).
      Měj se Stáni.
      Ála

      Vymazat
  6. Musím jen souhlasit, není potřeba péct jen s bílou moukou. Koláč vypadá opravdu skvěle, Alenko!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvyk je sice železná košile, ale člověk se má otvírat i novým poznatkům :o)). Zvykáme si na novoty a chutná nám to.
      Helenko měj krásný den.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála