středa 30. srpna 2017

DOMÁCÍ POLÉVKOVÉ KOŘENÍ...

z čerstvé kořenové zeleniny, plné vůně.


Další ochutnávka z Kuchařky ze Svatojánu.
Jak na to?

Připravíme si 3 kg různé zeleniny


* 6-8 cibulí
*paličku česneku
* velký svazek mrkve
* velký svazek petržele
* jeden velký celer
* kapustu
* velký kedluben
* část květáku
(můžete zvolit i jiné varianty)

a nezapomeneme na zelené natě

* celerová, petrželová, libeček

Vše očistíme a nadrtíme si v mixéru na malé kousky, které usušíme (v sušičce jsem sušila 8 hodin na 2 stupeň v několika patrech).

Po usušení přimícháme k omamně vonící směsi

* 100 g jemně mleté mořské soli
*5 lžic lahůdkového sušeného droždí (koupíte v prodejnách Zdravé výživy)
* sušenou dobromysl

Uchováváme v chladu a temnu.


Já jsem si část usušené směsi ještě rozmixovala na jemný prášek.


Je mi jasné, že budu muset připravit ještě jednu várku.

Tu úžasnou vůni si nemohu nechat jenom pro sebe.

Další dárky domácí výroby.

A proč ne, že ?...


34 komentářů:

  1. Ali taky se na ni letos chystám.
    přeji krásné ještěléto. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to taková vůně, co provoní celý byt :o)).
      Hezké dny Majko.
      Ála

      Vymazat
  2. Zásobuješ se pěkně. Já si každý rok dělám koření hlavně do bramb.polévky. Usušený libeček s usušenými houbami rozmixuji na jemno. To také nemá chybu.
    Tuto zeleninovou směs jsem ještě nedělala, nalákala jsi mne.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libeček si také suším, je úžasný do polévek i brambor. A s těmi houbami, to zkusím až nasušíme nějaké houby :o)).
      Měj se Hani hezky.
      Ála

      Vymazat
  3. To musí být vůně! Na co je tam ale to droždí?..Zdravím a přeji hezký den,mně to asi po ránu moc nemyslí .-):-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu úžasná vůně, ty natě - ach.
      Lahůdkové droždí jsem také neznala, koupila a už ho musím mít neustále v zásobě.Báječné dochucovadlo polévek, omáček, pomazánek. Neobsahuje aktivní droždí, jsou to inaktivované kvasnice, takže nelze použít k pečení. Velmi doporučuji k vyzkoušení.
      Měj prima den Míšo.
      Ála

      Vymazat
    2. Taky jsem se chtěla zeptat na droždí....Kde se dá koupit?

      Vymazat
    3. Kupuji Míšo v prodejnách Zdravé výživy, nyní mám zrovna balení od firmy Country Life - Lahůdkové droždí se sladem.

      Vymazat
  4. Alenko,
    už jsem po něm také pokukovala,ale ještě jsem se k jeho výrob nedostala, snad to ještě do zimy stihnu!
    Ještě technická, má sušička má plata děravá, po umletí nepropadala ti směs ?
    Díky i za informace o lahůdkovém droždí, neznala jsem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě Ilonko stihneš, nejlepší je právě koupit zeleninu s natí, použiješ i tu když je pěkná.
      Já jsem zeleninu nemlela, ale rozsekala v robotu noži na malé kousky, ty zpočátku nepropadávaly. Postupně pak menší suché kousky propadaly níže :o). Ale poslední zásobník je dno sušičky, takže tam ty kousky zůstaly.
      Až poté jsem část této směsi ještě dala do malého elektrického sekáčku a rozsekala skoro na prášek.
      Tak snad jsem Ilonko vysvětlila, když tak se ptej :o).
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  5. Alenko, Ty jsi hrozně činorodý člověk:-). Domácí polévkové koření se určitě bude v zimě hodit. Žádné glutamáty, pěkně z čerstvé zeleniny! Vůně a barva čistě přírodní:-).
    Svělé!
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No letos jedu na nějaký divný pohon :o)))), sice jsem občas velmi unavená (z toho se vždy vyspím), neustále mám potřebu vše zužitkovávat, tak nevím čím to je.
      Henrieto krásný den ti přeji, já jdu slít tinkturu z echinacey.
      Ála

      Vymazat
  6. SKVĚLÝ RECEPT, ALE NEMÁM SUŠIČKU...BOHUŽEL. PŘESTO DĚKUJI, TŘEBA JI NĚKDY BUDU MÍT. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ji Marti pořídila v loňském roce kvůli houbám a jsem ráda. A už v ní suším i bylinky když zrovna není slunečné počasí.
      Měj se.
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko,
    dívám se po sušičkách - můžeš doporučit značku nebo typ?

    Děkuji

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zvolila Etu, typ Karina. Zrovna jsem náhodně chytila akci, že k základu byly zdarma dvě plata navíc, takže jich mám devět. Je to má první sušička, takže nemohu nijak srovnávat a jsem s ní spokojená. Jednoduchá obsluha. Takže tak Martino :o).
      Ála

      Vymazat
  8. Alenko, tak tohle je pecka :o). Že bych konečně vyzkoušela tohle domácí místo předraženého kupovaného, i když bez dochucovadel?...Každopádně děkuji moc za inspiraci.
    Měj se moc hezky, ještě co nejdéle letně. H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nechápu, proč jsem to nedělala dříve :o))), tak jednoduché a tak úžasné.
      Hani, užívám si každý den.
      Ála

      Vymazat
  9. Tak tohle je bezva napad, jen nema susicku, ale to by alespon na ty nate nemel byt problem. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V malém množství by třeba mohla vypomoci trouba usušit zeleninu ? Ale nezkoušela jsem. Suším rajčata v ní třeba rajčata :o).
      Ála

      Vymazat
  10. Vlastnoruční dárky a navíc jedlé jsou nej... Určitě s nimi potěšíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ano, já hrozně ráda rozdávám :o)) a daruji.
      Ála

      Vymazat
  11. Jestli se nemýlím, je to vlasntně bio vegeta? Mám velikou chuť to zkusit, díky za inspiraci. Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že kořenovou zeleninu veškerou jsem nepěstovala, ale koupila, tak za to bio ruku do ohně nestrčím, ale každopádně je to z čerstvé české zeleniny přímo od pěstitelů a bez chemických přísad vložených. Jak řekl můj muž, když čichal a čichal - podravka po česku a kvalitnější :o)).
      Ála

      Vymazat
  12. Alenko, já dělám podobnou směs s máslem do skleniček, dobře vím, jaká to je vůně. Tahle sušená varianta má své výhody. A co si budeme povídat, víš, co sis do ní dala...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, s máslem neznám, máš návod na blogu? Podívám se.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
    2. Alenko, sama jsem měla co dělat, abych recept našla.
      Tak prosím: http://sincerehelena.blogspot.cz/2011/11/na-posledni-chvili.html
      U nás v rodině se dělá snad od nepaměti...
      Přeji hezký večer, Helena

      Vymazat
    3. Jéé Helenko děkuji, jdu juknout.
      pa

      Vymazat
  13. Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem se do toho konečně pustila :o)).
      Ála

      Vymazat
  14. Alenko, tak to je nádhera. Moc mne to láká, ale já nemám sušičku a v troubě se to neusuší. Ale zvažujeme ji už dlouho, tak možná Ježíšek? (Se sušičkou nemám žádné zkušenosti, ani od kamarádek. Je třeba při výběru na něco dát pozor? Děkuji za odpověď, pokud o něčem víš.)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se loni rozhodla ohledně sušičky velice impulzivně kvůli houbám. Bylo jich tolik, že jsme sušili, všude plata, která jsme přes den dávali ven na sluníčko a zase navečer zpět domů. Už mne to nebavilo a rozhodnutí bylo na světě. Dala jsem přednost Etě, nijak jsem nepátrala v žádných diskusích, jela jsem rovnou do prodejny a chtěla jsem trochu lepší variantu. Doporučili mi Karinu, přidali dvě plata navíc, že byla nějaká akce zrovna, takže jich mám devět, to je maximum pro sušičku - prý. A jsem spokojená. Má tři rychlosti, výkon 400W.
      Dášo měj se.
      Ála

      Vymazat
    2. Dášo, v troubě můžete také sušit..Já suším ..používám vždy dva plechy ..mám plynovou troubu a suším asi 3 hodiny.Musí se dát menší vrstva a stále převracet..ke konci to jde potom velmi rychle,tak pozor na spálení.Dokonce přidávám i kapii a pórek.Umelu si na mixeru drobnější kousky(asi 0.5 cm)..polovinu umleté zamrazuji.Zkuste menší množství.Mrkve tak 1 kg a 1 velký celer a podobně..podle toho další ingredience.Jinak po sušičce také toužím.Anna.

      Vymazat
    3. Ano, v troubě lze také sušit, přesně jak Anno píšete, více hlídat a obracet.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála