čtvrtek 22. září 2016

PORTSKÉ VÍNO ...

Jednu lahvinku španělského vína portského typu jsem dostala k narozeninám od jednoho ze synů a šetřila jsem si ji na podzimní večery.
Na povzbuzení, pro zahřátí, pro uvolnění, pro lahodnou chuť tohoto nápoje.
Každý večer v pošmourných dnech jsem si nalila lehce do sklenky.





 Portské víno (známé také pod názvy Porto, Oporto nebo v originále Vinho do Porto) je fortifikované (dolihované) víno produkované v údolích podél řeky Douro v severní části Portugalska. Jedná se typicky o červené víno s vyšším podílem zbytkového cukru (často je prezentováno jako dezertní víno). Objevuje se v suché, polosuché nebo také bílé variantě. 

 Portské se na počátku 18.století během války o španělské dědictví stalo velmi oblíbeným v Anglii. Jelikož Anglie a Francie se v této válce ocitly na znepřátelených stranách, stal se import vína a dalšího zboží z Francie značně problematický. V roce 1703 tak byla podepsána obchodní dohoda, díky které mohli portugalští obchodníci importovat zboží do Británie při nezvykle nízkých clech. Během dlouhých plaveb po moři se ale víno často kazilo, a tak se pro zlepšení jeho trvanlivosti začalo fortifikovat, tedy dolihovávat vinným alkoholem.

Institut vín z oblasti Douro a Porto (IVDP – Instituto dos Vinhos do Douro e Porto) dělí dále portské víno do dvou kategorií: běžná portská vína (klasické odrůdy portských vín ruby, tawny a bílé) a Categorias Especiais, speciální odrůdy, kam spadají všechna ostatní.

Portské víno tawny

Portská vína tawny jsou vína vyráběná z červených hroznů, která zrají v dřevěných sudech a jsou vystavována postupné oxidaci a odpařování. V důsledku toho postupně dozrávají do zlatavě hnědé barvy. Vystavení kyslíku dodává vínu „ořechovou“ příchuť, která je namíchána tak, aby odpovídala klasické chuti portského vína. Portská vína tawny jsou sladká nebo polosuchá a jsou obvykle konzumována jako dezertní vína.

Portské víno ruby

Portské víno ruby je nejlevnější a nejrozšířenější produkovaný druh portského. Po fermentaci je uloženo v nádržích vyrobených z betonu nebo nerezové oceli, aby se zabránilo oxidačnímu zrání a zachovala se jeho sytě červená barva. Toto víno se obvykle míchá tak, aby odpovídalo stylu značky, v jejímž rámci má být prodáváno. Víno je před lahvováním zjemňováno a filtrováno za studena a s věkem se obvykle nezlepšuje.

Bílé portské

Bílé portské se vyrábí z bílých hroznů a lze jej vyprodukovat v široké škále stylů, i když až donedávna produkovala řada výrobců cokoliv, jenom ne standardní produkt. Obyčejné bílé portské tvoří vynikající základ pro koktejl, zatímco ta starší chutnají nejlépe samotná, řádně vychlazená. Existuje celá řada druhů bílého portského, od suchého až po velmi sladké. Pokud bílá portská vína zrají po dlouhou dobu v dřevěných sudech, ztmavnou, případně dosáhnou bodu, kdy je obtížné (podle samotného vzhledu) určit, zda bylo původní víno červené nebo bílé.
zdroj : Wikipedie

Ač mám v oblibě vína bílá, nepohrdnu sklenkou

p o r t s k é h o .

Třeba někdy dostanu originál :o).


Na zdraví...
  

11 komentářů:

  1. Alenko, sklenka portského je veliká lahoda!!! Tak na zdraví dnešnímu nastávajícímu podzimu!!! Hezký den. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na zdraví Jarko, ať nás bacily nebací :o).
      Ála

      Vymazat
  2. No páni! Typ na knihu, dobré jídlo a sklenku portského na konec, kdo by odolal. Portské mám moc ráda, pomalu přichází jeho čas.
    Alenko, měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, asi bych neměla čekat na další narozeniny a koupit si zásobičku sama :o)).
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  3. Ali portské víno mám taky ráda. Patří k chladným večerům.

    OdpovědětVymazat
  4. Alčo, v dubnu jsem byla v Portugalsku a portské víno jsme povinně pili každý večer. Pokaždé jinou značku a pokaždé výborné. Přivezli jsme si pár lahví domů a rozdali je jako dárky.

    OdpovědětVymazat
  5. Portské mne zatím nějak moc neoslovilo. U nás se spíš sem tam použije do vaření (hlavně manžel, který je experimentátor)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, při vaření je také moc dobré. Můj muž by ale řekl - taková škoda :o)).

      Vymazat
  6. Ano,tohle víno je opravdu dobré:)Zatím jsem ale pila jen červené,chtěla bych ještě vyzkoušet růžové a bílé:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála