úterý 20. ledna 2015

DOMÁCÍ PEČIVO...

...několikrát jsem zkoušela různé recepty
s různými výsledky, ale tentokrát mám dva úžasné.
 
 
1/ domácí veky
 
těsto je naprosto báječné : 
 
250 ml mléka
1 lžička cukru
50 g rozpuštěné Hery
1 vejce
1 balíček suš.droždí
500 g polohrubé mouky
1,5 - 2 lžičky soli
 
těsto necháme vykynout, vyválíme dva obdélníky, srolujeme na šíři plechu, umožníme vekám ještě na plechu s pečícím papírem cca 30 min. kynout,
před pečením je potřeme rozp.Herou,
 
pečeme cca 30 min. při 180°C
(posledních 5 min. můžeme přidat na 220°C, aby zezlátly)
 
 
 
 2/ domácí housky
za tento recept děkuji Monče 
 
 
240 ml vlažné vody
240 ml vlažného mléka
2 vejce
3/4 kostky droždí
3 lžičky soli
5 lžic olivového oleje
840 g hladké mouky
 
z této dávky je 16 kusů,
 
po vykynutí dělat bulky, plést housky nebo tvořítkem kaiserky
(lze úspěšně použít dílkový kráječ na jablka)
nechat na plechu s pečícím papírem kynout cca 30 min.
potřít vodou (matné), potřít vejcem (lesklé)
posypat kmínem, solí, mákem, sezamovým semínkem
(jak kdo má rád)
 
péct cca 20 min. při 220°C
 
   
 
úspěch je zaručen.
 
Kdo má pekárnu, velice si ulehčí práci s mícháním těsta, já ji mám bohužel ve stavu "nevratně nemocných" a tak jsem musela zapojit svaly své. 
Nu, musím si urychleně koupit pekárnu novou...
 
  

6 komentářů:

  1. Alenko, housky peču skoro pravidelně, ale recept na veku neznám. Tak moc díky za inspiraci..určitě vyzkouším..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko dej mi pak vědět zda chutnala, nám moc... Ála

      Vymazat
  2. U nás vede nehnětený chlebík, ale ty pletené housky vypadají fantasticky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nehnětený chlebík jsem také pekla často, ale nyní nám moc chutná chleba z místní pekárny. A housky jsou opravdu výtečné....Ála

      Vymazat
  3. DÍKY ZA RECEPTÍK.
    VYZKOUŠÍM.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a čas, který jste mi věnovali.
Vážím si toho a jsem za to ráda.
Ála