pondělí 5. září 2016

KOZÍ SÝRY...

ale nejenom ty, máme velmi rádi a určitě jich zkonzumujeme víc než uzenin, které nám s mužem chutnají méně a méně, bývají opravdu nekvalitní a zdroj na šikovného řezníka, který by vyráběl dobré, nešizené klobásy a salámy, nemáme.




Přes naše kamarády jsme objevili Kozí farmu pod Ještědem
a zde si nedávno nakoupili úžasné kozí sýry.
Kozí sýr je kvalitnější, lépe stravitelný a zdraví prospěšnější než kravský, ale pouze v případě, že kozy byly dobře krmeny nebo jsou v přírodních chovech. Kozí sýry se používají ve studené, ale i teplé kuchyni. Velmi chutné jsou gratinované nebo i grilované, vynikající je například i rizoto s houbami a kozím sýrem, najdou své uplatnění ve studených salátech, rozumějí si s těstovinovými jídly.
přírodní s olivami a sušenými rajčaty jsem doplnila vlastními "močáky" :o)


 Jejich produkty jsou velmi chutné a nejsou cítit typickým kozím aroma, který někdo nemá rád a proto kozí sýry nejí.
Francouzi prý naopak vyhledávají co nejsilnější kozí vůni :o).
 
Dostalo se nám při nákupu plno informací a byla nabídnuta ochutnávka různých příchutí. A protože sýry jsou opravdu čerstvé a nemají příliš dlouhou trvanlivost, museli jsme si vybrat pouze tolik, kolik jich s mužem během té doby zvládneme sníst. A tak jsme si odvezli - s česnekem, s brusinkou, s olivami a sušenými rajčaty, řecký a na gril.
Na grilu jsem ho připravila tak, že jsem na alobal nakapala trochu olivového oleje, položila kolečko sýru, opět zakápla olejem a posypala provensálským kořením, zabalila a v grilu zahřátém na 200°C nechala asi 5 min.
Byl naprosto vynikající.





 
 Přikoupili jsme ještě jejich Goudu zrající dva měsíce a s koriandrem, který zrál šest měsíců.

k sýru se dobře popíjí kvalitní bílé víno


 Naše letní večeře se staly příjemnou ochutnávkou
 výborných kozích sýrů.

Jak jsem psala výše, sýry milujeme, a dalším z oblíbených sýrů je Limburský, který jsme si donedávna kupovali u našich německých sousedů, než jsem objevila, že ho prodávají v Lidlu a víceméně za stejnou cenu.

   




 U těchto zrajících sýrů je veliká výhoda je konzumovat
venku, na čerstvém vzduchu :o).

Mezi další vynikající sýry na gril jsme zařadili s mužem Camembert
  této značky (také zakoupeno v Lidlu) :



 A opět ho posadím do olivového oleje, zakápnu i shora, posypu kořením, na fotce Argentina,  přidám jemná kolečka cibule, zabalím do balíčku.
V teplém grilu okolo 200°C jim dopřeji 5-8 minutek.





 

 A pak už jenom cinkají jemně příbory a rozplývající se sousta zapíjíme vychlazeným bílým vínkem z Moravy...

 

14 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. To teda jsou !! Nějak se víc a víc na ty sýry zaměřujeme, v Německu vždy nevím který vybrat. Jen nevyhledáváme zrovna sýry tavené :o)), jsou hrozně přesolené.

      Vymazat
  2. Alenko, i my jsme sýroví a vínkoví ☺ Mňam.
    Pa pa M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A stále se dají ochutnávat nové a nové, že ?
      Zdravím Martinko.
      Ála

      Vymazat
  3. Tolik dobrot pospolu.....kozi syr jsem jeste nikdy nejedla????Ila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Ilonko zkus, poohlédni se ve svém okolí zda nemáte blízko kozí farmu a třeba ochutnáš.
      Ála

      Vymazat
  4. Miluji sýry!!(ale olomoucké nemůžu..ty mi v dětství zprotivil můj bráška..)..a kombinace sýrů a vína nemá chybu..měj se krásně Alenko.Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, olomoucké, romadůr měli vždy rádi moji rodiče, já tehdy ohrnovala děsně nos. Jenže tyto výrobky už nejsou co bývali, většinou jsou uvnitř "tvarohové" a nejsou tím pádem dozrálé. Škoda.
      Pa Inko.
      A.

      Vymazat
  5. Sýry taky miluju. A kozí sýry... mňam (nevadí ani jejich typický odér). Grilovaný hermelin/camembert je taky naše oblíbená letní večeře.Buď ho děláme jen jemně okořeněný a na hotový pak přidáme brusinky nebo kromě cibule přidáváme do alobalu ještě plátek rajčete a kousek papriky. A z limburského sýra tuhle vyráběl manžel pomazánku podle receptu od kamaráda (dával tam ještě cibulku, pivo, hořčici a asi dvě ančovičky) - nebyla špatná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tolik variant jak si Stáňo pochutnat, že ? A ta pomazánka mne zaujala velmi, ale asi bych možná vynechala to pivo, zdá se mi hořké do pomazánky. Zkusím určitě, díky.
      Zdravím.
      Ála

      Vymazat
  6. Alenko, ty mi tedy děláš chutě a naše Terka, milovnice koz a všech jejich produktů, tak by omdlévala :o)
    Měli jste opravdu skvostnou večeři!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to když je milovnice, určitě se u vás doma kozí sýry objevují na stole pravidelně Helenko, že ?
      Zdravím velmi.
      Ála

      Vymazat
  7. taky se nám doma silně změnil poměr kupovaných sýrů a uzenin. Kozí sýry ale zatím naši potomci spíš bojkotují. Aspoň něco na nás zbyde. :) Pěkný den, Pavet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K těmto a zrajícím sýrům musí děti "dorůst" :o). A tak máte alespoň Pavle něco víc pro sebe, to také mnohdy není vůbec špatné.
      Zdravím tam k vám.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála