neděle 24. ledna 2016

SOBOTNÍ PEČENÍ...

Matýsek u nás byl na víkend.
Chystali se s dědou jet lyžovat a tak jsem věděla, že přijedou utahaní, vymrzlí a Matýsek bude určitě shánět nějaké laskominy. Všechno do něj nyní padá jako do mlýna, roste nějak rychle a žádnému jídlu neřekne ne.

To, že napadl dostatek sněhu, se muselo využít ke sportování.
Dnešní děti bych řekla jsou trochu líné, takový malí povaleči :o),
příliš se do sportů nehrnou.
No, děda by si rád zalyžoval, ale protože je Matýsek ve fázi učně, přijel děda utahaný jako kotě, celý večer u televize jen zíval :o)) a Mates byl v pohodě.
Máťa je tvrdohlavý a prý nechtěl vůbec vnímat a hlavně poslouchat rady, takže se neustále válel ve sněhu, děda ho zvedal, padaly prý i slzičky, které střídal vztek.
Těžká doba začátečníků, ale bez toho to nejde. 

A já mezitím doma pekla.

Bublanina s třešněmi
(recept dle Kuchařky ze Svatojánu)


Je vynikající, já si jen upravila gramáž do koláčové formy :

původní - má úprava
250 ml mléka - 200 ml mléka
60 g cukru
lžičku strouhané citr.kůry 
170 g polohrubé mouky - 140 g polohrubé mouky
špetka soli
5 žloutků - 3 žloutky

po vymíchání jemně přidáme sníh ze zbylých bílků.

Srnčí hřbet


 
 Jednoduchý piškot do známé formy.
Máťa byl nadšený z názvu a když si nemohl vzpomenout, ptal se dědy a ten bleskurychle odpověděl - jehněčí hřbet.

Já mám letitý recept na piškotové těsto od své tchyňky Alenky
(ano :o), slavily jsme spolu svátek).

Na 1 vejce 30 g cukru a 30 g polohrubé mouky.
Vejce šlehat dostatečně dlouho s cukrem a pak jen stěrkou lehce vmíchat mouku.
Dávám do studené trouby a peču cca na 170°C dorůžova.

Na dort poměr na 5 vajec, na srnčí hřbet 3-4 podle velikosti.

Sluníčkové bulky





jsem pekla poprvé, konečně jsem si koupila nový vykrajovač na jablka.

250 ml vlažné vody
50 ml oleje
1 lžíce medu
500 g hladké mouky
1 lžíce Solamylu (zrovna jsem neměla, nevadilo)
půlka čerstvého droždí nebo sáček sušeného na 500 g mouky
1 lžička soli

- zpracujete těsto buď v pekárně nebo pěkně ručně jako já
a necháte kynout,
- vyválíte si postupně placky asi 3 cm vysoké a vykrajujete kolečka, která
rozmáčknete vykrajovačem (ne až nadoraz!),
- na plechu s pečícím papírem ještě nechte kynout cca 15-20 min,
- potřete rozšleným bílkem a posypte semínky,
- pečte na 190°C a do trouby vložte hrnek nebo misku s vroucí vodou
(pečivo je vláčnější a chutnější),
- pečeme 15 minut

K večeři jsem naplánovala plněné bulky vepřovými plátky smaženými v kořeněném těstíčku
(vejce, hladká mouka, koření např.Argentina, Country, trochu smetany),
ke kterým jsem připravila 

Balzamiko cibulku





Cibuli nakrájím na tenké proužky nebo kolečka (záleží na velikosti cibule),
na trošce oleje ji smažím,
až začne zlátnout přidám 1 kávovou lžičku krystalového cukru na 1 cibuli
(většinou počítám s 1 cibulí na osobu),
opékám tak dlouho, aby se cukru rozpustil a začal karamelizovat,
poté přidám 1 lžičku balzamikového octa,
lehce osolím,
nechám odpařit tekutinu
a chutná cibulka je hotová.
Je vynikající do plněných housek s mletou, masem nebo na grilovaná masa.

Na dochucení jsem ještě připravila domácí dresing
- majolka, bílý jogurt, sůl, pepř, francouzská hořčice.



  


 A to jsem měla na sobotu v plánu, že vytáhnu šicí stroj a budu šít povlaky na malé polštářky a zatím

jsem nevytáhla paty z kuchyně...

  


  

6 komentářů:

  1. No to se nedivím, žes nevytáhla paty...takových dobrot...to dá zabrat.
    Jsi pilná babička, chválím.
    Pa M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o))), však mi Matýsek říká, že jsem "výborná" kuchařka a že miluje moje polévky a omáčky a koláče, no prostě všechno babííí.
      Je to zlatíčko...
      Pa A.

      Vymazat
  2. Alenko, ty jsi úžasná, mě se tu sbíhají sliny..krásně jsi to připravila...měj se krásně.Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda Inko to ani ne. Ale všechno bylo moc dobré, všem chutnalo a já byla spokojená.
      Pa Ála

      Vymazat
  3. Jé Alenko, to si tedy chlapi dávali ... samé dobroty ... zrovna jsem říkala, že jsme dlouho neměli piškot...
    Tak hodně radosti z vnoučka. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně ta večeře s masem Jarko, to teda baštili jak zjednaní.
      Těším se až Jonášek povyroste a bude u nás také přespávat.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála