úterý 19. května 2015

JEDU NA ZELENINOVÉ NOTĚ...

opět jsem sáhla po receptech
Kuchařky ze Svatojánu
a pro dnešní oběd vybrala

Zeleninová polévka s kuskusem



 
Na olivovém oleji zpěníme cibuli.
 Mrkev, celer nastrouháme na hrubém struhadle
a bílé zelí nakrájíme najemno,
(všeho tak po 150 g )
restujeme deset minut.
Zalijeme 2 litry vody nebo zeleninovým vývarem,
přidáme libeček a vložíme brokolicové růžičky
(ty nemaje, vložila jsem květákové).
Osolíme a vaříme pět minut,
přidáme 100g celozrnného kuskusu a ještě pět minut 
povaříme.

Moc nám chutnala...

Těstoviny s květákovou omáčkou



 
 Podrtíme v hmoždíři nebo umeleme 25 g sušených hub
(já rozsekala v malém robotu).
Na olivovém oleji orestujeme cibuli a čtyři stroužky česneku
(já použila naložený v soli - jednu lžičku)
přidáme lžičku bazalky, oregána, 
půl lžičky tlučeného koriandru
(ten tak krásně voní)
a půl lžičky papriky.
Mícháme, vsypeme podrcené houby a zalijeme
100 ml bílého vína.
Přidáme 400 g květákových růžiček a 
zasypeme lžící hladké mouky.
V 300 ml zeleninového vývaru rozmícháme 3 lžíce
rajčatového protlaku
(měla jsem rozdělané rajčatové pyré)
a vlijeme do směsi.
Osolíme, opepříme a 40 min dusíme 
pod pokličkou.

A těstoviny si uvaříme jaké máme rádi
nebo zrovna po ruce :o).

Nezbylo...










8 komentářů:

  1. Alenko, nedivím se,oba chody vypadají skvěle!
    A děkuji za ty krásné literární ukázky, moc příjemné čtení uprostřed obyčejného dne.
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si moji chlapi přidali, takže se vše snědlo, tak to opravdu chutnalo. Teda polévka zbyla na zítra, té bylo hodně.
      Jsem ráda, že nefrfňají když vařím hodně zeleniny, já jim samozřejmě po pár dnech udělám zase něco s masem :o))).
      A jsem ráda, že ti mé připomenutí mého romantického času mládí bylo příjemné. Já listovala také s radostí.
      Ála

      Vymazat
  2. Álo, ke Svatojánce taky nakukuji a už je na čase, abych táké něco vyzkoušela. Snažíme se teď o zdravé stravování a ty její recepty jsou naprosto úžasné.
    Asi se dnes pustím do té polévky, k večeři bude super. :-)
    Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Iveto nakoukla a hned začala zkoušet :o)).
      Nejsme vegetariáni, ale zeleninu máme moc rádi, takže já si občas něco upravím, ale základy jejích receptů jsou bezvadné.
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat
  3. ... já půjdu do té polévky zítra, vypadá lákavě, stejně jako ty těstoviny. Kolik dní můžu žít bez masa... jóóó chlapi ... kdysi kolega říkal, že ze všech zimních sportů má nejradši zabijačku....
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé tak to musím reprodukovat manželovi, to se zasměje a bude mu to blízké :o))).
      Jsem zvědavá Jarko zda u vás bude také tak chutnat jako u nás.
      Měj se.
      Ála

      Vymazat
  4. Alenko, obě jídla bych mohla, zeleninová jídla mám moc ráda, já bych mohla fungovat i bez masa :-) Hezký den! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu, já mám zeleninu moc ráda, ale abych byla upřímná maso také :o)). Nemohla bych být vegetariánkou, jsme holt všežravci. Ale bez masa vydržím také v pohodě, jen bych se ho nechtěla vzdát úplně. Člověk má jíst střídmě, ale vše....
      Krásné dny.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála