středa 16. listopadu 2016

JAHODOVÝ DORTÍK ...

jsem mohla upéct díky zásobě jahod v mrazáku. Jak se panečku po jejich sezoně hodí k přípravě ovocné dobroty.
Taky však především musím vyklízet urychleně od ovoce mrazák,  vzhledem k blížící se naší letošní zabíjačce.
To budou jiné pochoutky.

Víc a víc hledám recepty na tyhle typy dezertů. V dortových či koláčových formách je upečené množství pro nás dva naprosto optimální.

 

 V kuchařce ze Svatojánu nacházím tolik vynikajících dortíků a koláčů, že mám neustále z čeho vybírat.

JAHODOVÝ DORTÍK

* 180 g polohrubé mouky
* 180 g moučkového cukru
* 100 g másla
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 500 g tvarohu (kostka!)
* 200 ml kysané smetany
* 200 ml mléka
* 1 vanilkový cukr
* 1 sáček vanilkového pudingu
* 500 jahod

- z mouky, poloviny cukru moučky, másla a prášku do pečiva zpracujeme drobenku(žmolenku),
- vyložíme dortovou formu pečícím papírem (aby byl i na stěnách formy),
- tři čtvrtiny drobenky nasypeme na dno (trochu jsem pomačkala),
- rozmixujeme tvaroh, zakysanou smetanu, mléko, zbytek moučkového cukru, vanilkový cukr, pudingový prášek a jahody (hrstičku si jich necháme vcelku a vmícháme nakonec po rozmixování),
-  tvarohový krém nalijeme na drobenku a posypeme zbylou částí drobenky,
- pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi půl hodiny do růžova.
Porcujeme vychladlé.

  

A co mně se nestalo ?
Vše jsem si připravila pěkně k ruce, odvážila, odměřila.
Když jsem nasypala navrch drobenku, otočila jsem se směrem k lednici a tam jsem měla připravenou odměrku s 200 ml mléka.
Už se nedalo nic dělat, mléko nebylo jak do tvarohového těsta vpravit.
Upekla jsem to bez něj.
Hm, ani tam nechybělo :o)).

Ale zřejmě by tvarohová hmota byla jemnější ...

 

 
  

6 komentářů:

  1. Alenko tak ten vypadá opravdu mňam... Mne dnes také čeká pečení a nevěděla jsem coby.. Jahody v mrazáku jsou, tak jdu na koláč😉..
    Děkuji za recept. Přeji ti krásný den.Z❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé Zdeni, tak to jsem se parádně trefila. Nám chutnal opravdu velmi a myslím, že ho brzy upeču znovu i s jiným ovocem.
      Měj krásný den i ty.
      Ála

      Vymazat
  2. Jsem ráda za tento recept, na mrazáku mám zásoby malin a jahod, sice nebudeme mít zabijačku, ale už by potřeboval vymrazit. Pohodové dny, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zásoby krásně zužitkuj Kájo, doma si určitě pochutnají :o).
      Měj krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  3. Já z jahod nepeču - párkrát za sezónu udělám knedlíky a jinak konzumujeme "syrové" - manžel s cukrem (a občas se šlehačkou), já samotné (občas se zakysanou smetanou). Ani do toho mrazáku nezbude... :-). Ale recept vypadá zajímavě (takový kříženec mezi drobenkovým koláčem a cheese cake)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si jich do mrazáku dala trochu, pro zpestření pečení :o). Jinak knedlíky s nima mám moc ráda, také je v létě několikrát uvařím.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála