čtvrtek 2. března 2017

STAROČESKÁ KUCHAŘKA 2 ...

pokračuji a listuji v kuchařce z roku 1949.
Věnujeme se stále Jaru.




Salát
Nejvíce vitamínů dodá v podjaří zelený salát, jakýkoli salát ze zelených listů, který chrání naše zdraví před nemocí a dodá tělu i hojnost nerostných látek, hlavně železa.
Hospodyně, které jistě záleží na zdraví celé rodiny, ráda věnuje oprání salátu všechen ten správný čas a důkladně listy několikrát opere, ale nikdy jej dlouho ve vodě nemáčí, neboť by se takto ochudila o cenné ochranné látky.




Vejce
Mimo zelený salát přináší jaro ještě další vítaný a velmi cenný příspěvek do kuchyně, neboť slepice více nesou a hospodyně nemusí s vejci tak šetřit jako ještě v únoru. Vejce je hned po mléku naší nejcennější potravinou. Ve vejci jsou předně ukryty látky živící, z nichž se tělo buduje a udržuje, jsou to hlavně bílkovin a ve vejci jsou však obsaženy i látky sytící - totiž tuk ve žloutku, které dodávají sílu k pohybu i práci. A posléze nechybějí ve vejci ani látky ochranné, ony dříve tajemné vitamíny, jež chrání tělo před nákazou, zrak před noční slepotou a které u dětí napomáhají také k obraně před křivicí.
Vejce "sytí a netlačí, krmí a neobtěžují", jsou totiž lehce stravitelná. Proto se při své velké výživnosti tak dobře hodí pro nemocné i pro děti, ovšem vždy - s mírou!






Zelenina a zase zelenina
Uvědomělá hospodyně se postará, aby zelenina byla na jídelním lístku rodiny pravidelnou krmí.

Špenát se dobře uplatní vedle salátu a patří spolu s ním k první jarní zelenině.
Je potravina ochranná, obsahuje mnoho vitamínů a důležitých solí, které společně chrání naše zdraví. Dodává především železo a hlavně provitamín A, který zvyšuje odolnost vůči nakažlivým chorobám. Špenát má ale také jednu vadu, podobně jako reveň obsahuje dosti šťavelové kyseliny, která může být ve větší dávce škodlivá. Přidáváme ke špenátu trochu mléka, zjemníme jeho trpkou chuť a přidáme i vápník.
Časně z jara místo pravého špenátu poslouží také dobře mladé listy kopřivy.


Kedlubnový salát
- mladé kedlubny oloupáme, nakrouháme, osolíme, promícháme s kyslou smetanou, posypeme sekanou pažitkou nebo petrželkou

Celerový salát
- oškrábaný celer jemně nastrouháme, přidáme nakrouhané jablko, osolíme, okyselíme a omastíme. Podle libosti okořeníme sekanou zelenou petrželkou, anebo trochou hořčice.

Karotka pro děti
- oškrabanou a omytou karotku jemně nakrouháme spolu s jablkem, osladíme, okyselíme citronem, můžeme promíchat i s trochou kyselé smetany.

Karotkový salát trojí
- mladou karotku pouze dobře odrhneme kartáčkem a jemně ji nakrouháme, osolíme, osladíme, okyselíme a promícháme buď:
1/ se zeleným vyloupaným hráškem a kyselou smetanou
2/ s neloupanou a rovněž nakrouhanou ředkvičkou
3/ s nakrouhaným červeným zelím, které předtím spaříme vřelou vodou, omastíme kyselou smetanou, podle libosti okořeníme strouhanou cibulkou, česnekem a sekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.

Salát okurkový
- jemně nakrouháme na nudličky, nikoliv na kolečka, osolíme, nenecháme je příliš potit, nýbrž je ihned okyselíme a
po slovensku okořeníme sladkou paprikou,
po bulharsku okořeníme česnekem a dobře promícháme s jogurtem,
po rusku okořeníme koprem a dobře promícháme s kyselou smetanou.

Vejce ztracená
- se nevaří ve skořápce, nýbrž opatrně rozbitá buď přímo v okyselené vodě nebo v sladkokyselé omáčce.

Vejce natvrdo
- se vaří 7-8 minut, nikoli příliš dlouho, jsou potom tíže stravitelná, po uvaření je vkládáme do studené vody

Pomazánka z tvrdých vajec
- umeleme na strojku tvrdé vejce a stejně veliký kus slaniny, přisolíme, okořeníme buď strouhanou cibulkou nebo sekanou pažitkou.

Vejce sázená
- jsou tíže stravitelná, protože jsou tučná, hodí se jako živící doplněk k veškeré zelenině.
Obměny : 
s bůčkem - místo omastku dáme plátek slaniny a na tom vejce uděláme,
se smetanou - na másle zpěníme cibulku, pak přidáme tolik lžic kyselé smetany, kolik je vajec, jakmile se smetana trochu odpaří, rozbijeme nahoru vejce, osolíme a doděláme je buď pod pokličkou nebo v troubě,
s křenem - uděláme volská oka jako obyčejně, zatím osmažíme strouhanou housku, pak vejce na talíři posypeme houskou a čerstvě nastrouhaným křenem.



"Pijme pivo s bobkem,
jezme bedrník,
nebudeme stonat,
nebudeme mřít!"

Pokračování zase příště ...

zdroj fotek Wikipedie

4 komentáře:

  1. Krásné recepty, opět děkuji. Syn zrovna churaví, tak jdu nastrouhat mrkev s jablíčkem, řepou a zázvorem. Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá kombinace Z. :o), plná vitamínů. Pamatuji si, že jsem často dětem strouhala mrkev s jablíčkem, doplňovala piškoty, aby to bylo hutnější a mizelo to v nich o svačině rychlostí blesku.Přesnídávky tehdy byly v obchodech v omezeném množství a hned vyprodané.
      Hezký den.
      Ála

      Vymazat
  2. Již delší dobu navštěvuji tento blog, líbí se mi moc.
    Dávné kuchařky? Já se pamatuji na kuchařku mojí mamky. Měla růžové listy a vždy po straně vedle receptů byly rady pro ženu-dobrou hospodyni. Ráda jsem ji pročítala. Kam se ta kniha poděla nevím.
    Ano, ano - také jsem dětem strouhala mrkev s jablkem a doplňovala piškoty. :-)
    Hezký den !
    Hanka z Podkrkonooší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko jsem ráda, že mne navštěvujete a ráda si počtete :o), to mne těší. Škoda, že se kuchařka vaší maminky nezachovala, dneska byste třeba u některých rad zjistila, že jsou aktuální i v dnešní době. Občas není špatné se na chvíli vrátit k jednoduchosti.
      Přeji pohodové dny.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála