úterý 14. února 2017

MUNGO ...

jsou malé zelené fazole, které mám v oblibě na 
jarní klíčení.
Nechávám je klíčit 3-4 dny.



Fazole mungo je luštěnina; malé, asi 5mm olivově zelené nebo červené fazole připomínají chutí zelený hrášek. Jsou zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny. Konzumují se vařené nebo syrové, naklíčené. Prodávají se v obchodech se zdravou výživou nebo v supermarketech, a to celé, loupané nebo půlené.
Fazole je třeba nechat několik hodin namočené ve vodě, optimálně přes noc. Poté je lze vařit nebo nechat naklíčit. Před vařením se doporučuje vodu slít a fazole vařit v čerstvé vodě, aby se odstranily látky způsobující nadýmání.  Solí se až po uvaření, neboť vařením v osolené vodě by ztvrdly. Je třeba si uvědomit, že vařením fazole ztrácejí množství cenných látek.

Nejčastějším způsobem přípravy je klíčení. Pro tento účel se kupují semena celá a neloupaná. Propláchnou se a při pokojové teplotě nechají asi den namočená ve vodě. Poté je třeba fazole znovu propláchnout a nechat ve vlhku dva až tři dny klíčit, přičemž je nutné proplachovat je čistou vodou alespoň dvakrát denně (předcházení plísním či hnilobě). Fazole jsou připravené ke konzumaci, když klíčky dosáhnou délky asi 2 cm, lze je však konzumovat dříve. Klíčení je vhodné ukončit dříve, než se objeví kořínky, neboť s těmi začne mungo živiny ztrácet. Před konzumací je třeba naklíčené fazole opět propláchnout čistou vodou. Poté je lze konzumovat nebo uložit do lednice v uzavíratelné dóze, ale skladovat bychom je měli maximálně jeden týden. Jíst je můžeme v syrovém stavu samostatně nebo jako součást salátů či asijských jídel.



Používám sklenici s plastovým víčkem, které jsem prodírkovala.
Fazolky řádně propláchnu vodou a víčkem dolů postavím sklenici do misky.


Po pár dnech jsou fazole vhodné ke konzumaci.

Také již necháváte luštěniny  "klíčit" ...?









10 komentářů:

  1. Děkuji za dobrý tip. Na mungo jsem malinko zapomněla. My pravidelně klíčíme cizrnu a pohanku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám mungo oblíbené a pak ještě klíčím čočku, ta je hodně rychle naklíčená a do salátů moc dobrá.
      Přeji krásný den.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko zrovna včera jsem si zakoupila sadu na klíčení semínek.Takže zkouším poprvé.Ráda jsem si klíčky kupovala. Tak uvidím jaké budou domácí.
    Krásný den ti přeji.Z♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě budou dobré. Můj muž sice o tyhle produkty nejeví zájem, ale já to mám ráda :o)).
      Měj se Zdeni hezky.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko, já doma luštěniny klíčit nenechávám, ale přítelova maminka klíčky miluje. :-) Hodně je pak přidává do různých pokrmů, do salátů nebo k snídani jen tak na chleba s máslem. K Vánocům jsme ji koupili knížku "Domácí klíčky" od Rity Calchusové, byla z ní nadšená. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste mamce určitě udělali velikou radost, když ráda klíčkuje :o).
      Měj Lucko hezké dny.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, ty si mě tady navnadila, klíčky si většinou kupuji, tak to vyzkouším doma!
    Díky a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už si je Helenko doma klíčím pár let a hlavně před začátkem jara :o). A někdy je přidám i do zeleninové polévky na závěr, již nevařím.
      Pěkné dny přeji.
      Ála

      Vymazat
  5. Hm, klíčit fazole jsem ještě nezkoušela. Možná by to stálo za pokus. Já luštěniny nemám moc ráda, tak třeba by mi chutnaly v této podobě... (zatím mi chutnají jen luštěninové pomazánky)
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když luštěniny nemáš v oblibě, tak možná že ty naklíčené by ti chutnaly. Chce to vyzkoušet :o) a když pomazánky jíš, tak třeba dojdeš s chutí i na jiná luštěninová jídla.
      Měj hezké dny Stáňo.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála