neděle 28. června 2015

SMĚSI KOŘENÍ...

si občas míchám sama stylem, že jdu na zahradu a
utrhnu z keříků pár různých bylinek, pokrájím a vmíchám buď do 
marinády na maso nebo přidám rovnou do připravovaného jídla.
A také směsi nakupuji.
Miluji tu vůni když se zahřejí, rozvoní se celá kuchyně, chuťové pohárky jsou
v pohotovosti a očekávají dobrotu.
Hmmm....



BOUQUET GARNI

(ozdobná kytička) není nic jiného  než svazeček různých bylinek nebo sáček s bylinkami, který se vaří s pokrmem a před jeho podáváním se opět odstraní. V jídle je žádoucí chuť bylin, nikoliv ony samy.

Může vypadat pokaždé jinak podle toho, pro jaké jídlo má být použit. Pro pokrmy z masa je nejlepší kombinace saturejky, bazalky, majoránky nebo dobromysli, rozmarýnu a šalvěje. Pro jídla z jednoho hrnce a polévky se volí saturejka, estragon, majoránka a tymián. Klasický je svazeček z petržele, tymiánu a bobkového listu, například do polévek a omáček.


CHILLI KOŘENÍ

 
 
údajně vytvořili již v 19.století angličtí osadníci v Americe ke kořenění masitých jídel v mexickém stylu.  Základními složkami tohoto červeného pálivého prášku jsou mleté jemné červené papričky, feferonky, oregano, křížový kmín, hřebíček a nové koření. Někdy v něm bývají i další přísady, jako například černý pepř, paprika a cukr.

Chilli koření je velmi ostré, přesto je však jemnější než čistý kajenský pepř. Oblíbené je především ve španělské a v mexické kuchyni. Hodí se téměř ke všem pokrmům - vaječným, masitým, dušeným, pečeným či grilovaným, jako koření do marinád, nezbytné je do mexického fazolového jídla z jednoho hrnce - chilli con carne.

KARI KOŘENÍ

se do Evropy dostalo v 18.století s koloniálními úředníky a vojáky britského impéria. Za svého pobytu v Indii si zamilovali a oceňovali tamnější kuchyni a její vysoce aromatické kořenící směsi pro rýžové pokrmy.

Základními složkami indického karí koření jsou většinou kurkuma, zázvor, koriandr, černý pepř, křížový kmín a hořčičné semeno a též kajenský pepř, chilli, muškátový květ, hřebíček,nové koření, skořice, pískavice řecké seno, případně list karí, avšak žádná sůl ani kardamom. Obě poslední přísady ovšem mohou být obsaženy v evropských směsích.

FINES HERBES

je jemná směs koření francouzské kuchyně, může se používat čerstvá nebo sušená drhaná.

Klasické  kombinace se skládají ze 3-9 bylin - například kerblík, estragon, pažitka a petržel - k nimž mohou být připojeny saturejka, bazalka, tymián, šalvěj nebo rozmarýn.
Mohou se čerstvé a najemno nasekané sypat na hotové pokrmy nebo zamíchat do tvarohu, omáček, na saláty nebo do dipů.

KOŘENÍ PĚTI VŮNÍ

je aromatická čínská prášková směs, podle staré receptury vyráběná z trojího základního koření - badyán, skořicová kůra a sečuánský pepř - s plody planého fenyklu a hřebíčkem. Klasická kombinace se míchá ze sečuánského pepře, badyánu, skořice, hřebíčku a fenyklu.

Sladce pálivá směs slouží v první řadě ke kořenění masitých a drůbežích jídel, je vhodná do omáček, marinád a láků.

PROVENSÁLSKÉ KOŘENÍ




Rozmarýn, tymián, bazalka, majorán nebo oregano, saturejka, kerblík, libeček nebo i estragon. 

Byliny prosluněné Prevence mají široké využití, hodí se k rýžovým jídlům, k nudlím, polévkám nebo salátům.

ČTVERO KOŘENÍ

Černý pepř, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor. Tato čtyři základní koření se někdy doplňují skořicí nebo novým kořením.

Směs je oblíbená zejména ve Francii a používá se do uzenin nebo do jídel, která se dlouho vaří, například do jídel z jednoho hrnce.

GARAM MASÁLA
 
je nejdůležitější kořenící směsí severoindické kuchyně. Jedná se o kompozici nejrůznějších ingrediencí, složení se liší podle oblasti a pokrmu. Masála se může skládat ze dvou nebo tří koření, ale někdy i mnohem více.

Základní směs se skládá např. z černého pepře, křížového kmínu, koriandru, hřebíčku,muškátu, skořice a bobkového listu.
Používá se vždy opatrně, buď se vaří s jídlem nebo se přidá ke konci tepelné úpravy.

SAMBAL OELEK

V Indonésii i Malajsii se připravuje velké množství kořenících past na bázi chilli, nazývaných sambala. Skládají se červené chilli papričky, soli, hnědého cukru a octu. Jsou velmi aromatické a pro evropský jazyk leckteré extrémně pálivé. Používá se při vaření nebo se s ní dochucuje u stolu - vždy však jen ve skutečně malém množství. 


           







 

4 komentáře:

  1. To je ale krásně voňavý příspěvek - Alenko, myslím, že jdu na zahradu pro další várku na sušení :o)
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však se mi také moc hezky psal :o)).
      Po týdnu dovolené kdy jsem byla mimo domov mi bylinky a koření na zahrádce tak narostlo, že musím razantně sestříhávat.
      Krásné dny Helenko.
      Ála

      Vymazat
  2. Alenko, také ráda jdu na zahradu a natrhám bylinky, koření podle chuti a jde se vařit. Opravdu kouzelný příspěvek - mám ráda kořeníčko.
    Pěkný nový týden přeju. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dneska do hrnce s bramborami dala pár snítek libečku a rozmarýnu, to tak krásně při vaření vonělo :o)).
      Krásné dny Jarko.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála