středa 23. března 2016

BORŠČ...

je polévka, kterou miluje náš Radek a vždy když ji uvařím slastně si přidává na talíř a je na něm vidět, jak mu šmakuje.
Někdo nemá rád červenou řepu, tak mu nechutná, ale u nás, jak často říkám, se sní všechno.

  
Jedná se o hutnou sytící polévku.
A jak ji vařím já ?

Do hrnce s vodou dám vařit kousek předního hovězího masa a kousek vepřového plecka, osolím, přidám bobkový list, 5 kuliček nového koření,5 kuliček černého pepře. Vařím do změknutí masa.



V druhém hrnci si připravím zeleninový základ.
Na trošce oleje zpěním jednu nadrobno pokrájenou cibuli, na plátky nakrájené  2-3 stroužky česneku, přidám 3-4 lžíce rajčatového pyré. Asi čtvrtku hlávky bílého zelí pokrájím na malé proužky, dvě mrkve oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle, 3 bulvy červené řepy oloupu (je lepší si vzít na ruce jednorázové rukavice, které pak vyhodíte) a nakrájím na nudličky. Vše vložím do hrnce s cibulí a rajčatovou šťávou, osolím, chvíli společně restuji a pak podliji vývarem z masa. Vařím do změknutí zeleniny a mezitím si připravím máslovou jíšku.
Maso z vývaru pokrájím na malé kousky a vložím do polévky, zbylý vývar doliji a zahustím vše jíškou.
Podle chuti je možné přidat trochu cukru, zakápnout octem, dosolit.

Na talíři zdobím kysanou smetanou, kdo nemá rád, tak s klidem vynechá.

Pokud vařím boršč, tak jedině v tom největším hrnci...



8 komentářů:

  1. Boršč je u mně jedna z mála polévek, které u jídla nevynechám !
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to chutná polévka, že ? Můj muž nemá rád sterilovanou červenou řepu - už z dětství - ale čerstvou v polévce baští s chutí :o).
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, miluju boršč...je to vynikající polívka..
    Měj se fajn.. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také Jarko :o)), ta chuť je prostě báječná.
      Hezký den.
      Ála

      Vymazat
  3. Boršč jsem nikdy nevařila. Což bude tím, že nemusím polévky "co v nich není vidět dno talíře" - prostě jsem vývarová.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo tak to my máme rádi jak husté,či krémové, tak vývary :o), jsme prostě polévkoví.

      Vymazat
  4. Jůůů, boršč milujeme celá rodina, dala bych si :-) Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda Radu, hned bych ti nabídla kdyby to šlo :o)).
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála