sobota 14. února 2015

ZAPEČENÝ KAPR...

Snažím se do našeho jídelníčku ryby zařazovat co nejčastěji, nejraději máme samozřejmě čerstvé, ale vzhledem k tomu, že nebydlíme úplně ve velkém městě, nemáme tu možnost nákupu ryb čerstvých kdykoliv.
A tak příležitostně koupíme ryb víc a zamrazím si je sama, mám 
alespoň jistotu, že v rybím mase není nacpané jezero vody, která se mi 
pak při vaření vylije a masa zbude tak maličký kousek, že ho
 marně pak hledáme na talíři :o).

Z toho jsem vyléčená.

V mrazáku jsem tentokrát měla kapra. Ano, klasického českého kapra máme moc rádi a já se snažím připravovat ho na různé způsoby.

Dnes jsem vybrala recept

Kapr zapečený v bramborovém polštářku

Zní to hodně vznešeně, ale je to naprosto jednoduché.

Porce jsem osušila, pokapala citronem, osolila, opepřila
 a opekla krátce na oleji na pánvi.

Uvařené brambory jsem rozšťouchala s horkým mlékem, přidala 2 lžíce obyč.hořčice,
2 lžíce majonézy a vyšlehala šťouchadlem.
Do zapékací misky jsem přendala porce kapra a navrch dala vrstvu bramborové kaše.



Zapékala jsem v troubě cca na 220°C 5-10 min.

Mezitím jsem připravila omáčku na přeliv.

Na rozehřátém másle lehce osmahla cibulku, zalila 250 ml zeleninovým vývarem
(normálně z kostky :o) - nestydím se za urychlení)
a kelímkem smetany, ve které jsem rozmíchala asi 2 lžíce hladké mouky.
Zahustila jsem omáčku povařením a přidala lžičku dijonské hořčice.


Musím říct, že tento recept jsem již dělala s lososem a bylo to také vynikající.
Manžel se synem ani nedutali, talíře vymetli, zbylo jen pár kostiček, které našli v mase.
A na závěr jsme se hurónsky zasmáli, když můj muž prohlásil :

"Byla to dobrota, fakt - a taková blbost ." 


Milý úsměv je světový jazyk laskavosti.

                                                                    W.A.Ward





  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála