pondělí 31. října 2016

MORAVO, MORAVO, MORAVĚNKO ...

Tam kde se vinohrad zelená
 tam nad řekou Moravou
 tam kde se sluníčko usmívá
 tam nad krásnou Pálavou

 Tam slavíček krásně zpívá
 vysoko nad lesem
 tam dobře každém bývá
 tam je naše krásná zem

 Moravo Moravěnko Moravěnko milá
 jsi jak ta frajárka co sa nastrojila
 Moravo Moravěnko ty jsi jak ten vinohrad
 /: na tebe Moravěnko vzpomíná každý tak rád :/
  
 
 Tam rád si vínečka vypiješ
 tam nad řekou Moravou
 a když si ve světě vzpomínáš 
 na zemi milovanou

 Tam slavíček krásně zpívá
 vysoko nad lesem
 tam dobře každém bývá
 tam je naše krásná zem

 Moravo Moravěnko Moravěnko milá
 jsi jak ta frajárka co sa nastrojila
 Moravo Moravěnko ty jsi jak ten vinohrad
 /: na tebe Moravěnko vzpomíná každý tak rád :/
 
 
 
 
  
Počátky pěstování vinné révy na jižní Moravě začínají ve 2.století 
a jsou spojeny s velkým rozmachem pěstování vinné révy v 
Pannonii za císaře Proba, za jehož
 vlády se hranice římské říše posunula až k Pavlovským vrchům.
 Vojáci 10. římské legie zaháněli žízeň vodou, kterou z
 hygienických 
důvodů míchali s vínem. Postupem času však dodávky vína z 
říše vázly, a tak se vojáci rozhodli založit na jihozápadních svazích 
Pálavských kopců  první vinice.
 Takto byly pravděpodobně položeny základy moravského 
vinařství, i když přímé důkazy o výsadbě vinic v této oblasti
 pocházejí až z přelomu 8. a 9.století. 
 
 
Všechno vyšlo tak, jak jsem si přála.
Cestu jsme zvládli bez kolon, nehod, bez stresů, ale ne všichni, někteří na
 část cesty najeli na D1 a to se neobešlo bez totálního 
zpomalení a skluz skoro dvouhodinový.
Sraz v Mikulově na náměstí a společný oběd však vyšel.
 
 
 
Večer milé, srdečné a vstřícné posezení u našeho známého
 vinaře v Pouzdřanech.
Neviděli jsme se šest let, ani jsme tomu nechtěli věřit.
 
 
Na sobotu jsem naplánovala exkurzi do firmy Sonnentor 
v Čejkovicích. Jejich čaje i koření známe, ale nikdo z nás přímo 
v jejich prodejně nebyl. Byl to úžasný zážitek.
Ač mám doma zásobu čajů na celou zimu, neodolala jsem stejně a 
pár krabiček domů vezla.
A ještě kávu, na tu se velmi těším.
 

 
Při zpáteční cestě byl v plánu Strachotín a zastavení v místní
 vynikající  Rybářské baště,  kde jsme ochutnali rybí speciality a mne 
hlavně potěšili, že v meníčku byla
 rybí polévka, kterou naprosto miluji.
Večer opět do sklípku  a mohli jsme ochutnávat další 
výborná vína.
 
Čas však byl opět neúprosný a nastala neděle ráno, naložili jsme 
demižonky  a lahve s vínem, rozloučili jsme se s vinařem Petrem, s milou
 majitelkou penzionu, zamávali z aut a rozjeli se do 
Jaroměřic nad Rokytnou na prohlídku zámku.
 
 





Dnešní zámek získal svou podobu až přestavbou, za kterou
 stál a již platil poslední z Questenberků – Jan Adam.
 Není zcela jasné, kdo byl tvůrcem prvotního návrhu barokní 
přestavby zámku a kostela. Mohli to být Johann Lukas von Hildebrant
 i Jakub Prandtauer; jako ten, kdo vedl stavbu, to
 mohl být i Tomáš Gravani. 
Z ideální podoby se podařilo realizovat jen část. 
I tak je ale zámek pro svou rozlehlost i výzdobu (sál předků, 
salla terrena, lázně, taneční sál…) cennou kulturní 
památkou.
Součástí projektu barokní přestavby zámku bylo i
založení zámecké zahrady na pravém břehu Rokytné. 
Park má asi 9 ha, z toho asi 8 ha právě na pravém břehu. 
Vody říčky Rokytné byly vzduty, a tím cíleně mohla v parku
 vzniknout dvě slepá říční ramena vytvářející z části zahrady 
umělý ostrov. Při úpravě zámku došlo k odrubání skal, takže 
už nejsou patrné. Zbořen byl též zchátralý komplex fary.







 
 
 Fotek mám pramálo. Zjistila jsem, že když je nás skupina, nejenže 
nestíhám, ale  hlavně i zapomínám fotit :o).




  Tož, na zdraví ...
 
 
Víno pijeme proto, abychom se povznesli,
a nikoliv proto, abychom upadli.
Jestliže by lačněl ten, jenž tě nenávidí, nakrm jej chlebem. Žíznil-li by, napoj jej vínem.
Nepijeme proto abychom upadli, ale proto, abychom se povznesli.
Dobré víno tvoří dobrou náladu, dobrá nálada přináší dobré myšlenky, dobré myšlenky dávají vznik dobrým skutkům a dobré skutky dělají člověka člověkem
Víno má schopnost naplnit ducha veškerou pravdou, věděním i filosofií.
 
 
 

 

 
 
 
 
 

čtvrtek 27. října 2016

PÁTEČNÍ SVÁTEČNÍ DEN ...

a celý víkend budu trávit na Moravě.
Brzy ráno nabereme kamarády a pojedeme směr Mikulov, kde se máme sejít s ostatními výletníky , odtud se přesuneme do Pouzdřan k našemu známému vinaři, kterého jsme již několik let nenavštívili (bohužel) a s radostí u něj ve sklípku budeme ochutnávat jeho vínečko bílé i červené.




 A tak jsem dnes od rána pekla štrůdl, domácí bagetky, domácí rohlíky, 
chystala klobásky, pomazánky, aby bylo k zakousnutí.
Víkend bude dlouhý :o).

Mám pro nás všechny připravený i program na sobotní den, abychom přeci jenom vyvětrali hlavy a nalokali se čerstvého vzduchu.
Jsem zvědavá co všechno stihneme a kolik z nás bude mít na výlet chuť a sílu.
Uvidíme, uvidíme. 

 
ilustrační foto


 Jen jsme nuceni se vyhnout dálnici D1, protože to bychom tam snad ani nedojeli. Samá uzavírka a nekonečné kolony, tak na to fakt nemám nervy.
Manžel naplánoval úplně jinou trasu, jsem moc zvědavá kolik hodin nám cesta bude trvat od nás ze severu.

Užijte si sváteční den se svými blízkými či kamarády.
Já se těším na vše, na všechny a na všechno.

I když počasí již nebude asi příliš vlídné, ale to přeci vůbec 
nevadí ...

 


 

úterý 25. října 2016

TANEC MEZI VEJCI ...

Pokud vám záleží na kvalitě potravin, které jíte, určitě v obchodech pečlivě studujete etikety na obalech a složení obsahu.
Jak ale odhalit  ta nejlepší vajíčka ?








Co najdete na krabičce

- jakostní třídu a datum minimální trvanlivosti ve formátu den a měsíc. Vejce třídy extra A musí obsahovat datum snášky a dobu minimální trvanlivosti 9 dnů. Po uplynutí této lhůty se z nich stávají vejce třídy A s minimální trvanlivostí 19 dní. Vejce jakostní třídy B jsou určena jen pro průmyslové zpracování.
- kód třídírny včetně označení země. Země se značí dvěma písmeny : CZ - Česká republika, SZ - Slovensko, PK - Polsko
- česká vejce poznáte výhradně podle kódu na CZ na skořápkách
- hmotnost
S - malá vejce do 53 g
M - střední do 63 g
L- velká do 73 g
XL - velmi velká nad 73 g

Co najdete na vajíčku

Na každém vejci je vytištěný kód, např. 2CZ 1234.
- první číslice informuje o metodě chovu nosnic

0  vejce nosnic z ekologického zemědělství
1 vejce nosnic žijících ve volném výběhu
2 vejce nosnic chovaných v halách (na podestýlce)
3 vejce nosnic chovaných v klecích 


  

- následující dvě písmena značí zemi, kde byla vejce snesena. Systém značení je stejný jako u třídírny
- poslední čtyři čísla jsou číslem chovu







    
Osobně mám nejraději vejce z domácího chovu, kde se slepičkám dobře daří.


Mám kamarádku, 
jejíž maminka šťastné slepičky má ...






fotky zapůjčené z Wikipedie
text příloha Doma dnes

 
 

neděle 23. října 2016

KOLÁČ HRUŠKOVÝ S MÁKEM ...

je veliká dobrota.
Když jsme byli u sadaře pro jablka na zimu, koupila jsem pár hrušek
a dostala chuť na hruškový koláč.

Už málokdy peču na plech.
Nesnědli bychom to ani za nic a tak volím koláčové formy nebo dortové.


Příprava není složitá :

* 250 g mletého máku
* 80 g cukru
* 50 g ovesných vloček rozmixovaných
* 300 ml mléka
- povaříme do zhoustnutí 
 * do náplně přimícháme sušené brusinky
a necháme vychladnout

Smícháme si :

* 150 g celozrnné špaldové mouky
* 100 g polohrubé mouky
* 50 g cukru
* špetku soli
* 80 g oleje
- rukama vytvoříme žmolenku



Formu (průměr 23 cm) si vymažeme máslem a 2/3 žmolenky namačkáme na dno, potřeme opatrně náplní makovou.
Hrušku oloupeme (stačila mi jedna velká), překrojíme na půlky, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na tenké plátky, které dáme na náplň.
Posypeme žmolenkou a pečeme na 180°C cca 40 minut.



Koláč mizel rychlostí blesku, pár kousků jsem vzala sebou
 na sobotní návštěvu a na dnešní den nám zbyly poslední dva kousky k odpolední kávě ... :o)

sobota 22. října 2016

SAMI DOMA ...

poprvé v našem společném životě.
V létě se od nás odstěhoval nejmladší syn (naštěstí nikam daleko).
Staví se na vlastní nohy a my mu velmi fandíme, držíme palce, aby byl s vlastním rozhodnutím hlavně spokojený, aby si vytvořil to své 
DOMA.



Najednou jsme s manželem zjistili, že je to vlastně i pro nás nová výzva.
Mnohokrát jsem slyšela od kamarádek, že si neumí představit další život bez dětí až odejdou z domova.
Mně to jako tragédie nepřipadne, protože vím, že jejich odchod je naprosto přirozená záležitost a koloběh života, přesně tak jak to má být.
Nejsem smutná.

 ALE.

Najednou se učím vařit pro dva, nakupovat pro dva, nevolat pod schody do jeho pokoje zda si s námi dá kávičku, už ho neuháním zda všechno prádlo dal do koše, nepřipomínám, aby si to vyžehlené odnesl a uklidil do prádelníku.
Ani se již nemohu zlobit, že má ve svém pokoji nepořádek.
Zůstal po něm prázdný pokoj.

Několik dní mi trvalo, než jsem se vzchopila a začala přemýšlet jak volný prostor využít. Pokoje pro návštěvy máme, na šatnu je příliš velký a ta malá nám stačí.
A tak jsem získala novou pracovnu. Z té mé maličké nudličky jsem se přesunula do podkroví a musím říct, že to bylo správné rozhodnutí.
Cítím se zde báječně, mohu si sem zalézt s knížkou když si chci v naprostém  klidu "počíst", můžu si zde roztáhnout šití (což jsem řádně využila když jsem mu do bytečku šila záclony a závěsy).

Mám však tvrdou konkurenci.
Náš Matýsek prohlásil :
"Tak babi, tady bude můj  pokojíček když u vás budu, tady se mi to moc líbí a mám tu i postel, rádio." :o)



Pokud vidím, cítím vnitřně, že jsou mé děti šťastné ve svých životech, ve svých rodinách, přináší to štěstí i mně a za to jsem velmi vděčná.
Navždycky zůstanou mými chlapečky, nikdy je nepřestanu milovat, a vždy přispěcháme jako rodiče na pomoc, pokud ji budou potřebovat a pokud o ni budou stát.
Hlavně nesmíme žít jejich životy, ale musíme žít ten náš.
Čas, který nám zbývá je neúprosný a neptá se jak dlouho zde chceme ještě být.

Máme tolik plánů a těšíme se na všechno nového co nás potká, co krásného nás čeká, protože víme, že vše bude takové, jak sami se přičiníme.


Je to výzva, na kterou jsme připraveni ...

 




 

pátek 21. října 2016

LUNÁRNÍ KALENDÁŘ ...

a diář na rok 2017 od astroložky

Martiny Lukáškové




Kapesní týdenní diář s kapsou na vizitky a magnetem na zavření.


 

 Nový Lunární kalendář vám radí, jak využít ve svůj prospěch pozitivní síly z vesmírných těles, jako je Luna a Venuše. Zatímco Měsíc vládne našim náladám a potřebám, které se mění právě tak, jak se mění jeho fáze, hvězdná Venuše je spojována s ideálem krásy, harmonie a souměrnosti. Dokonalý soulad a citovou harmonii tak budete cítit po celý rok 2017.

Pokud máte zájem se o této astroložce dozvědět více, 
můžete juknout  zde a najdete tu také odkaz na
možnost objednání kalendáře či diáře.

Já už nyní listuji a zjišťuji co zajímavého mohu očekávat v příštím roce.
Například v den kdy má manžel narozeniny, vstupuje Luna do znamení Blíženců a tyto dny jsou vhodné pro odvykání kouření, návyku na sladké a alkohol.

To mu musím říct, že v příštím roce během svých narozenin zřejmě konečně přestane kouřit ... :o))



čtvrtek 20. října 2016

DOMÁCÍ ŽERVÉ ...

jsem si připravila z podmáslí, které jsem na přípravu sýru tohoto typu použila poprvé. Znala jsem ho zatím jenom z bílého jogurtu a kysané smetany 
(někdo přidává ještě i šlehačku, to se mi zdá již příliš tučné).

Napoprvé jsem zkusila jenom z půl litru a myslím, že ta porce
bude pro nás dva naprosto stačit.
Pokud si budu připravovat žervé na pomazánky, zvolím litrové podmáslí.
   
výsledek

Připravila jsem si hrnec, dala cedník s plátnem a do něj nalila podmáslí.
Můžete mírně osolit, já sůl nedala (snažím se sůl omezovat kde se jenom dá).
Rohy jsem spojila gumičkou.
Takto se nechá v místnosti 48 hodin, občas jsem plátnem zakroutila a vymačkala tekutinu.

 


po rozbalení

 Získala jsem jemný, lahodný sýr typu žervé. Zbylou syrovátku jsem přelila do uzavíratelné sklenice a dala do lednice. Následující den jsem pekla chleba a syrovátku použila do těsta.
Čím dál více mne baví si připravovat spoustu potravin doma. Vím, že nemohu domácí přípravou získat vše, ale i když jsou to jenom malé střípky, jsem za ně ráda. Mám z toho velmi dobrý vnitřní pocit. Naši prapředci neměli takový široký výběr potravin jako máme nyní my,  žili a stravovali se střídmě a určitě je netrápilo tolik různých nemocí, jaké jsou rozšířené v naší době. Odstrašující je počet alergiků neustále stoupající přílivem chemie do našich životů.
Čím dál tím častěji nakupuji v menších obchodech.
Když vidím v nákupních centrech překypující regály různými druhy potravin, říkám si, že tohle množství se přeci vůbec nedá lidmi sníst ? Proč je toho tolik na výběr ? Potřebujeme my LIDÉ všeho vůbec tolik ? Co se děje se všemi těmi zbytky, které projdou datem minimální spotřeby ? 
Vyhodí se. 
Je to neskutečné plýtvání.
 A nejenom lidskou prací.
Produkty, které mnohdy ani nechceme, nepotřebujeme k životu.

To jsem však odbočila od mého žervé :o). 


Žervé je skvělé i bez jakýchkoliv přísad, takže je zcela na naší chuti a fantazii, jak si ho ochutíme ...





středa 19. října 2016

DOMÁCÍ KARI KOŘENÍ ...

už jsem si dlouho chtěla připravit.
Inspirovala jsem se opět v Kuchařce ze Svatojánu.

A tak jsem pečlivě v mém starodávném hmoždíři, který mi před lety koupil můj muž v nějaké antiku, jemně drtila směs jednotlivých ingrediencí.
 Vždycky když v něm tluču koření a paličkou zavadím o stěny, hmoždíř se rozezní jak malý zvonek.
Je to vždy takový zvláštní pocit.
Kdo ho kdysi dávno používal ?
Komu se rozezníval ?



 Celá kuchyň byla provoněná 

a už se těším až ho použiji...

úterý 18. října 2016

TIP NA DÁRKY PRO DĚTI ...

a málo jich v rodině nemám, rovnou čtyři.
Dva klučíky a dvě slečny.

Zatím jsem vybrala tyto venkovní hry:

Tvoříme slova
a
Kroužky - hod na cíl 



u kterých se mi líbí, že jsou ze dřeva a mohou je hrát i dospěláci.
Hry jsou jednoduché, nezaberou příliš místa a v zimě se v pohodě mohou hrát i v teple domova.

Pro našeho dobrodruha Matýska jsem koupila skládací nožík, který má zaoblenou špičku a tím pádem je přeci jenom bezpečnější.
On totiž velmi rád ořezává kdejakou větev do špičky :o)).


Pro jednu ze slečen jsem objevila krásné pouzdro na toaletní potřeby, protože taková devítiletá holčička jich už určitě má také dost.
Na cestování naprosto užitečná věc.
Celé pouzdro se dá hezky pověsit v koupelně (když je třeba na návštěvě u babičky a dědy)  za háček.


Jak vidíte, zdárně se připravuji na vánoce.

Pokračuji v přemítání a vymýšlení ...

P.S. Pro zájemce - vybírala jsem zde https://www.promaledobrodruhy.cz/venkovni-hry/