středa 14. září 2016

MAĎARSKÝ PERKELT ...

z vepřového masa.

Již několikrát mi na mysl přišla myšlenka, v čem je vlastně perkelt jiný než náš klasický guláš ?
A vždy jsem uvařila opět guláš :o).
Nedávno mi to nedalo a zahloubala jsem se do receptů.
No jo, je to ve způsobu zpracování masa.
Připravuje se buď z kuřecího nebo vepřového masa, a to vařením.
Ne dušením, takže se maso nerestuje na cibuli, aby se zatáhlo.
I když jsem četla, že někdo to dělá i u perkeltu, tak nevím.

 
 To je vlastně ten jediný rozdíl v přípravě, alespoň co jsem našla já recepty.
Možná, že mi zde napíší kuchařky naprosto jiný způsob, jiný rozdíl, ale řeknu vám, že to co jsem uvařila v sobotu návštěvě, bylo tak chutné, že jsme se oblizovali u stolu všichni společně a talíře jsme vytírali kousky chleba úplně do čista.

Příprava je naprosto jednoduchá :

vepřové plecko
cibule
sádlo či olej
sladká paprika
sůl



* na rozpáleném tuku jsem orestovala dostatečné množství cibule (v mém případě asi 5 větších) do jemně zlatova
* zasypala jsem 2 ČL sladké papriky, ihned rozmíchala a zalila horkou vodou (paprika nesmí zhořknout)
* vepřové maso nakrájené na větší kostky jsem vložila do vody
* osolila
* vařila a když bylo maso skoro měkké, odebrala jsem pokličku a cca 30 minut jsem nechala redukovat tekutinu do jemné šťávy
* asi v polovině této fáze jsem přidala pokrájená (oloupaná) rajčata na kousky a zelenou papriku na malé  proužky

A pak jenom ochutnala, zda není potřeba přisolit a těšila jsem se na odezvu hostů.


- kdo má rád, může na talíři přizdobit syrovou cibulkou -


 Jak jsem psala výše, sbírala jsem ze stolu skoro čisté talíře a poslouchala samou chválu.

Stálo za to vyzkoušet maďarský perkelt ... 




 

10 komentářů:

  1. Už vím,čím zítra překvapím-houby guláš,perkelt miláčkům uvařím.
    Alenko děkujuuuuuuu ;-)H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napiš na blog jak se vydařil Hani. Já fakt sklízela ovace :o)), místo grilování jsem na stůl postavila obr hrnec s perkeltem a už se jenom nabíralo a nabíralo.
      Ála

      Vymazat
  2. Tak to byla urcite dobrota!!!!Hezky vecer Ila

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko, už takhle na fotce vypadá mňamózně:o)!!! Voní až sem! Měj se moc krásně a já ho zkusím taky udělat. ( i když guláš je doménou mého manžela - to je jediné, co on vaří! Tak nevím, zda ho mám trumfovat. Mohla bych mu ubrat motivaci:o)..ještě to promyslím...měj moc krásné dny.Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, bylo to mňamózové. Můj muž zase výtečně připravuje bramborový salát, do toho nesmím zasahovat (a já jsem tak ráda). Tak ať perkelt zkusí muž ?
      Pa Ála

      Vymazat
  4. Dobrý večer, dnes jsem se jen tak toulala a dostala jsem se až k vám a tady se mi zalíbilo, protože perkelt vařím obdobně. Váš vypadá moc hezky a jestli chcete, ukážu vám i ten můj.
    http://namemstole.webnode.cz/products/kruti-perkelt/. Mějte se hezky. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak to Vás Marcelko velmi vítám na mém blogu. Na krůtí perkelt nahlédnu, protože krůtí maso mám moc ráda. Děkuji za odkaz.
      Přeji krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  5. U nás je to podobně jako u Inky - guláš vaří muž (a skvělý), tak mu do toho asi neubdu fušovat perkeltem. Ale možná krůtí nebo kuřecí bych zksit mohla, protože to už je "úplně jiné jídlo"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj muž také umí vařit a dokáže mne plně zastat, ale kdo pak má uklízet tu kuchyň :o)). Ale bramborový salát dělá tak skvělý, že už léta ho já nepřipravuji.
      Tak Stáňo vyzkoušej, třeba mu bude chutnat ten tvůj "guláš".
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála