pátek 21. srpna 2015

PÁROVÁNÍ VÍNA A VODY...

je kombinace, která nikoho nepřekvapí a obzvláště v letním horku je příjemným osvěžením s kapkou alkoholu pro dobrou náladu.
Voda se však v chutích liší stejně jako víno, a dokáže proto umocnit, případně pokazit zážitek z chuti dobrého vína.


neperlivá

Balené neperlivé vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti, hodí se spíše k jemným nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu, například k lehkým ovocným vínům růžovým či bílým. Neobjednávejte si proto automaticky v restauraci k vínu vodu neperlivou, ale zamyslete se jaké víno budete pít.

perlivá

Perlivé a zásadité vody, jako například S. Pellegrino, ladí díky svému čerstvému štiplavému perlení se strukturovanými archivními víny, s nimiž vytvářejí bohatou kombinaci chuti. Zásadité perlivé vody se nedoporučují párovat s víny chabé struktury, která nezůstávají na patře.

kohoutková

Voda z kohoutku s nižším obsahem CO2 zvýrazňuje  vnímání kyselin, a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling. Naopak voda z kohoutku bez COneutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť vína.

správná teplota

Vodu podávanou k vínu je zapotřebí - stejně jako víno - před podáváním správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia. Samozřejmostí by pak pochopitelně měly být čisté sklenice bez zápachu.




     
S manželem máme rádi vína moravská, já hlavně bílá suchá, on rád ochutná červené a růžové.  K vínu růžovému jsem nepřilnula, neoslovuje mne.
Ochutáváme velmi rádi Muškát moravský, Ryzlink vlašský, Savignon, Veltlínské zelené, někdy sáhneme i po Chardoney.
Jednou jsme dostali dárkem od syna víno ledové, bylo vynikající, ale opravdu jen na ochutnání.
Avšak nejlepší je posezení přímo ve sklípku, kde to veškeré ochutnávání má nádech klidu, rozjímání, milého povídání, případně s doprovodnými popěvky lidových písní, když je ta správná nálada.
Ráda bych na Moravu zajížděla častěji, 
 Vždy si v zimě plánujeme s mužem jak tam zajedeme a letos to například opět nevyšlo.
Tím pádem máme celou zimu na to, abychom to příští rok napravili a domluvili si s našim známým vinařem návštěvu u něj ve sklípku.

Pšš - třeba to vyjde ještě letos na podzim :o)...

Tož na zdraví !





zdroj obrázků :
Wikipedie 


    

4 komentáře:

  1. Alenko, spousta poučení... děkuji! Je pravda, že k vínu vodu potřebuji, většinou zvlášť, střik si dávám zcela vyjímečně.
    Měj hezký večer a na zdraví!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám také tak, vodu vedle. Vinný střik velmi málo a když vidím jak si někdo do velmi dobrého, kvalitního vína naleje "kýbl" vody, tak si myslím, že pak vůbec nemůže vědět jak to víno vlastně chutná :o))).
      Krásné dny, nám už se lahvinka na večerní posezení ve dvou chladí.
      Ála

      Vymazat
  2. Prave dnes som od mojho ocina dostala prednasku o vinnom striku. Po spravnosti sa neleje voda do vina, ale vino do vody lebo ide o chemicky proces. Vino je v podstate kyselina. A ludove vysvetlenie je, ze ak lejes vodu do vina, kazis vino, ale ak nalejes vino do vody, vylepsujes vodu. Pozdravujem Ta a zelam pekne dni. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak prosím, opět cenná informace. Musím to předat svým kamarádkám, které si vodu do vína lejou a lejou. A lidové vysvětlení se mi moc líbí :o).
      Děkuji za zastavení Katko.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála