čtvrtek 27. srpna 2015

RAJČATA...

 červenají a postupně na naší zahradě dozrávají do té správné chuti.
 Pěstujeme si je hlavně pro to, abychom si pochutnali. 
Je to tak veliký rozdíl mezi těmi, které zakoupíme v obchodech a která jsou dovážená ze Španělska, Holandska, Itálie.
Prostě zelenina (i ovoce), které dozrají na keři či stromech přímo zde, mají nesrovnatelně lepší chuť než ta skleníková, přihnojovaná a nechci ani vědět jakým jiným způsobem chemicky upravovaná, aby splňovala všelijaké normy, rychle rostla, rychle červenala, rychle se zpeněžila.
Čím jsem starší, tím víc mi to vadí.
Jsem ráda, že máme kousek půdy, která se dá osázet a můžeme konzumovat vše tak, jak průběžně dozrává.

A nyní jsou to právě rajčata, cukety, ve skleníku papriky a ještě pár hadovek.
Proto stále zavařuji, abychom na zimu měli zásobu.

Loni jsem dostala knížku
DOMÁCÍ DOBROTY
z přírodních ingrediencí

a tak se nechávám inspirovat dobrými, jednoduchými recepty.
 Nyní jsou na řadě právě rajčata.



Nejprve jsem uvařila

Rajčatový kečup

1,5 kg rajčat
120 ml bílého vinného octa
2 stroužky česneku
1 velká cibule
60 g cukru
1 špetka mletého zázvoru
1 špetka strouhaného muškátového oříšku
čerstvě mletý pepř
1 lžíce soli
- je vynikající a tak jsem zkusila ještě variantu

Rajčatový karí kečup ostrý  

vynecháme česnek, přidáme 2 chilli papričky bez semínek a
2 lžičky kari



 Další na řadě byl 

Rajčatový protlak

2,5 kg rajčat
2 snítky bazalky
1 lžička soli
- bude se velmi hodit jako základ do různých omáček 
k těstovinám, do rajské omáčky




 


O víkendu se chystám na

Rajčatové sugo
Rajčatové čatný klasické
Rajčatové čatný ze zelených rajčat
Rajčatový předkrm (sušená v troubě a zalitá olivovým olejem)
Zelená rajčata o octovém nálevu



Nevím zda všechno vyjmenované stihnu, 
ale mohla bych a když ne, v týdnu to doženu.
Jen aby nepřišla žádná pohroma ve formě plísní, to už
jsem také zažila.
 
Myslím, že letošní úrodu zpracuji do posledního rajčete a jsem tomu ráda.
Takže až se zima zeptá - vím co odpovím... 




 
    

  

16 komentářů:

  1. Naprosto souhlasím-zelenina i ovoce, které si utrhneš z keříku nebo stromu je nesrovnatelně lepší než kupované. Jsem z paneláku, ale mám naštěstí hodnou kamarádku, která mi občas přinese dobroty ze svojí zahrádky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt je to veliký rozdíl, takže když ta možnost je, proč nevyužít. Dneska je všude plno ovoce a zeleniny po celý rok, ale v jaké kvalitě, s jakou chemií uvnitř. Je to nějak všechno špatně, pak se divíme co je alergií a jiných nemocí...

      Vymazat
  2. Rajčata jsou nejlepší z vlastní zahrádky a letos jsou vynikající, krásně sladký.
    Díky za inspiraci.
    Znáš zavařená pečená rajčata? Jsou výborný.
    Recept mám http://hosanda-vareni.blogspot.cz/2014/09/pecena-rajcata.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano letos mají vynikající chuť, prostě to sluníčko jim dodalo tu skvělost.
      Na tvůj recept se podívám Álo velmi ráda, v knize je také, tak to porovnám.

      Vymazat
  3. U nás též " jedou " rajčata v jakékoli podobě:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás také. Manžel chodí, trhá si z keřů, otře a rovnou baští, to prý dělal jako kluk u babičky a má to takhle nejraději. Letos jsou vynikající.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko,tu zahrádku ti opravdu závidím. Není nad to, mít vlastní vypěstovanou zeleninu. Ať se ti vše podaří a vše krásně zraje....Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko my nemáme příliš záhonků, je to jen tak pro radost z vypěstovaného :o). Ale jsem ráda, že tu možnost máme.
      Krásné dny ti přeji.
      Ála

      Vymazat
  5. Alenko, ta kniha vypadá dobře...opravdu není nad domácí rajčata, to je bez diskuse ... až se zima zeptá ... ta bude koukat na odpověď ... všechno musí být děsně dobré ... my máme pár rajčat, takže je užijem čerstvá ...
    Krásný zbytek léta přeju ! Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu jsem dostala pod stromeček od manželova tatínka (83 let) a musím říct, že v ní je spousta báječných receptů, takže ji opravdu využiji. Jarko jsem ráda, že je letos úroda tolik bohatá a tak nakládám co se dá. Jenže jsem tím hodně "zapřažená" v kuchyni a tak na příští rok to osadíme mírněji :o))).
      Krásné dny přeji.
      Ála

      Vymazat
  6. Alenko, jak ti rozumím...
    Máme rajčat jen tak, že je stihneme sníst, ale když se mi poštěstí nějaká dostat, dělám i sugo a hlavně sušená, těch umím sníst neskutečné množství :o)
    Ty se tedy činíš! Parádní zásoby!
    Měj se moc hezky a ať se ti daří!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, překonávám letos sama sebe. Už žebrám sklenice po rodině :o)). A dělala jsem ta sušená dle knihy a to je taková dobrota, že ty zbaštím určitě nejdříve. No jak se znám, tak budu obdarovávat děti a bude to mizet rychlostí blesku.
      Krásné dny přeji Heli.
      Ála

      Vymazat
  7. Ahoj Ala. Konecne som sa dopracovala na komentar tu u Teba. Leto si uzivame s dcerkou na Slovensku a snazim sa lekvarovat, kecupovat a doslo aj pecenie. Piekla som podla receptu tu u teba cuketovy pernik. Ani som ho nestihla okostovat. A tak sa prave pecie z velkej davky ;o))) Dost som toho tu u Teba zameskala, ale vsetko som dohnala. Pozdravujem Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko, už jsem si říkala, že si se odmlčela :o)). Děláš dobře, že si s dcerkou užíváš tam kde je vám prima. Tak cuketový perník chutnal i u vás tolik ? Já už dělala 3x.
      Přeji ti krásné dny a těším se na další návštěvu.
      Ála

      Vymazat
  8. Není nad domácí rajčata a dobroty z nich :-) Jen k těm výrobkům z těch zelených nemám důvěru kvůli obsahu solaninu, který se ani konzervací úplně neodstraní, takže pozor - jíst jen v malém množství... Ale to určitě víš :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem s těmi zelenými také opatrná, to by byla varianta kdyby už nedozrávala. Když dělám čalamádu, přidávám taková mírně narůžovělá a nikdy jich tam není příliš. A pokud by došlo na recept - zelená rajčata v octvém nálevu, tak by se jich určitě také přiliš nesnědlo najednou. Zatím stále červenají naprosto krásně.
      Měj se moc hezky Magdi.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála