pátek 19. února 2016

ŠPENÁTOVÉ PIROHY...

mne zaujaly na stránkách Kuchařky ze Svatojánu.
Je mou neustálou inspirací.



Opět jednoduché, zdravé vaření.

Večer předem promícháme v míse

150 g hladké mouky
150 g celozrnné špaldové mouky
půl lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
150 ml vody

vyklopíme na vál a zpracujeme hladké, lesklé těsto, které dáme
do potravinářské folie a necháme v lednici do druhého dne.

300 g špenátových listů opereme, spaříme vroucí vodou, scedíme
a nasekáme (myslím, že lze použít i špenát mražený, ale opravdu listový, ne prosím protlak!),
na 2 lžicích olivového oleje necháme změknout pokrájenou červenou cibuli
a 2 stroužky česneku,
vmícháme špenát, osolíme a dusíme 5 minut,
necháme vychladnout 
a přidáme 100 g nastrouhaného přírodního sýra
(veganského, je v receptu, nebo bílého tofu)
- já použila bílý sýr syrovátkového typu z Lidlu, který jsem zrovna měla v lednici na vyzkoušení a byl ve špenátu výborný.

Těsto na vále prohněteme a rozdělíme na 12 stejných dílů, vyválíme z každého dílu placku větší jak dlaň, doprostřed dáme lžíci špenátu, přeložíme a okraje zmáčkneme vidličkou (já jsem si vypomohla "udělátkem", který za mne celý piroh důkladně uzavřel) a vkládáme do vroucí osolené vody,
vaříme 8 minut.

Na talíři zdobíme na oleji dozlatova osmahnutou cibulkou.




 Pirohy jsou po uvaření tmavší, to dělá ta špaldová mouka, ale jsou velmi chutné, manžel si přidal :o).

A to je vždy pochvala pro kuchařku, že ?...

 P.S. Vzhledem k tomu, že jsem měla půlkilový pytel čerstvého špenátu, uvařila jsem ho všechen a samozřejmě mi zbyl. Musím říct, že špenát zahuštěný tím syrovátkovým sýrem byl neskutečně dobrý. Druhý den jsem uvařila asijské širší nudle, špenát ohřála, navrstvila na nudle a posypala strouhaným sýrem Grana Padano. Byla to neskutečná dobrota, o rychlosti přípravy ani nemluvě :o)) a chutný oběd byl na stole raz dva.

4 komentáře:

  1. Alenko, zahlédla jsem recept u Svatojánu a nakonec ho mám tady .. vypadá zajímavě ... já na listový špenát nedám dopustit, jiný nekupuju.
    Nevím proč ho nezaseju, mami ho vždy mívala a byla to paráda.
    Měj se fajn. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem si ho loni Jarko na zahradě také pěstovala a byl vynikající. Nadělala jsem si pytlíčky do mrazáku, ale bylo ho málo, letos musíme zasít víc :o)).
      Krásný víkend.
      Ála

      Vymazat
  2. Dobrý den Alenko,měla bych k Vám dotaz-mohla byste se mi prosím ozvat na e-mail:
    j.cohorna@worldonline.cz
    Děkuji Lenka C.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála