sobota 5. září 2015

RAJČATA III...

a už opravdu naposledy, nebojte :o).

Jako poslední recept z knihy 

Domácí dobroty z přírodních ingrediencí

jsem vyzkoušela

  
Rajčatovo-papriková salsa

600 g rajčat
300 g zelených paprik
1 červená cibule
125 ml červeného vína
1 lžička chilli
1 lžička červené papriky sladké
1 lžička mletého zázvoru
2 lžičky soli
150 g želírovacího cukru 1:1
 (neměla jsem, dala jsem klasický, trochu jsem posléze povařila pomixovanou směs, aby víc zhoustla)

- rajčata nařízneme do kříže, přelijeme horkou vodou, zchladíme ve studené a oloupeme, zbavíme nasazení stonku, nakrájíme na kostičky, papriky omyjeme, vykrojíme semeník a nakrájíme na jemné proužky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, 
vše v hrnci smícháme, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a dusíme 10 minut, směs přesuneme do robota a krátce rozmixujeme, aby v ní zůstaly malé kousky zeleniny, dáme zpět do hrnce a přivedeme k varu a vroucí dáme do sklenic, uzavřeme.

  
Lečo pod maso

na zimu velice ráda připravuji každý rok, hodí se nejenom na uvaření klasického leča jak jsme zvyklí, ale já směs hlavně používám při dušení masa a tím pádem mám pak hotovou i šťávu na přelití.

5 cibulí
10 paprik
15 rajčat
sůl, pepř mletý

- na oleji zpěním cibuli, přidám pokrájené papriky a rajčata, dusím do změknutí a zhoustnutí, horké plním do sklenic, otočím a nechám vychladnout
(ještě se mi nikdy nestalo, že by se jediná sklenice zkazila).

A tímto receptem končím své tipy na zavařování rajčat.
Sice stále ještě další dozrávají, ale to už budu jen uvedené recepty opakovat.

Je to nějak nekonečné...




  

8 komentářů:

  1. Kamarádka mi včera přinesla vlastnoručně nasušené a v oleji naložené rajčata. Byly výborné. Zkoušelas?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zkoušela Míšo a jsou vynikající. Prostě rajčata na všechny způsoby :-))).
      Ála

      Vymazat
  2. Vypadá to moc dobře, zajímavá kombinace rajčata a papriky. Měj se Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo všechno je opravdu chutné, to proto že vše řádně dozrálo na keříčkách.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko, nádherná úroda, a to co jsi z toho vytvořila - jedním slovem MŇAM... krásné zásoby na zimu..měj se krásně..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko a takovýchto košů již bylo několik :-)). Zrovna sušim várku rajčat v troubě. Skoro se divím, že mi ještě chutnají :-).
      Měj se.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, už mi docházejí slova, kterými bych tvé zavařování pochválila.
    Ta salsa vypadá moc dobře.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko tobě docházejí slova, ale mně už síly :o)))). I můj muž se začíná divit, že mne to ještě prý vůbec baví. Nějak to mám letos souzené, že by byla tuhá zima, že dělám takové zásoby ??? Sama nevím...
      Zítra zavařovat nic nebudu, začnu natírat lavičku - pro změnu.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála