úterý 28. července 2015

RYBÍZ ALA BRUSINKY...

mi vřele doporučila zavařit má sestra
a protože je starší, jsem zvyklá poslouchat
:o)).
Prý je vynikající ke grilování, ke svíčkové atd.
Vzhledem k tomu, že nám ptáčci zpěváčci letos červený rybíz 
ozobali v okamžiku když se začaly dělat malé zelené kuličky, nečekala jsem žádnou velkou sklizeň.
První várka se výborně smíchala s jahodami na vynikající marmošku a dva stromky odrůdy pozdější na mne čekaly v neděli.
Muž se nabídl, že je otrhá a když jsem mu podávala mísu, smál se že je příliš veliká.
Najednou volal ať přijdu s foťákem.



Naprosto maskovaná místa zakrytá listy u kmínku byla obsypaná krásnými velkými bobulemi.
Nakonec ho bylo 1,5 kg.
A tak jsem sáhla po receptu od sestry.

Chuť  brusinek

1 kg červeného rybízu
70 dkg cukru
- prosypat a nechat 24 h stát

druhý den přidat
2 lžičky skořice
2 lžičky kys.citronové
6 celých hřebíčků

vařit cca 20-25 min
před koncem přidat 5 lžic rumu

horké plnit do sklenic, otočit na 10 minut.




Už se těším na grilovačku...

 

8 komentářů:

  1. Minulý týden jsem to dělala taky :-) Už jsou hezky připravené v lednici, jen tu svíčkovou udělat....ale na tu je moc teplo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to jsem si také říkala,že je na ni teplo. Ke grilované krkovičce vyzkoušíme o víkendu :-)). Ještě jsem našla recept s přidáním badyánu...

      Vymazat
  2. Díky za tip. Červený rybíz moc nemusím. Brusinky má ráda, červeného rybízu máme ještě dost, tak to zkusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu chutné a rychle hotové. Příští rok udělám z dvojité dávky určitě.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  3. Jeee, takhle dělá rybíz moje tchýně a je výborný i do jogurtu! Mňam! Jinak děkuji za milý komentář ohledně dekorace na stole. Takže: tác - Billa, andílek, květináč a jeden plechový svícínek - http://www.bellarose.cz/, svíčky, umělý stromeček, vysoké svícny a prostírání v podnosu Jsou z Ikea a malé betonové svícny vpředu jsou z Jysku.
    Měj se skvěle, Klárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko moc děkuji za informace :o), máš to vždy tak krásně vyladěné...
      Přeji krásné letní dny.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, moc děkuji! Před lety ho dělala moje mamka, loni jsem od kamarádky dostala skleničku, moc mi chutnal, pak i recept, ale nedošlo na něj...
    hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsme ráda za každý recept, který přinese nové chutě. Já letos snad spotřebuji všechny volné sklenice co ve sklepě mám a ještě budu žádat od synů navrácení sklenic... :o)))
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála