neděle 20. srpna 2017

OVESNÉ MLÉKO...

Rostlinná mléka jsem chtěla vyzkoušet a zařadit do našeho stravování. Jako první přišlo na řadu mléko ovesné. Ovesné vločky mám doma neustále, přečetla jsem si v Kuchařce ze Svatojánu jak na to a první várka je uchovaná v lednici.



Propláchla jsem 100 g ovesných vloček, dala do vyšší nádoby a zalila studenou vodou, nechala máčet 24 hodin. Vodu jsem druhý den slila, vločky propláchla v cedníku ještě jednou, vrátila do nádoby a doplnila čerstvou vodou na 500 ml. Přidala špetku soli a lžičku javorového sirupu (můžete cukr nebo jiný sladký sirup). Rozmixovala jsem tyčovým mixérem dohladka, doplnila na 1 litr čistou vodou, přecedila přes plátýnko, silně vymačkala a slila do uzavíratelné láhve, kterou skladuji v lednici. Před použitím silně protřepu.


Rostlinná mléka se výborně hodí při vaření omáček na jejich zahuštění, do těst na pečení, ale třeba i jako základ pro ovocné koktejly.

Stejným naprosto jednoduchým způsobem lze připravit rostlinná mléka z rýže, mandlí, máku, konopí, oříšků či různých semen.

Připravujete si rostlinná mléka vlastní či používáte kupovaná?
Myslím, že doma vyrobená jsou podstatně levnější, když vidím ty ceny v obchodech se zdravou výživou.

Takže za mne - jedině již doma ...


27 komentářů:

  1. Je to určitě super, ale já si taková mléka doma nevyrábím.Na zahuštování používám mouku, občas zjemním jídlo trochou šlehačky nebo zakysanou smetanou.Nic ale proti tomu, když se to chce někomu vyrábět doma:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výroba je velmi lehká, nijak moc času nezabere :o), spíš je to o tom, že si chci vyzkoušet mléka rostlinná a nechci je kupovat. Dnes jsem s tímto mlékem a moukou zahustila omáčku.
      Ála

      Vymazat
  2. Álo tak to mě moc zajímá vyzkouším to.Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne také zajímalo a tak jsem vyzkoušela, určitě se pokusím o další.
      Měj se Leni hezky.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko, nikdy jsem o tom neslyšela. Ovesné mléko je pro mne novinka, ale kaše mi chutná, tak věřím, že i mléko do koktejlů by mi chutnalo. :o) Možná i vyzkouším, vločky mám doma.
    Hezký zbytek neděle. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se hodně inspiruji v Kuchařkách ze Svatojánu - mám všechny tři díly a tam jsou tak úžasné nejenom recepty, ale i zkušenosti a návody jak si zdravé a kvalitní produkty vyrobit doma. Obrací mi to pohled na stravování. V září Evě Francové vyjde kniha o bylinkách i s recepty, tak to se moc těším.
      Dášo měj prima dny.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, taky slyším poprvé..a je to vážně zajímavé..možná i vyzkouším..přeji krásné dny..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stále se učím novým věcem a jsem za to Inko ráda. Inspirace není nikdy dost.
      Měj pohodu.
      Ála

      Vymazat
  5. Já zatím vyzkoušela mandlové mléko - slazené i neslazené (neazujalo ani jedno) a kokosovou smetanu (ta mi chutnala) - oboje "kupované" (dvakrát z Brandnooz boxu, jednou ze swapu). Ostatně - hodnocení obou mám na blogu. O výrobu jsem se zatím nepokoušela - je spousta věcí, které chci vyzkoušet víc než rostlinná mléka, takže se spokojím zatím s kravským. Ale třeba někdy dojde i na ta mléka.
    Máš to hezky naaranžované (a cedulka je super)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mandlové z Brandnooz boxu mi také nechutnalo, využila jsem ho do pečení. Řekla bych, že ta roslinná se k vaření a pečení hodí. Na tvém blogu jsem o nich četla :o).
      Měj se hezky a díky, že se ti fotky líbí.
      Ála

      Vymazat
  6. Když já to mám s těmi mléky problematické a je jedno, jestli jsou rostlinná nebo živočišná. Dávno dávno mám uložený recept na makové mléko, ale musím se přiznat, že jsem ho ještě nevyzkoušela. Dle tvého doporučení ho možná zkusím, ale pít ho nebudu, použila bych ho do pečení. I tak ale moc díky za recept. Měj krásný týden, pa M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsme zvyklé pít kravské mléko, tak ta změna v chuti je znát. Já chci využívat rostlinná mléka hlavně při vaření a pečení. Jsem ráda, že to první se mi hnedka povedlo :o) a jsem s ním velmi spokojená. Takže budu zkoušet další.
      Martinko měj krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  7. I já jsem Alenko o tomto domácím mléce nevěděla,ale moc ráda vyzkouším.. Konečně jsem objevila i bezlepkové vločky,tak můžu zkoušet bez starostí.. Měj se moc krásně.Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty to máš Zdeničko vše ztížené svou bezlepkovou stravou, viď? Musí to být docela těžké, neustále hlídat složení potravin.
      Ať se ti daří každý den.
      Ála

      Vymazat
  8. Taky jsem o tomto mléku nevěděla, možná ho zkusím. Návod je opravdu celkem jednoduchý.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že napoprvé se mi mléko povedlo :o). Příprava je opravdu jednoduchá.
      Hani měj příjemný den.
      Ála

      Vymazat
  9. Álo, neslyšela, neznám, láká mě vyzkoušet, podle toho co píšeš, mohla bych zvládnout :o)
    Měj prima den. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesvědčila jsem se Jani, že je příprava opravdu jednoduchá. Jen se do toho pustit :o).
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  10. Musím priznať, že kupované ovsené mlieko mi nezachutilo. Rada tomu dám ale ďalšiu šancu a vyskúšam tvoj recept... Ďakujem za inšpiráciu ♥ Alexandra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, ráda se podělím se svou zkušeností.
      Alexandro, díky za návštěvu a hezký den.
      Ála

      Vymazat
  11. Alenko, zkus ořechové mléko/ k výrobě se hodí, mandle, kešu , makadamové ořechy atd./ Ořechové mléko ochucené vanilkou, medem, skořicí / receptů najdeš na internetu nespočet/ je lahodné a nemusíš používat jenom na vaření.
    Zdraví Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí být Martinko na pití opravdu dobré, ale při dnešních cenách ořechů na trhu, je raději sním jenom tak :o).
      Díky za inspiraci a přeji příjemný den.
      Ála

      Vymazat
    2. Alenko,
      myslela jsem , že chceš nahradit živočišné mléko, myslím že mandle jsou cenově dostupné.

      Zdraví Martina

      Vymazat
    3. ... ale rozumím Ti...
      Martina

      Vymazat
    4. Úplně živočišné nahradit nechci, zdravotně mi nic nedělá, ale ta kombinace s rostlinnými se mi líbí. Ano, mandle jsou asi nejdostupnější. Mám moc ráda kešu a pistácie, to si občas dopřeji a pak sedím, baštím a baštím :o).
      Martinko hezký den.
      Ála

      Vymazat
  12. Ali, děkuji za inspiraci, ovesné určitě zkusím, dělala jsem již kokosové, taky dobré, ale makové se mi nepovedlo, nemám tak dobrý mixér abych to rozmixovala.
    přeji krásný den. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Makové mne láká, tak nevím zda se mi podaří. A kokosové musí být i velmi chuťově dobré.
      Hezký den Majko.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála