pátek 5. února 2016

RYCHLÁ POLÉVKA...

zeleninová, ty u nás vedou i když poctivý vývar musí být každou neděli, to je již zvykem.

Polévky vařím často, víceméně obden a myslím si, že jsou základem jídelníčku a neměly by se vynechávat. Pro malé děti jsou zdrojem vitamínů a přispívají k pestré stravě.

Rychlá polévka
(inspirace v Kuchařce ze Svatojánu)



- připravíme si olej, cibuli, špaldovou mouku, 3-4 mrkve, kousek celeru, kousek hlávkového zelí a červenou čočku tak 4 lžíce (tu nemusíme předmáčet, je měkká velmi rychle),

- asi na 3 lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, zasypeme 4 lžícemi špaldové mouky, osmažíme jíšku,
- postrouháme na hrubém struhadle mrkev a celer, zelí nakrájíme na tenké proužky a přidáme k jíšce,
- zalijeme 1,5 - 2 litry vroucí vody,
- přidáme červenou čočku, osolíme, vsypeme sušený či čerstvý libeček a vaříme cca 20 minut. 

 A k rychlé polévce připravím třeba i rychlé hlavní jídlo :o).
Když zbydou vařené brambory ve slupce připravím

Bramborovou lepenici




- oloupané vařené brambory postrouhám na hrubém struhadle,
- na trošce sádla nebo oleje nechám zesklovatět v pánvi jednu pokrájenou cibuli,
- přidám nadrobno nakrájenou slaninu,
- orestuji,
- vsypu do pánve nastrouhané brambory, osolím, mírně opepřím, mícháním vše spojím a chvíli opékám,
- připravím do misek domácí čalamádu a oběd je hotový.

         Lepenici má rád můj muž, protože si vždy vzpomene na svoji babičku, u které jako školák trávil každý rok celé letní prázdniny a která mu připravovala klasická česká jídla, jednoduchá a přitom chutná a výživná. A kluka, který celý den lítal po vsi a kolem řeky, byla nutnost nasytit :o).

Mne zase těší, když mi náš vnuk Matýsek řekne
 - Babíí,ty umíš tak dobře vařit. -

No není to to nejlepší ocenění ? :o))...




 



 

4 komentáře:

  1. Také si myslím, že polévka je základ... :) Recept vyzkouším! :) Mějte krásný den! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naši kluci polévky milují od mala a neumím si představit, že bych polévky přestala doma vařit :o).
      Tak ať chutná.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, vyzkouším podle tebe další polévku ... bez polévky ani ránu...
    Lepenice je výborná.. my ji děláme z brambor zelí plus cibulka ...
    Měj se fajn. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Jarko neustále zkouším nové a nové, to vaření je pak pro mne pestřejší, protože vařím každý den :o).
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála