sobota 1. srpna 2015

BAZALKOVÉ PESTO...

z mé vlastní bazalky.


Měla jsem velikou radost, že se mi bazalka tolik rozrostla a já mohu při vaření jen chodit na terásku si utrhnout.
Mám bazalku moc ráda a nejlepší je opravdu čerstvá.
Už tolikrát jsem chtěla udělat domácí bazalkové pesto a včera na něj došlo.
Našla jsem si na internetu recept.

Bazalkové pesto



50 velkých lístků bazalky
40 g píniových oříšků 
(dočetla jsem se, že se mohou použít kešu, para ořechy 
nebo nesolené, oloupané mandle - ty jsem dala já)
40 g strouhaného parmazánu (já Grana Padano)
1 stroužek česneku
100 ml panenského olivového oleje
  
1. přiveďte k varu v hrnci vodu, jemně osolenou, nachystejte si mísu se studenou vodou s přidanými asi 10 kostkami ledu. Bazalkové listy nasypte do vroucí vody, ihned je cedníkem vyndejte do mísy s ledovou vodou a pak důsledně bazalku osušte. Tímto tepelným šokem zůstane bazalka krásně zelená a pesto tak získá svěží barvu.
2. Osušenou bazalku, rozetřený česnek, předem nastrouhaný sýr na velice jemno, společně rozmixujte v malém mixéru. Přilijte olej a ještě krátkou chvíli prošlehejte, aby se vše spojilo.
Pesto uzavřete do sklenice a uložte do lednice.

- zdroj : www.kucharkaprodceru.cz -







Vidíte jakou si pesto uchovalo barvu bazalky ? Naprosto nádhernou, a to použitím blanšírování lístků.


A ta vůně.

Za pár dní udělám další várku a možná vyzkouším pesto ještě z nějakých jiných bylinek, jiných oříšku a sýrů...



 


 

8 komentářů:

  1. Tak to bude na špagety jak dělané.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo byla to včera mňamka, moc jsme si všichni pochutnali, holt domácí je domácí...

      Vymazat
  2. Alenko, čerstvé pesto dělám moc ráda, jako ty jsem začala bazalkou, výborné je u z hladkolisté petržele nebo ze směsi bylinek. Z Itálie si vozím rajčatové s riccotou, sama jsem to ještě nezkoušela. Na jaře jsem dostala pesto z medvědího česnek a to je fakt pecka.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsem nadšená jak bylo chutné, to rajčatové s riccotou by mi velmi chutnalo. Počkám až nazrají rajčata a zkusím...Medvědí česnekové bych také ráda ochutnala.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  3. Alenko, bazalku miluju.. ale pesto jsem ještě nedělala .. opět samé dobré ingredience, taky bych zvolila mandličky.... tak ať chutná !
    Pěknou, u nás zatím slunečnou, neděli přeju. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji mám také velmi ráda a pesto bylo vynikající (ještě zbylo na jednu várku špaget).
      U nás také svítí, ale je hrozné dusno, nepříjemné, budu opět relaxovat...
      Krásné dny Jarko.
      Ála

      Vymazat
  4. Moc hezký blog, podivej se na muj http://vsecomnebavi.pise.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála