úterý 11. října 2016

ŽITNÝ CHLÉB ...

je asi nejlepší z vlastního žitného kvásku.
Asi třikrát jsem se pokoušela si založit žitný kvásek, ale bohužel ani jednou se mi zatím nezadařilo. Může to být prý vodou.
Mám slíbeno od známé, která svůj kvásek má a mám si k ní přijít, tak snad ho budu mít také.
Zatím jsem si koupila 

Žitný kvásek sušený

 a dle návodu na sáčku jsem pekla žitný chléb tmavý.
Zadělávala jsem ručně, pekárnu mám rozbitou a ještě jsem si novou nekoupila.
Nechala kynout tři hodiny, vytvarovala bochánek a dala do skleněné zapékací misky, kterou mám jen na chleby.
Pekla 20 min na 250°C a potom 90 min na 180°C v předehřáté troubě.
Věděla jsem, že chleba zadělaný jenom z žitné mouky nebude nadýchaný, bude hutný.
Když jsem ho však vyndala z trouby, zdálo se mi, že je z něj kámen :o).
Bochánek byl jen o trochu větší než neupečený.
Byla jsem zklamaná.


 Ráno jsem ho přeci jenom rozkrojila, kůrka byla pevná, ale střídka vypadla moc dobře.
Namazala jsem jenom halabala máslem a zakousla se.
Překvapení.
Chleba je chuťově naprosto vynikající.



Moc jsem si pochutnala.
Příště zkusím variantu Světlý chleba, kdy se těsto nechává kynout 2 hodiny a  dává do nepředehřáté trouby, peče se na 180-200°C asi 80 min.


Takže kdo nemáte svůj žitný kvásek a chcete vyzkoušet pravý žitný chléb, nebojte se vyzkoušet tento sušený žitný kvásek, vůbec to není špatné.

I přesto - chci svůj kvásek mít ...

 

14 komentářů:

  1. ALčo, chléb vypadá perfektně!!! O sušeném kvásku jsem nevěděla, děkuji za inspiraci. IVana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na něj narazila v Natur obchodě, lákalo mne to vyzkoušet.
      Krásné podzimní dny ti přeji Ivanko.
      Ála

      Vymazat
  2. Není nad vlastní domácí chléb. Peču pšenično žitný dvakrát až třikrát do týdne a jiný už nám nechutná. Kvásek mám již několik let vlastní a opatruji si ho jako oko v hlavě. Sušený kvásek je jistě výborná alternativa, ale určitě se Vám podaří mít svůj vlastní(darovaný)živý kvásek.
    Hodně štěstí při dalším pečení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím, domácí chleba je opravdu chutný. I když kupujeme také v malém pekařství, chleba se jim v poslední době pokazil, je suchý, drolivý a v druhém pekařství mají nového pekaře a ten asi nic neumí, chleba místo šišky je placka, takže krajíc samá kůrka.
      Já pevně doufám, že se mi podaří také mít živý kvásek vlastní.
      Přeji krásné podzimní dny Henrieto.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko sušený kvásek jsem si nakoupila v červnu doma v DM, ale ještě jej nevyzkoušela. Musím to zkusit. živý mám slíbený v Navanu v jedné polské pekárně, kde pečou kváskový chléb. I jsem ho dole v bytečku zkoušela, ale vždycky mi umřel. Asi tam bylo moc chladno, nebo jsem neodhadla ,jak má vlastně vypadat. Vždy měl silnou jakoby alkoholovou vůni, to asi nemá být. Knížka dnes odletěla za Tebou. Zdravím z dálky Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Marcelko vyzkoušej, jsem zvědavá jak se ti podaří. Já ten kvásek měla také divný, smrděl acetonově, to nemá. A hlavně nežil...
      Budu se tedy těšit na balíček a snad ten můj k tobě také brzo dorazí. Dej vědět, zda bylo vše v pořádku.
      Krásné dny ti přeji.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko moc děkuji za doporučení..Já jsem se zatím kvásku obávala. Ale sušený jsem neznala.
    Alenko přeji ti krásné, podzimní dny. Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až se řádně vyzdravíš, můžeš Zdeni vyzkoušet.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  5. Alenko z vlastního (také darovaného kvásku) peču chléb už asi čtyři roky a chléb nám chutná a všem, kdo ochutnají. Sušený kvásek používám jen na housky nebo pletýnky, když potřebuji pečivo rychle. Jsem moc spokojená. Teď se chystám vyzkoušet upéct chleba ze špaldové mouky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, já jsem se nyní také vrhla na pečení domácího pečiva. A zkouším stále nové recepty,to mne baví.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  6. Ty jsi se tedy s podzimním počasím vrhla do kuchtění s plnou vervou :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, máš pravdu, vrhla s vervou, nějak mám elán.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko chlebíček vypadá skvěle a ten ocet bude jistě taky výborný!
    I já jsem včera stříhala bylinky, asi naposledy...
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl Helenko chuťově moc dobrý, jen málo vykynul, tak byl takový nízky :O).
      a na ocet se těším.
      Měj se krásně.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála