neděle 3. září 2017

DOMÁCÍ RAJČATOVÉ SUGO...

z neskonale vynikajících letošních rajčat, která stále v našem skleníku červenají.
Než odjedu na dovolenou je nutné jich co nejvíce zpracovat.
Už mám naložené půlky rajčat, sušená rajčata, směs s paprikami, a tak došlo ještě na úžasné sugo.


A jak ho připravuji?
Nic složitého, vše jde pěkně od ruky a příliš času příprava nezabere.

2 kg rajčat
200 g cibule
4 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce balzamikového octa
2 bobkové listy
1 lžička soli
2 lžičku cukru
čerstvě umletý pepř¨
čerstvé nebo sušené oregano

Rajčata na povrchu nakrojíme lehce do kříže, přelijeme vroucí vodou a zchladíme studenou, oloupeme, vykrojíme nasazení stonku a nakrájíme je na kostičky. 
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nasekáme také nadrobno.
V hrnci orestujeme cibuli, přidáme česnek, rajčata, ocet, bobkové listy, čerstvé nebo sušené oregano. Ochutíme solí, cukrem a pepřem.
Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme nezakryté asi 15-20 minut.
Sugo nalijeme vroucí do sklenic a zakápneme olivovým olejem, ihned uzavřeme.

Z této dávky jsem měla čtyři menší sklenice cca 350ml.


A v zimě si otevřeme sklenici, přivoníme a myšlenkami se ocitneme v letním dni. Sugo ohřejeme a připravíme jako omáčku například k těstovinám, můžeme použít jako základ na pizzu nebo třeba i na rajčatovou polévku.

Léto, léto blížíš se pomalu k podzimu.
Podám ti ruku a půjdu s tebou, tam do lesů...










10 komentářů:

  1. Taky něco podobného dělávám, když je hodně rajčat. V zimě potom jako když to najdeš.
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám se letos opravdu hodně urodilo a jsem za to ráda. V zimě nám připomenou léto :o)).
      Hani měj pěkný dnešní den.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, lákáš mě. Že bych zkusila ještě sugo?:o)) No, uvidíme..měj se moc krásně a dovolenou si krásně užij! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám knížku Domácí dobroty z přírodních ingrediencí a tam je takových lákavých receptů :o)). Až si na dovolené odpočinu, třeba se ještě do něčeho dobrého pustím.
      Inko měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko, vůbec jsem nevěděla, co je sugo :-) Vypadá báječně. Nemáme ale vlastní rajčata, tak asi nevyzkouším. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se s touto omáčkou seznámila v loňském roce, vyzkoušela a je výborná. Je fakt, že když mám plno vlastní úrody, lépe se zavařuje :o).
      Hezké dny Marti přeji.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, už jeď na tu dovolenou! Myslím, že si ji zasloužíš a připravená na zimu si víc než vzorně!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o)) už se to blíží a já ještě chci stihnout spoustu věcí. No, ale když nestihnu, tak se svět nezboří. Helenko, já budu tak ODPOČÍVAT, že mé tělo tomu nebude chtít věřit :o).
      Měj hezký celý týden.
      Ála

      Vymazat
  5. Při pohledu na tvé fotky mne vyloženě mrzí, že nemám zdroj domácích rajčat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to Stáni věřím, neznám lepší chuť rajčat než zrovna utrhnutá z keříku. Ale každý nemá tu možnost. Letos se nám za naši péči opravdu odměňují ve velkém :o).
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála