pátek 10. července 2015

ANI KOUSEK OVOCE NAZMAR...

se přeci nemůže nechat nikde nezpracované.
U syna na zahradě mají ohromnou starou třešeň a vzhledem
k tomu, že v koupeném domě bydlí od podzima, letos 
byla pro ně první úroda.
A tak trhal, trhal, trhal, až už ho to chudáka přestávalo bavit a já se mu vůbec nedivila. Strom nebyl příliš odborně do koruny seřezávaný a tak na některá místa se prostě nedalo dostat ani
pomocí půjčeného dlouhatááánského žebříku. Už to bylo i o strach z pádů :o)).
Dostala jsem půl zeleninové přepravky, abych si taky zařádila
se zavařováním.
A jako každé ovoce, je nutné i třešně rychle zpracovat.
Vždy jsem zavařovala z nich jen kompoty a tak jsem pár sklenic
udělala, ale lákalo mne vyzkoušet i džem.




Našla jsem náhodou na blogu u Martiny
v jednom komentáři k příspěvku o džemech recept,
který mne zaujal a já si ho vypůjčila :

1 kg rozmačkaného ovoce
40 dkg cukru

- nechat prosladit do druhého dne
- vařit do zhoustnutí, vmíchat citronovou nebo
limetkovou šťávu
- plnit do vypařených sklenic a obrácené nechat
vychladnout


Chuťově je báječný...tak snad se nebude kazit, tento
postup jsem nikdy nezkoušela.


8 komentářů:

  1. Tedy Álo to bude dobrůtka :o)
    Jsem si až dnes všimla tvého příspěvku o kartářkách.I já jsem byla zvědavá a parkrát jsem si něco přečíst nechala---ale nikdy se mě nic nesplnilo.... prý je to tím že mám z toho takový strach že svoji myšlenkou si nakonec vše změním....
    Měj se moc hezky.
    ¨Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co mi zbylo v mističce jsme ochutnali a byla to dobrota, jen jestli to bez Pektogelu či želírovacího cukru vydrží :o))).
      Třeba si nebyla u té "správné" kartářky ? Já teď mám takové nutkání nechat si do karet nakouknout, ale váhám velice.....
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, džem bude určitě dobrý, i když jsem třešňový ani nikdy neochutnala, my jsme dělávali z višní. Máš krásné kloboučky na sklenice...
    Přeju pěkné dny a zavařování - nazdar !
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem dělala spíše vždy z višní, ale napadlo mne zkusit i tento, jen to odpeckování byl záhul, ale zvládla jsem 2 kg :o)).
      Teď čekám až bude zralý červený rybíz - u nás na severu je vše později - a budu kombinovat s jahodami, ty jsem si zamrazila.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  3. Džemy dělám stejně, jen rozmačkám nebo umelu ovoce a zasypu cukrem. Ale pak ještě strčím do zavařovacího hrnce, tomu obrácení dnem nahoru moc nevěřím:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vždy jen obracím a nikdy se mi nezkazila ani jedna sklenička. Jenže jsem dávala vždy Pektogel. No uvidím, budu to hlídat...
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko ten recept jsem k Martince dávala já a nekazí se mi. dělám takto ze všeho možného ovoce. tak snad se ani tobě nezkazí.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko děkuji, že jsi recept do komentíku napsala, nalákalo mne to tímto způsobem džem vyzkoušet.
      Měj se hezky.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála