pondělí 22. února 2016

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA...

Já vím, že v době, kdy si většina z nás hlídá cholesterol a baští pouze zdravou stravu, je tato pomazánka skoro nepřípustná.
Já však nejsem takový zarytý hlídač kalorií a občas dovolím svému tělu zahřešit, neboť si říkám, že náš organismus se nezblázní, když všeho požijeme s mírou, je tomu třeba i rád.
Strava má být pestrá a má obsahovat vše.
Proto ze mne nikdy nebude vegetarián :o).
To je můj osobní názor, nikomu ho nevnucuji a každý ať se stravuje jak on sám uzná za vhodné, sám si zvolí a chce.
  
Ale zpátky k té pomazánce.



Každý jistě zná vepřové sádlo (mimochodem řízek smažený na sádle je nejlepší co jsem kdy jedla) a když se škvaří, zbydou škvarky.
Dočetla jsem se, že když se dříve chovala domácí prasátka tak na 200 kg i více a sádla vždy bylo požehnaně, uchovávaly se škvarky tak, že je hospodyně rozemlela, přidala sůl, pepř a rozdrcený česnek (koření, která se používá na zabijačce), mírně zalila sádlem a uložila v nádobách či sklenicích v chladnu. Takto pomazánka vydržela prý bez problému.

V dnešní době máme chladničky a tak si můžeme dovolit zpracovat v ní uložené škvarky postupně na různé pomazánky, které se rychle spotřebují.

Škvarková pomazánka I.

- rozemelu škvarky v masovém mlýnku zároveň s cibulí, pokrájenou na čtvrtky,
- nastrouhám vařená vejce,
- osolím, opepřím, přidám trochu hořčice,
- vše řádně smíchám




Škvarková pomazánka II.

 - k rozemletým škvarkům s cibulí přidám nastrouhané kyselé okurky,
- nastrouhám vejce a tvrdý sýr,
- osolím, opepřím
- vše řádně smíchám 



Pomazánka je vynikající na čerstvém chlebu nebo bagetce.
Musím říct, že z mističek mizely obě dvě pomazánky rychlostí blesku, ale něco ještě pro uložení do chladničky přeci jen zbylo.



Stále platí, že nic se nemá přehánět, ale jednou za čas snad můžeme náš organismus trochu
promastit ...

  

14 komentářů:

  1. Alenko, ráda věřím, že pomazánky byly hned pryč. Občas si ji taky dopřejeme, u nás cibule, hořčice a okurka :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naši předci věděli co je dobré :o)). Také si rádi občas zahřešíme.
      Helenko, měj klidný celý týden.
      Ála

      Vymazat
  2. souhlasím, občas i ta škvarková pomazánka nebo čerstvé škvarky musí být, jak říká manžel promastit si střeva aby nám ta zelenina potom lépe klouzala. Já dávám škvarky, cibule, hořčice, okurka, vajíčka a samozdřejmě sůl a pepř. Hezký den. DanaOlga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel to říká naprosto správně :o). Ingredience dáváme asi všichni stejné, ta chuť se škvarkům musí dodat, protože žadnou samostatné nemají. Ale takové mírně teplé jen se solí - no jen tak zlehka !! Jinak je to záhul na žlučník :o)).
      Přeji krásné dny Dano Olgo.
      Ála

      Vymazat
  3. To už jsem dlouho neměla a po tvém příspěvku to musím napravit :o)
    Měj se Ali moc hezky..Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda Marti, že nejsme jediní kde takhle hřeší :o)).
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, ano.. strava má být pestrá od všeho kousek .. proč bychom nejedli to co předkové, pochopitelně s mírou ... vždyť je to tak dobré.
    Pomazánku děláme stejnou akorát bez vajíček a okurku klidně k tomu a na chleba. Samotné škvarky jsou taky vynikající.
    Měj se krásně. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to také tak myslím Jarko. Vždyť třeba luštěniny dnešní děti moc nejí, nebo i neznají.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  5. Ali souhlasím, že strava má být pestrá.
    Škvarkovou pomazánku si občas dám ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, pestrá, doplněná zeleninou, a spíš než na kvantitu hledět na kvalitu.
      Měj se prima Ali.
      A.

      Vymazat
  6. Zrovna včera jsem koupila sádlo a chystám se škvařit. Vlastní škvarky a sádlo jsou to nejlepší BIO Organic pro naše tělo. Lepší smažit na sádle než na nějakém umělém tuku. A lepší domácí škvarková pomazánka než kupovaná paštika s rozemletými kostmi apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. Při dnešní katastrofické kvalitě potravin je nutné hodně vybírat.
      Přeji dobré škvaření a chutné škvarky :o).
      Ála

      Vymazat
  7. Alenko, taky si škvařím sádlo a jak už jsem psala naší babičky každodenní večeře byla chleba se sádlem nebo škvarky s chlebem. Dožila se skoro 102 let. To mluví samo za sebe, ne?:o) Krásné dny..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a tady je jasný důkaz, že ta strava nebyla nic škodlivého. A babička se dožila tak vysokého věku. Dneska nás bombardují neustále radami na co musíme brát prášky, abychom přežili rýmu, kašel, chřipku. Ach jo...
      Měj krásné dny Inko.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála